Hur Sover man i Tält? – 14 Tips & Råd

Att campa är ett bra sätt att tillbringa tid med vår familj eller vänner. Detta kan dock ibland vara obekvämt, eftersom det innebär att sova i ett tält, på marken, i en sovsäck. För vissa människor är det en naturlig del av det roliga, för andra är det ren tortyr. Om du är den senare har vi några enkla tips för att göra din campingresa lite bekvämare och få en god natts sömn.

Det finns många sätt att få en bättre nattsömn i ett tält. De är också enkla att använda. Följ dessa förslag för att få den bästa nattsömnen när du campar i ett tält.

De flesta är vana vid att sova inomhus med total tystnad, ett berg av kuddar och en stor, fluffig madrass.

Att tälta låter dig tillbringa natten på avlägsna platser och ta en paus från dessa lyxiga hemmets bekvämligheter. Och hur bra det än känns att vara utomhus är det mycket svårare att njuta av sig själv utan en god natts sömn. Nästa gång du sover i tält, ta med dig dessa tips.

1. Skaffa rätt sängkläder

Det finns ett antal sängkläder tillgängliga för tältcamping. Vilken produkt du än väljer, se till att den packas lätt och är bekväm. Detta håller dig borta från den hårda marken och ger dig frihet att justera fastheten.

Om du får plats med en liten backpackingkudde med all din utrustning, använd det. Kuddar kan göra stor skillnad när det kommer till att sitta bekvämt i ditt tält. Du kan också stoppa extra kläder inuti en T-shirt för en provisorisk kudde, men det kan kräva att du fluffar ofta.

2. Hantera brus och ljud

Vissa campare älskar att låta naturens ljud invagga dem i sömn, medan andra inte tål oljudet från insekter hela natten. Lösningen: blockera ljudet eller dränk det med något trevligare.

Öronproppar är ett måste för de som vaknar lätt. De är extremt små, billiga och för engångsbruk. Packa dem när du planerar att sova någon annanstans.

Förutom att sova i ett tält vid havet finns det andra sätt att skapa vitt brus. Vissa enheter, inklusive appar för smarttelefoner, spelar upp ljud som får dig att känna att du sover bredvid en lugnt sipprande ström.

3. Kontrollera temperaturen

Även på sommaren kan natten bli kall i vildmarken, särskilt på högre höjder. Spana in din destinations väderrapport i förväg och se till att din sovsäck är gjord för rätt temperatur. Om du är osäker kan sovsäcksfoder ge upp till 25 graders värme.

Ett sätt att ha det mysigt under kalla nätter när du sover i tält är tricket med varmvattenflaskor – koka lite vatten och häll försiktigt upp det i en förslutningsbar vattenflaska av plast, stäng locket ordentligt och stoppa ner det i sovsäcken. Detta kommer att göra sovsäcken mysig och varm när du är redo att krypa in. Eller så kan du ha den där medan du sover.

Om du är orolig för att vara för varm på natten, lägg dig ovanpå din sovsäck eller till och med skippa tältet och använd ett enkelt myggnät (inte regnsäkert). Det finns en oändlig mängd olika tält att välja mellan så det är viktigt att du hittar ett som passar dina behov, dels när det kommr till storlek och dels andra faktorer såsom kvalité och isolering. Innan du slår till, titta på Tält Bäst i Test som har genomgått rigorösa tester för att säkerställa att den passar dina behov och håller hög kvalité.

4. Trötta ut dig själv

Att sova i tält är mycket lättare efter en hel dag av vandring, fiske, paddling eller trampning än om du bara sitter runt lägerelden och äter varmkorv hela dagen. Planera att sova tidigt eftersom det finns mindre att göra utomhus när solen går ner, och gå och lägga dig utvilad.

5. Förbättra tältplaceringen

Du kommer inte att vara särskilt bekväm när alla passagerare och utrustning glider in i ett hörn av tältet under hela natten. Det kommer inte heller att kännas bra i din blodförstorade skalle om du sover med fötterna upphöjda över huvudet. Slå upp ditt tält på en jämn yta och ordna dina grejer så att du inte glider runt hela natten.

6. Håll dig ren

Håll dig så fräsch som möjligt. Ingen gillar att sova i tält med någon som luktar som stigarna de vandrade den dagen. Använd en strumpa eller bandana för att tvätta dig i en bäck eller vattenkanna, eller ta med några våtservetter.

7. Håll det torrt

Att sova i tält är det värsta när man ligger i en vattenpöl eller är blöt. Riskera inte det och ta med en vattentät presenning när du campar. Presenningar kan användas som ett underlag under ditt tält för att förhindra att vatten sipprar genom sömmarna, och kan till och med kastas över tältet för extra regnskydd. Camping är aldrig kul när du är ständigt blöt, så håll dig torr till varje pris.

8. Var strategisk när det gäller att välja rätt campingplats

Även om du sover på en luftmadrass kommer att sätta upp ditt tält på ett dåligt underlag inte vara en bra idé.

Det bästa stället att sätta upp ditt tält är ett där det inte finns några stenar eller rötter som sticker upp från marken och det finns inga stora trädgrenar ovanför som kan orsaka skada på ditt tält.

Vassa pinnar kan också slita sönder botten av ditt tält. Det är lätt att ta några minuter innan du slår upp ditt tält för att rensa utrymmet från allt som kan tränga igenom tältet och göra din sömn mindre bekväm.

När du sätter upp ditt tält vill du också se till att ditt huvud är vänt bort från solen. Vänd dig västerut när du sover och på så sätt kan du undvika att bli väckt för tidigt av det starka morgonljuset.

9. Använd en sovdyna

Det vi sover på har stor inverkan på kvaliteten på vår sömn. När du tänker på vad du ska sova på när du campar, har vi massor av alternativ. Det här är inte en lösning som passar alla. Vissa människor behöver en tunn Thermarest-dyna medan andra kräver en tjock uppblåsbar madrass eller luftsäng. Som ett resultat kan du behöva testa olika alternativ hemma för att avgöra vilken som är bäst lämpad för dig. Tänk på din situation och välj den mest lämpliga lösningen för dina behov. De har aldrig sagt att de var för bekväma.

Varför behöver jag en campingdyna under min sovsäck?

Det är viktigt att ha en bra mängd isolering mellan oss själva och marken. Marken har för vana att suga din kroppsvärme direkt ur dig, även på sommaren. Folk glömmer ofta att marken kan vara mycket kallare än lufttemperaturen. Detta gäller särskilt om du campar i bergen där lufttemperaturen kan sjunka snabbt på natten.

En bra campingdyna eller luftmadrass ger också lite dämpning så att du inte ligger på marken vilket kan vara jobbigt och obekvämt.

10. Använd rätt sovsäck

Som vad vi sover på, vad vi sover i kan vara lika, om inte viktigare. Alla sovsäckar är inte skapade lika. Att använda en väska som är klassad för -25 celsius mitt i sommaren blir för varmt, liksom att använda en sommarväska mitt i vintern.

11. Klä dig lämpligt

Kläderna du bär när du tältar kan göra stor skillnad i hur bra du sover på natten. Om du väljer en lämplig sovsäck för säsongen, bör du bära samma typer av kläder som du sover i hemma. För mig är det shorts och en t-shirt eller tunn pyjamas. Allt beror på dina önskemål och preferenser.

Om det är kyligt ute när du campar, var medveten om att du kommer att bli frestad att bära mer kläder än nödvändigt för att undvika känslan av att dina fötter fryser när du hoppar in i sovsäcken.

Detta kommer sannolikt att få dig att överhettas medan du sover, vilket kommer att påverka hur bekväm du kommer att vara. När du bara har underkläder kommer du att känna dig kylig och kommer att behöva lägga till lager. Även om din sovsäck verkar vara kylig till en början kommer den att värmas upp snabbt.

Det viktiga att komma ihåg är att klä sig rätt för säsongen. På vintern kanske du vill ha flera lager eller ett varmt baslager och till och med en tjockare sovsäck. På sommaren kan du bära lättviktspyjamas eller bara dina underkläder och en fuktavledande t-shirt.

Sammantaget handlar det om att få en god natts sömn under campingen att ha rätt sovyta, vara klädd för säsongen och ha rätt campingutrustning. Med dessa tips i åtanke kan du njuta av camping ännu mer genom att få bästa möjliga sömn i ett tält!​

12. Välj rätt tält

Ser du ett mönster här? Att få den bästa sömnen när du tältar handlar ofta om att använda rätt utrustning. Ditt tält är en av huvuddelarna i sömnekvationen. Rätt tält handlar om två saker, storlek och ventilation.

När du tältar med en partner och barn vill du ha ett tält som är tillräckligt stort för att alla ska trivas. Luftmadrasser, barnsängar eller lägerunderlägg måste få plats, liksom våra väskor med kläder, underhållning, gosedjur etc. Ett större tält för 4 personer är ett bra ställe att börja. Alla kommer att ha gott om plats och det borde inte bli några slagsmål bland de unga om rymden.

Ventilation är den andra faktorn när man avgör vad som är rätt. Tält med mycket ventilation och lättviktsmaterial håller inte värmen i kallare väder. Ett kallt tält kommer att vara för varmt på sommaren. Att använda rätt tält vid rätt tid på året är avgörande för att vara bekväm i det.

13. Temperaturkontroll

Vi har inte alltid så mycket kontroll över temperaturen. Detta går hand i hand med att välja rätt tält för den tid på året du campar i. Alla är dock inte skapade lika. För sommarcamping vill du ha ventilation och stora fönster som låter luften flöda. Att välja en plats som har lite skugga från direkt sol kommer också att hjälpa.

Under de kyliga nätterna kan du lägga varmt vatten i din vattenflaska och skjuta in det i din sovsäck. Detta kommer att skapa lite extra värme innan du kommer in och hjälper till att hålla dig varm över natten. Du kan också ta med extra filtar att breda över dig när du sover.

Campingtips: För camping med barn, överväg att campa under lågsäsong. På våren och senhösten kan det vara för kallt för simning, men vädret är mildare än under högsommarcampingsäsongen. Det betyder att du kommer att sova bättre på natten när du campar med barn som kan vara mer känsliga för temperaturförändringar.

14. Håll tältet rent och torrt

Ingen tycker om att sova i vatten. Att ha en blöt sovsäck eller lera överallt är ett enkelt sätt att vara obekväm. Se till att du har lagt regnflugan på ditt tält och att fönstren stängs tillräckligt med dragkedja för att inte tillåta regn att komma in. Att använda en vattentät spray på ditt tält är en bra idé även om tillverkaren säger att det är vattentätt. (Bäst att göra detta hemma innan din resa.) Håll dina väskor och madrasser borta från tältets sidor. Trycket på materialet skapar utrymmen mellan fibrerna som gör att fukt kan tränga igenom.

Ta av dig skorna utanför och lämna dem i vestibulen. Om ditt tält inte har en vestibul, slå ihop dem för att slå bort all överflödig smuts och placera dem i ett avsett hörn av tältet. Försök att inte äta inne i tältet heller. Matsmulor kommer oundvikligen att leda till myror. Ibland är det lättare sagt än gjort med unga att hålla rent i tältet, men det går. Allt är en del av att föra traditionerna vidare.

Relaterade Artiklar

  • Amanda valde den perfekta bilmodellen för heminredningsprojekt

  • Upplev staden med alla sinnen

  • Tips för Utrustning att ta med dig på din Vandring

  • Transcendental Meditation: Ett Effektivt Verktyg för Vandrare

  • Upptäck Nycklarna till Välmående och Balans i Livet

  • Hur Din iPhone Kan Hjälpa Dig Navigera När Du Vandrar