Varför kan Jag inte Sova i Tält? Förklarat!

Du ligger vaken i mörkret och ser nattfjärilar fladdra över tälttaken.

Din kropp är utmattas från en dag av vandring, men ditt sinne har svårt att varva ner. Eller så är det tvärtom: ditt sinne är utmattat, men det kryper i kroppen.

Naturligtvis sover din vandringspartner djupt i sovsäcken  bredvid dig, redo att hoppa upp på morgonen som en vacker fjäril ur sin kokong. Med ännu en hel dag av vandring framför oss är sömn av största vikt. Men ju mer du koncentrerar dig, desto svårare blir det.

Man brukar rekommendera minst 7,5 till 8 timmars sömn per natt för vuxna. Du behöver åtminstone så mycket för att kompensera för den fysiska belastningen av backpacking. Så hur slår du sömnlöshetens sinnespel?

Har du svårt att sova i tält? Här är våra bästa tips för at lättare kunna somna när du tältar.

1. Få lite motion under dagen

Att vara ute i naturen bjuder på alla möjliga roliga aktiviteter som inte känns som träning. Många campare rapporterar att de sover mycket bättre om de har vandrat, simmat eller gjort någon annan form av fysisk aktivitet den dagen. Så fyll din dag med roliga, aktiva upplevelser i naturen, så kommer hela din kropp att vara redo att krypa till sängs när mörkret lägger sig.

2. Lägg till komfort och värme med sovutrustning av hög kvalitet

Liggunderlag och redskapsuppsättning under klippformationen.

Precis som det är obehagligt att sova på en gammal, fjädrande madrass, är det obekvämt att sova i en tunn, trasig sovsäck. Ta dig tid att bestämma vilken stil sovsäck som passar dig. Och kom ihåg att den här sovinställningen kommer att ha en allvarlig inverkan på hur bra du sover under många nätter, beroende på hur ofta du campar. Det är värt investeringen i högkvalitativ utrustning.

3. Ta med din favoritkudde

Visst, du kan använda lite kläder och kalla det en kudde. Men att ha en campingkudde (eller bara ta med din favoritkudde hemifrån) lägger till en nivå av komfort som är helt värt det. Kudden har stor påverkan på din komfort när du sover.

4. Skydda dig från kryp och insekter

När du somnar ute kommer du att ha att göra med irriterande insekter. Innan din resa, undersök ditt tält för att se till att det inte finns några hål i det. Ta med dig ett myggnät för att verkligen hålla insekterna ute. När du campar under sommaren, vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder för att förhindra ett fästingbett när du sover.

Att spraya eteriska oljor eller insektsmedel på din hud kommer att göra susen. Täck sedan upp i skyddskläder som en långärmad skjorta och byxor.

5. Förvara all mat och doftande föremål före sänggåendet

Lämna aldrig mat ute och förslut alla dina tillhörigheter innan du går och lägger dig. Det är till och med värt det att byta ut kläderna du lagade mat i och dra ihop dem säkert i ryggsäcken. Djur kommer att lockas till doften av mat. Ju mer du lär dig om björnsäkerhet, desto säkrare kommer du att känna dig och desto bättre kommer du därmed att sova.

6. Följ din vanliga sovrutin

Att följa din vanliga läggdagsrutin hjälper dig att varva ner i slutet av en lång dag utomhus. Det kan innebära att duscha, borsta tänderna, gå på toaletten eller läsa en bok i sovsäcken.

Följ ditt normala sömnschema för att inte störa din kropps inre klocka. Om du går och lägger dig vid 22-tiden. varje kväll, försök att förhålla dig till samma tid när du tältar. Gör det du är bekant med innan du stänger av ficklampan, blunda sedan för att hjälpa dig att ta det lugnt.

7. Välj en strategisk campingplats

Den plats där du sätter upp ditt tält kommer att påverka din sömn. Börja med att kolla campingrecensioner för användbar information om specifika platser från campare som har varit där tidigare. Se till att rensa marken under tältet för att frigöra området från pinnar, stenar eller slumpmässiga klumpar i marken. När du har rensat marken, lägg ner en presenning för att undvika att vakna upp i ett blött tält.

Tänk på omgivande buskar och träd som kan prassla i vinden eller mot ditt tält under natten. Undvik en plats direkt under ett träd eftersom det skulle vara ett oförskämt uppvaknande om en gren faller ner eller en fågel sätter lite färg på ditt tält. Om du vill sova bredvid andra campare eller inte är upp till dig – tänk bara på att du kan höra dem gå förbi ditt tält mitt i natten.

8. Bär en ögonmask eller använd öronproppar

Vissa vill inte ha öronproppar på sig när de campar eftersom de vill kunna höra om något kryper mot deras tält. Men om du inte är orolig så är öronproppar superhändiga för att blockera omgivande buller.

En ögonmask hjälper dig att sova bättre genom att hjälpa din hjärna att känna av mörker, vilket hjälper till att producera melatonin. Om du har problem med att sova under stjärnorna kan det hjälpa din kropp att slappna av att ta på dig en ögonmask och öronproppar.

9. Öva meditation eller yoga innan du lägger dig

Meditation hjälper din kropp att varva ner efter en lång dag. Att fokusera på djupa andetag kommer att ta dig in i nuet, snarare än att trassla in i tankar som simmar runt ditt huvud vid sänggåendet. Fysiologiskt ger meditation syre till hjärnan och sänker hjärtfrekvensen och kortisolnivåerna. Detta hjälper dig att slappna av och inte stressa över den omgivande miljön.

Yoga före sänggåendet är lika bra. Yin Yoga innehåller långsamma rörelser som hålls under längre perioder så att du kan känna stunder av stillhet efter en äventyrlig dag. Ett exempel på Yin Yoga för läggdags är att sitta på sovsäcken med benen i kors och axlarna avslappnade samtidigt som du tar djupa andetag på 10 in och 10 ut.

10. Ventilera tältet

Ett tält är tänkt att hålla vatten ute. Men när det inte är ventilerat skapar det kondens, som vi vet kommer att göra allt klibbigt och blött nästa morgon. Detta är särskilt vanligt under sommarmånaderna. Undvik att vakna upp i ett fuktigt dis genom att ventilera tältet nära taket.

11. Undvik godis eller för mycket vätska innan du lägger dig

De flesta av oss har legat vakna på nätterna och funderat på hur vi egentligen behöver gå på toa men inte velat ta oss ur våra varma sovsäckar.

Så du måste hålla dig hydrerad, visst, men gör det strategiskt för att hjälpa dig att sova hela natten. Undvik att dricka för mycket under en eller två timmar före läggdags. Samma sak med godis. Även om du älskar godis bör du tänka på att sockret kommer att hålla dig uppe.

12. Klä dig lämpligt

Gå alltid i rena kläder/pyjamas för att sova. Att vara i smutsiga, illaluktande kläder är inte idealiskt för att sova. Du mår bara bättre när du har fräscha kläder.

Om det är kallt ute, se till att du är varmt klädd men inte så mycket att du kommer att överhettas. Om du huttrar i väskan kommer du inte att somna lätt.

Oavsett vilket – för varmt eller för kallt – kommer din sömn att bli förstörd.

13. Stressa inte över att inte sova

Att oroa oss för att inte sova hjälper inte. Det är lättare sagt än gjort jag vet. Att säga åt någon att inte stressa, får dem inte att sluta stressa omedelbart.

När du tältar, acceptera att du inte är hemma, saker är annorlunda och sevärdheter och ljud är unika för campingupplevelsen. Vidta åtgärder innan du går och lägger dig, med alla ovanstående tips, och se hur det går.

14. Bli så bekväm som möjligt

Det är ingen hemlighet att camping kan bli obekvämt. Mellan det ojämna underlaget du sätter ditt tält på, eller den matta självuppblåsande luftmadrassen du ställer upp. Det är inte på något sätt en ”lyxig” sömn.

Men här är de goda nyheterna, du kan ta steg både innan din campingresa och under din resa för att skapa en så bekväm sovmiljö som möjligt. Här är några sätt du kan göra din sömn bekväm:

  • Packa din favoritkudde
  • Använd en bekväm luftmadrass tillsammans med din favoritsovsäck
  • Packa en luftmadrass reparationssats ifall det finns en läcka eller ett hål
  • Se till att utrustningen du packar är tillräckligt varm för platsen du ska campa på
  • Målet är att simulera en sovmiljö som egentligen inte skiljer sig från vad du är van vid.

Använd en madrass för camping, se till att packa filtar till dig och andra campare. Och om din luftmadrass har en läcka, se till att du vet hur man åtgärdar den och ha någon form av lappsats med dig.

Relaterade Artiklar