Vad har man på sig när man Sover i Tält?

Att välja vad du ska ha på dig när du ska tälta kan vara en längre process än du kanske trodde eftersom det finns så många olika saker som du måste tänka på.

Ett av de viktigaste besluten du kan fatta om vad du ska campa på är utan tvekan vilka som är de bästa kläderna för uppgiften. Inte bara stilen på kläderna är viktig utan vad de är gjorda av kan göra eller bryta din resa.

Så, vilka är de bästa kläderna att bära när du ska sova i tält?

Bär smart ull i sängen när du tältar eftersom den kan anpassa sig till varmt eller kallt väder. Vad du bär för nattkläder när du tältar beror på ditt klimat och miljö. Olika temperaturer kräver olika klädsel. Varmt väder kommer naturligtvis att kräva andra kläder att bära till sängs än vad kallt väder kommer att göra.

Oavsett vilka temperaturer du har att göra med, överväg smarta ullplagg som ett toppval. Naturligtvis, i varmare väder, kan du gå den gammaldags vägen och använda den skiktade metoden med en t-shirt i syntetiskt material eller en långärmad skjorta som andas med ett par bekväma svettningar eller traditionell termik. Lager gör det enkelt att justera och håller dig förberedd på vad som helst.

Vad man ska ha på sig när man ska sova i tält?

Om du tar dig till din campingplats till fots kommer detta att begränsa de alternativ som du har tillgängliga för dig. Detta beror på det faktum att du kommer att behöva tänka på vikten av det du bär, vilket vanligtvis innebär att bara packa det väsentliga.

Naturligtvis är det viktigt att hålla sig varm på natten, men du vill inte packa massor av lager som gör din väska riktigt tung.
Du kan välja en uppsättning lättviktspyjamas, eller så kan du vara riktigt utrymmesmedveten och välja att bära joggingbyxor och en topp. Detta är praktiskt, eftersom du kan bära den här outfiten nästa dag, istället för att behöva packa extra kläder, vilket gör din belastning mycket lättare.

Sov alltid torrt

Om du blir blöt under dagen, se alltid till att byta om till några torra kläder innan du går och lägger dig. När temperaturen sjunker under natten kommer du att bli väldigt kall i blöta kläder, vilket kan utsätta dig för risker.

Så ha alltid ett extra ombyte även om du bara ska campa en natt. På så sätt kommer du alltid att kunna sova gott i torra och bekväma kläder.

Om du hade otur att på något sätt få alla dina kläder blöta genom att tappa eller lämna din väska någonstans våt, då är det här det blir svårare.

Du bör tänka på att avbryta din vandring under dagtid och komma tillbaka för att elda innan det blir mörkt.

Förhoppningsvis kommer du att kunna torka ett set kläder vid brasan. Dina kläder kanske luktar rökigt, men du blir åtminstone inte blöt. Om vädret är varmt och soligt på dagen kan du också lämna dina saker att torka av i solen.

Tips för att tälta i kallt väder

Även om det kan tyckas vara en bra idé att bära många lager innan du lägger dig i din sovsäck för att hålla dig varm, kan du faktiskt bli för varm.

Sovsäckar är designade för att isolera din kropp och om det inte kommer att bli för kallt så kanske många lager inte är den bästa idén.

Dessutom, om du bär flera lager av kläder, kan det faktiskt påverka dina sovsäckars isoleringsförmåga. De fungerar ofta genom att fånga in din kroppsvärme för att hålla dig varm, men det kommer inte att kunna göra detta lika bra om du har för mycket kläder på dig.

Istället kan du välja att lägga en filt eller en varm kappa ovanpå sovsäckens utsida, eftersom detta kommer att erbjuda ett extra lager av isolering samtidigt som du arbetar mer effektivt.

Något du kan göra är att ha på dig ett lager termiska kläder under din pyjamas om det ska bli ganska kallt på natten. Termiska kläder är speciellt utformade för att hålla dig varm, så detta kan verkligen hjälpa dig att få en bekväm nattsömn utan att vakna kall.

Kontrollera din sovsäcks förmåga innan du ger dig ut på resan. Det finns massor av olika sovsäckar, och vissa kommer att kunna hålla dig varm mer effektivt än andra.

De kommer vanligtvis att ha ett betyg som talar om för dig vilka temperaturer som kommer att vara lämpliga, och detta hjälper dig att berätta om det kommer att vara lämpligt för vädret du ska campa i.

Om inte så kanske du vill överväga att köpa en bättre sovsäck som kan fungera mer effektivt i kallare väder. Dessa kan komma till ett högre pris, men det kommer att vara värt det för att hålla dig varm.

Om du campar i en situation där du kan ta med dig mer, så kan en luftmadrass vara riktigt bra att ta med på en campingtur.

Att hålla sig upphöjd från marken kommer att hålla dig mycket varmare än du skulle vara om du sov direkt på golvet. Den kallaste platsen att vara på är på marken, så om du kan undvika detta är det bra.

Bär alltid strumpor om du är orolig för att du inte ska bli tillräckligt varm. När dina fötter är kalla kommer du sannolikt att vara obekväm hela natten, så ett par bra tjocka termostrumpor kan verkligen göra stor skillnad.

Packa kläder för varma dagar

Så fort solen går upp kommer temperaturerna att börja öka. Du bör ta med kläder för att hålla dig sval samtidigt som du inte exponerar för mycket hud, till exempel:

 • Inre lager: Andningsbara underkläder och strumpor
 • Yttre lager: Fuktavledande T-shirts och byxor eller shorts
 • Huvudbonader: Lätt hatt eller visir

Långärmade skjortor och byxor kan verka som för varma plagg men de erbjuder extra skydd mot myggor och irriterande växter som du kan hitta om du deltar i aktiviteter som vandring. Små barn kan också ha nytta av lätta långärmade skjortor med SPF-skydd för exceptionellt soliga dagar. På så sätt behöver du inte oroa dig för att solkrämen försvinner under dagen.

Du kan också leta efter kläder med ventiler, till exempel lätta jackor som öppnas i ryggen eller har ventilerade ärmar. Dessa gör att du kan anpassa dina kläder efter temperaturen när dagen blir varmare och sedan, senare på dagen, kyligare.

Ta med kläder för svalare temperaturer

Istället för traditionell pyjamas, överväg att lägga upp dina nattkläder.

Prova:

 • En t-shirt eller linne
 • En långärmad skjorta som andas
 • En tjocktröja
 • Träningsbyxor

Att bära lager gör att du kan ta bort något om du blir för varm. Prova kläder gjorda av fleece eller nylon för natten, eftersom dessa material håller värmen bättre än bomull eller fukttransporterande kläder. Du kan också välja lugg eller ull, som vissa föredrar för strumpor oavsett hur varmt eller kallt det är ute.

Kontrollera vädret innan du tältar

Det är viktigt att ha rätt kläder för rätt temperatur, men du måste också tänka på andra aspekter av vädret. Kontrollera prognosen ofta innan din resa för att se om den inkluderar duschar. Vid regn bör du ta med:

 • Galoscher
 • Regnjacka eller poncho med huva

Undvik PVC-kläder – även om de är vattentäta, andas de inte och kan göra att du överhettas. Investera i Gore-Tex istället, som kommer att hålla vattnet borta och även låta lite luft nå dig.

Problemet med bomull

Det finns ett ordspråk som är vanligt med folk som älskar att vara utomhus och det är ”bomull är ruttet.”

Anledningen är att kläder i bomull har nackdelen att förlora sin isoleringsförmåga om den blir våt, vilket gör dig sårbar för naturens tuffa förhållanden. I händelse av att du besöker ett mycket torrare klimat men fortfarande kämpar mot kallare temperaturer, skulle svettningar vara acceptabelt. Lagerläggning är alltid ett smart val då du kan växla upp eller nedgradera garderoben för att passa önskad temperatur.

Jag rekommenderar att alltid ta med ull eftersom fötter tenderar att vara kroppens avgasrör när värme sprids. Låt inte termen ull skrämma dig. När vi tänker på ull tänker vi på kliande, kliande känslor som får din hud att kännas som om en hel myrkoloni marscherar upp och ner i din kropp.

På grund av de finare fibrerna i dessa plagg går du förbi allt detta. Dessa typer av föremål är viktiga för alla som bor bland elementen.

Vad man inte ska ha på sig när man tältar

Vad du inte bär bära när du tältar kan vara lika viktigt att notera som vad man ska bära. Att bära eller ta med fel utrustning kan lätt förstöra en campingresa.

 • Jeans – Dessa är inte tältvänliga. De kan vara begränsade och om de av en slump blir blöta… ja, ingen gillar blöta jeans.
 • Smycken – Förvara smyckena i lådan hemma. Chansen att du förlorar den är ganska stor.
 • Elektronik – Om du ska campa försöker du med största sannolikhet fly från liv och rörelse och teknikens alltför belastande värld och att bara koppla ur. Lämna all icke-nödvändig elektronik bakom dig
 • Parfym – Detta kan locka till sig de ”oönskade”. Spara dig själv klådan och utlsag.
 • Sova naken – gör det inte.
 • Dagliga kläder – Att sova i kläderna du har haft på dig hela dagen kan tyckas vara en bra idé eftersom det är det som har hållit dig varm hela dagen hittills. Beroende på vad du har är chansen att den där fukten håller kvar otroligt stor och du öppnar upp för att bli förkyld.

Relaterade Artiklar