Vad kan man göra i Naturen? 19 Roliga Aktiviteter i Naturen

Vi vet alla att naturen är ett av de bästa sätten att främja mental, fysisk och emotionell hälsa, men många människor kämpar fortfarande med att vägleda andra (eller dig själv) att komma igång.

Att lära sig om naturen är något som lätt kan göras tråkigt eller komplicerat om du inte tar rätt tillvägagångssätt.

Lyckligtvis om du börjar med rätt aktiviteter kan dina naturlektioner vara förvånansvärt enkla och effektiva med minimal ansträngning.

Så idag ville jag dela med mig av idéer på roliga aktiviteter som man kan göra i naturen, både för vuxna och för barn.

Jag valde dessa aktiviteter specifikt för att de är några av de enklaste och mest effektiva sätten att hjälpa nybörjare att verkligen öppna sina sinnen och fördjupa sig i upplevelser i naturen.

Låt oss börja!

1. Skattjakt i naturen

Skattjakt är en fantastisk aktivitet som du kan använda för att hjälpa människor att titta närmare på naturen.

Börja med att göra en lista över några coola naturföremål som kan hittas i ditt närområde.

Detta kan vara allt från specifika växter och blommor, till ekollon och nötter, fågelfjädrar, stenar och mer.

Om du arbetar med en stor grupp kan du få folk att bryta in i par eller team.

Försök att blanda de mer kunniga naturforskarna med de nya så att de kan lära av varandra.

Nyckeln till att göra fantastiska skattjakter är att inkludera saker som är lätta att hitta … och även slänga in några mer avancerade eller ovanliga föremål för att hålla deltagarna engagerade.

När allt är över kan du gå tillbaka genom samlingen och återbesöka dagens berättelser.

Du kan också ställa in rensar på olika ämnen eller årstider för att återvinna denna aktivitet på unika sätt.

2. Leta djur och växter

Istället för att börja från en specifik lista är ditt mål helt enkelt att hitta så många lokala växt- och djurarter som möjligt.

Det är bäst att göra den här aktiviteten med någon som redan har en hel del kunskap om landskapet eftersom de kan hjälpa till att vägleda nybörjare.

Ha en dedikerad listhållare för att hålla reda på allt du hittar.

I slutet av övningen kommer du att bli förvånad över hur många nya arter du har stött på.

Om du har flera grupper kan du lägga till lite vänskapsmatch genom att ha ett pris för vilket lag som finner mest mångfald.

Det är osannolikt att folk faktiskt kommer ihåg allt de hittade på en utflykt som denna, men det är ett roligt sätt att utforska och deltagarna kommer att gå iväg med en handfull nya växter, fåglar och träd att leta efter igen i framtiden.

3. Skapa ett naturmuseum

Ett naturmuseum är en samling av naturföremål som du samlar innan ett äventyr och har tillgängliga för folk att titta på och undersöka.

Den här aktiviteten är fantastisk för små barn eftersom den ger dem en utvald uppsättning coola saker som de kan lägga vantarna på och ställa frågor om.

Det är ett bra sätt att inspirera människor att bli intresserade av naturen redan innan du går ut.

Om du börjar med att visa gruppen ett urval av blommor och växter som du samlade på din promenad tidigare, kommer de att bli mycket mer glada över att försöka hitta dessa växter själva.

Du kan skapa naturmuseer för många olika ämnen eller lektionsplaneringar, och det är ett av de bästa sätten att underlätta för folk till mer fokuserade naturvetenskapliga studier.

4. Vild ätbar skörd

Om du har erfarenhet av det vilda ätbara i ditt närområde, är en ätbar skördedag ett bra sätt att aktivera nyfikenhet på växter i din miljö.

Folk älskar att äta saker, så det är ofta lättare att få nybörjare entusiastiska över växter när det förknippas med mat.

Du kan använda löftet om mat för att hjälpa människor att titta närmare på växter i allmänhet genom att utforska olika typer av löv, blommor och grenmönster som gäller alla typer av växter.

Du kan vägleda barnen att se skillnaderna i ekologi genom att jämföra växtmiljöer (vilka växter växer i soliga fält VS i den djupa skogen?).

Sedan efter att arbetet med skörden är klart, skapar du en fest och njuter av frukterna av allt det arbetet.

En viss procent av människor som har en upplevelse som denna kommer att bli inspirerade att gå mycket djupare med örtmedicin och växter i allmänhet.

6. Sittplats/hemlig plats

Sittplatsaktiviteten är möjligen den enklaste metoden du någonsin kan hitta för att främja djup kontakt med naturen.

Det är otroligt enkelt. Du kan göra det var som helst, och folk älskar det eftersom det kombinerar naturobservation med den psykologiska uppladdningstiden som så många människor desperat behöver.

Allt du behöver göra är att hitta en plats där du kan sitta tyst ute och fokusera på att ta in i naturen snarare än att ställa in dig.

Detta är idealiskt för människor som redan vet att de vill komma i kontakt med naturen, men som ännu inte har några pågående rutiner för att göra det.

Om du någon gång hör någon säga att de vill komma närmare djur, är detta förmodligen den viktigaste aktiviteten du kan dela med dem.

Det är väldigt vanligt att människor möter djur när de sitter på plats.

Det är också mycket vanligt att människor rapporterar dramatiska minskningar av stress och ackumulerad känslomässig spänning genom att sitta tyst i naturen.

Många vuxna kan ledas till sittplats som en personlig tillväxtmetod även om de inte direkt vill bli bra naturforskare eller spårare.

7. Spåra vilda djur

Spårning av vilda djur är en aktivitet som människor har använt för att få kontakt med naturen i tusentals år.

Om du kan hitta lite snö eller sand är det lätt att spendera en eftermiddag på att leta efter spår och prata om det du ser.

Hitta helt enkelt några spår och ställ enkla frågor som:

 • Hur många tår ser du?
 • Ser du klor i dessa spår?
 • Hur många spår kan vi hitta här?
 • Vad är det övergripande spårmönstret?
 • Hur tror vi att detta djur rörde sig?

Det är alltid bra att komma ihåg att djurspårning inte bara handlar om att hitta tydliga avtryck på marken.

Det handlar om att leta efter alla typer av ledtrådar för att utforska vad djur gör och varför.

Så även om du inte alltid kan hitta tydliga utskrifter, kan du fortfarande träna spårning genom att ställa fler stora frågor som:

 • Vilka djur lever här?
 • Vilka tecken på djur kan vi hitta som inte är spår?
 • Vad kan vi lära oss av denna skogs ekologi?
 • Vad äter djuren här?
 • Varför gör de som de gör?

8. Sitt vid en eld och berätta naturhistorier

Innan människor började sitta runt tv-apparater satt vi runt lägereldar och berättade historier.

Eld har kallats primitiv tv eftersom de dansande lågorna hjälper människor att lugna ner sig och koppla av i slutet av en dag.

När du kombinerar avkopplingen av att sitta runt en eld med den grundläggande mänskliga önskan att dela historier … har du en magisk kombination som får människor att entusiasmera över naturen.

Det är ofta lättare att introducera samtalsämnen relaterade till djur- och naturanknytning när du redan sitter ute i naturen.

Ett enkelt sätt att göra detta är att helt enkelt dela dina egna berättelser. Vad är en tid när du såg ett djur i det vilda? Vart var du? Vad hände?

Lägg sedan märke till hur efter att du delar en berättelse om naturen, mycket ofta kommer andra att höra av sig med sina egna berättelser … samtidigt som de utbyter kunskap och erfarenheter.

Även människor som inte är formellt investerade i att lära sig om naturen kommer att hoppa på möjligheten att sitta runt en lägereld.

Om du har tur kan du till och med höra grodljud eller en uggla på avstånd.

Det är ett bra sätt att skapa organiska möjligheter för stjärnskådning och lära sig om hur olika träslag brinner.

9. Starta en trädgård

Trädgårdsskötsel är ett bra sätt att hjälpa människor att utforska naturen eftersom den är så interaktiv och livsförbättrande.

Det här är en bra aktivitet för människor som inte formellt är intresserade av nördiga naturkunskaper, men som ändå vill bygga i sin relation till naturen.

Det är ett enkelt sätt att ta med mer mångfald av växter och insekter direkt till din egen bakgård så att du kan se dem växa och utvecklas framför dina ögon.

Om du inte har ett bra utrymme för att utforska naturen nära ditt hem är trädgårdsarbete ett bra sätt att föra naturen till dig.

Det ger dig en anledning att komma tillbaka till samma plats upprepade gånger och kolla upp hur det går.

Du får lära dig om hur jord fungerar, betydelsen av insekter & näring. Du får se hur växter går igenom olika faser från att börja gro, till den tidiga tillväxten, rotutveckling, blomning & frön.

Sedan i slutet av säsongen finns löftet om ätbara växter och örter att samla och njuta av.

Detta är särskilt bra när du får arbeta med samma personer under en period av månader eftersom de kan delta i hela processen från början till slut.

11. Meditation

Meditation är en enkel aktivitet som du kan utöva när du är ute som en övergripande förbättring av kvalitetsupplevelser.

Denna metod fungerar extremt bra med människor som redan är intresserade av meditation eller mindfulness eftersom de förstår fördelarna med att lugna sinnet.

Med lite vägledning kommer de flesta snabbt att upptäcka att mindfulness i naturen faktiskt fungerar mycket bättre än att sitta i ett mörkt & tyst sovrum.

Stegen är enkla:

Allt du behöver göra är att gå ut och medvetet fokusera din uppmärksamhet på vart och ett av de fem sinnena.

Tillbringa först några minuter med att verkligen lyssna djupt på alla ljud som fågelljud, ekorrar, vind i träden, till och med insektsljud.

Gå sedan vidare till ditt känsel, syn, lukt och till och med smak… koppla av hela vägen för att hjälpa ditt sinne att bli lugnt och tyst.

Börja med att öppna varje sinne individuellt och sedan gradvis lägga ihop dem tills hela din medvetenhet är helt öppen och mottaglig.

Med upprepad övning under en period av månader kommer du faktiskt att utöka den totala kapaciteten för hör-, se-, känna- och avkänningsförmåga.

Denna övning fungerar också bra för barn som är lite tysta och känslomässigt känsliga.

12. Vandra & utforska

Att vandra och utforska är definitivt en av de bästa aktiviteterna att dela med nybörjare eftersom det är så otroligt enkelt.

Allt du behöver är ett tillgängligt landskap och lite nyfikenhet.

Föreställ dig att du har fått ett uppdrag att lära dig det här landskapet och hitta alla de bästa gömställena, campingplatser, största träd, vattendrag, etc.

Du kan se dig själv som en scout som går ut i naturen på jakt efter användbar information och resurser att skörda.

Fråga dig själv helt enkelt:

 • Hur ska du lära dig detta landskap?
 • Var är du nyfiken på att utforska?
 • Vilka delar av landet har du besökt? Och vilka delar är fortfarande ett mysterium för dig?
 • Vad händer om du följer bäcken uppströms?

Tillåt dig sedan att vandra och utforska. Följ din nyfikenhet och tillbringa en dag med att vandra i landskapet.

När du kommer tillbaka från ditt äventyr… se om du kan rita en grundläggande karta med hjälp av några allmänna landmärken för att registrera vart du gick och eventuella häftiga upptäckter.

13. Bygg ett läger

Att bygga ett läger i skogen är en fantastisk aktivitet att dela med nybörjare eftersom det är väldigt tillgängligt och spännande, och det kräver absolut ingen kunskap för att börja.

Om du arbetar med människor som känner sig osäkra på sin brist på naturkunskap kan detta vara ett bra sätt att få dem att göra ett projekt som är mycket mindre skrämmande.

Människor kommer med inbyggd instinktiv kunskap om hur man bygger ett läger, så det krävs inte mycket för att komma igång.

Först måste du utforska och bestämma den bästa platsen, sedan arbetar du med att bygga skyddet, samla stenar till eldstaden.

När du återbesöker samma plats om och om igen, blir det en startpunkt för andra äventyr.

Så småningom börjar du få nya sinnesupplevelser.

Du utsätts för nya växter och träd utan den direkta pressen att behöva lära dig dem direkt.

Efter några fasta dagar av arbete där ute kommer du att bli förvånad över hur ansluten du kommer att känna dig. Det kommer att finnas en verklig känsla av att känna till landet och vara hemma.

Du kan till och med bygga upp till att tillbringa natten där ute… möjligheterna är oändliga.

14. Installera en fågelmatare

Fågelmatare är en annan bra aktivitet som kan hjälpa till att utveckla djurskådningsfärdigheter.

Allt du behöver göra är att skaffa en fågelmatare och lite frö och sedan vänta på att fåglarna dyker upp.

Det är ett bra sätt att hjälpa människor att utveckla identifierings- och fågelbeteendefärdigheter under kontrollerade förhållanden.

Du kan hålla månatliga listor och spåra mönster över tid som vårvandring, häckningsaktiviteter, territoriella gräl och till och med lägga märke till hur mataren lockar ekorrar, katter och rådjur.

15. Titta på insekter

Insektskådning är en bra aktivitet för nybörjare eftersom det är så enkelt och engagerande.

Insekter är otroligt vanliga och mångfaldiga, och de är ofta tillräckligt långsamma för att du framgångsrikt kan titta på dem under långa perioder.

Med små barn behöver du bara peka på myrorna som reser längs marken eller en mask i leran och du har ett recept för omedelbar engagemang som kan vara i timmar.

Vuxna kan ta kräva mer uppmuntran. De kanske oroar sig för att få sina kläder smutsiga och inte vill knäböja, men om du kan få dem förbi det initiala obehaget fungerar det utmärkt.

Vissa insekter är rovdjur. Vissa är bytesdjur. De upptar alla olika typer av mikrohabitat, i trädgården, skogen, fälten.

Detta är ett bra sätt att introducera begrepp om djurbeteende och ekologi som normalt är osynliga med större och mer lömska djur.

16. Fågel-/djurskådning

Hör du ropet från en fågel eller ett prasslande av små fötter i buskarna? Ta en kikare eller använd helt enkelt dina ögon för att titta på de många olika arterna som finns i naturen. Att titta på fåglar och vilda djur kan vara en verkligt meditativ upplevelse. Ute i lugn och ro utan distraktioner, allt du behöver koncentrera dig på är sevärdheterna och ljudet av vilda djur.

17. Gör en lägereld

Det skulle inte vara camping utan en lägereld och ett bra sätt att skapa varma minnen. Det enkla nöjet att sitta runt elden och se lågorna dansa medan man rostar marshmallows är svårt att slå. Det är också en underbar aktivitet som hjälper barnen att på ett säkert sätt bygga upp en lägereld. Och det säger sig självt, kom ihåg att vara säker vid brand!

18. Identifiera floran

Varför inte fördriva tiden genom att ge dig ut och lära dig vad som växer runt omkring dig. Det finns många gratisappar som hjälper dig att identifiera floran, men istället för att ta telefonen med dig, varför inte använda en bok så att du kan ta dig tid från tekniken och verkligen fördjupa dig i vad Moder Natur har att erbjuda! Blompressar är också ett roligt sätt att bevara och samla in flora.

19. Ta en vandring eller gör andra övningar utomhus

Var du går eller vandrar beror på graden av social distansering din speciella situation kräver. Inom den närmaste framtiden bör du förmodligen undvika de populära nationalparkerna, uppleva långt större än vanliga folkmassor, vilket skapar oro bland personal och vårdpersonal. Närmare hemmet, eller parker med färre besökare är mer lämpliga för nu. Under vindern ska vi naturligtvis inte glömma bort att åka skridskor eller spela hockey på sjön. Även om man inte är i skogen är man ute i det friska.

Ta med leksaker och rekvisita som gör det roligare, som hattar och falska svärd. Walkie-talkies är också en stor hit. Uppmuntra barnen att turas om som ”vandringsledare”, gå framför och bestämma takten. För att hjälpa barnen att vara uppmärksamma under längre vandringar, lek hitta tio djur – vilket innebär att upptäcka fotspår eller andra tecken på att ett djur passerar.

Relaterade Artiklar