Hur Sover man Skönt och Bekvämt i Tält?

Det finns inget riktigt som den frid du upplever i naturen. Att tälta är ett bra sätt att varva ner från vardagens krav och fokusera på dig själv. Men en trevlig, avkopplande tältingresa kan snabbt bli en helg full av sömnbrist om du inte kan sova bekvämt i ditt tält. Så hur säkerställer du en god natts sömn ute i naturen?

Det finns flera faktorer som hjälper dig att känna dig mer bekväm på natten. Du måste hitta rätt tält, bestämma om du ska använda en sovsäck eller ett alternativ och hitta den bästa miljön för att slå upp ditt tält.

Hitta rätt tält

Att sova under stjärnorna med ingenting över huvudet som blockerar sikten kan låta som ett lugnt sätt att tillbringa natten på men det är inte alltid realistiskt. Du vet aldrig när regnet eller vinden startar och förvandlar din lugna kväll till en kamp mot elementen.

Det är därför att hitta rätt tält är ett av de mest effektiva sätten att säkerställa att du får en god natts sömn. Att kunna sova bekvämt i ditt tält hjälper dig att få ut så mycket som möjligt av din campingresa.

Storlek

Det första du bör tänka på när du väljer ett tält är storleken. Tälten varierar i storlek från mycket små 1-personstält till studiolägenhetsstorlekar för 12 personer. Om du ska campa själv så kanske du vill välja ett enpersonstält.

Det beror också på hur mycket utrustning du tar med dig som måste förvaras i ditt tält över natten. Du kommer inte att vara särskilt bekväm om du kläms in mellan vandringsstavar och andra redskap hela natten.

Se till att du får ett tält som passar dig och din utrustning bekvämt för att säkerställa en god natts sömn.

Väder

En annan faktor du bör tänka på när du köper ett tält för ditt utomhusäventyr är vilken typ av väderförhållanden du sannolikt kommer att uppleva. Det finns tält gjorda för alla temperaturer. Att ta med sig fel typ av tält kan få dig att huttra eller svettas hela natten och det kommer inte att tillåta dig att sova bekvämt.

 • Varma temperaturer
 • Tält designade för höga temperaturer är gjorda för att hjälpa dig att hålla dig sval. De har ofta ytterligare funktioner som:
 • UV-skydd
 • Mesh fönster eller dörrar för att ge bättre andningsförmåga
 • Slitstarkt material designat för att stå emot kraftiga sommarregnstormar
 • Vattentäta material

Att hitta ett tält med alla dessa funktioner kan verka som en svår uppgift, men det är enklare än du tror!

Nylontyg gör tält mer hållbara och ger extra skydd oavsett var du väljer att slå upp det.

Det finns också 6-personerstält med skärmrum som uppfyller denna checklista.

Kalla temperaturer

När det kommer till kallt väder kommer du att titta på en helt annan uppsättning funktioner som hjälper dig att hålla dig bekväm. Oavsett om du ska vandra på vintern eller i ett område där nätterna sjunker under fryspunkten, kommer du att vilja ha ett tält som har:

 • Starkt material
 • Isolering
 • Impregnering

Camping på vintern eller kalla temperaturer kommer med sin egen speciella uppsättning utmaningar. Du kan fortfarande sova bekvämt i ett tält på vintern så länge du förmodligen är förberedd. Att hålla sig varm kommer att vara den viktigaste faktorn för att hålla sig bekväm.

Hur man väljer plats att slå upp tältet på

En av många fördelar med camping är att du kan vara flexibel med var du faktiskt kan slå upp ditt tält. Att leta efter den perfekta platsen för att slå upp ditt tält måste vara din högsta prioritet.

Därför kommer här några tips som kan hjälpa dig att välja den bästa möjliga platsen för ditt tält nästa gång du ska campa:

Vinden kan vara förödande

En av de viktigaste sakerna att tänka på innan du slår upp ditt tält är riktningen på vinden som blåser. Därför ser du till att ta en titt och kolla efter buskar eller träd som kan vara ett bra skydd.

Var dock försiktig så att du inte slår upp ditt tält bredvid ett träd som ser ut att kunna välta. Annars, om det är bra och ser säkert ut, så är det en perfekt plats att slå upp ditt tält på.

Leta efter en plan mark

Vem skulle tykca om att sova på en ojämn yta? Ingen.

Därför är detta också en viktig sak att tänka på eftersom, oavsett hur sköna och mjuka dina liggunderlag är, så blir du ändå obekväm. Dessutom kommer tältet att stå bra om det ställs upp på plan mark.

Ta bort pinnar, stenar eller vassa föremål

Se till att marken är fri och fri från vassa eller spetsiga föremål innan du slår upp tältet eftersom detta kan skada eller slita sönder tältet.

Välj ett mjukt underlag

Ja, det är skönt att slå upp sitt tält på mjuk mark eftersom man kan få tag i sina tältpinnar. Se dock till att det inte är för mjukt att det är lerigt eftersom det blir svårt att sätta upp tältet.

Lämna tillräckligt med utrymme till andra campare

Jag vet att detta är ett bra tillfälle att få nya vänner, men rigga inte ditt tält för nära andra campare. Var hänsynsfull och respektera utrymmen eftersom de kom först till den platsen före dig.

Tänk dessutom på att inte alla människor vill umgås, andra campare föredrar att vara ensamma eller bara med sina närmaste kamrater.

Håll dig varm i tältet

Att sova i ett tält tenderar att vara kallt och obekvämt. Du kommer säkert ihåg första gången du åkte på camping med en våt sovsäck eller utan tillräckligt med lager för att du skulle täcka dig.

Att veta hur du håller dig varm är därför en viktig färdighet du måste utveckla. Här är tipsen du behöver veta:

Bär rätt kläder

Bär yllekläder, tjocka strumpor, långa underkläder och en sovsäck av god kvalitet. Se till att du tar med dig många lager som du kan eftersom du alltid kan ta av dig ett lager när du känner dig för varm.

Dessutom är det alltid bättre att svettas när du tältar än att frysa.

Tips: Om du tältar i ett regnigt område, undvik att bära kläder gjorda av bomull. Istället bär du polyesterblandningar eller ull för att hålla din kropp varm.

Förbered din campingplats väl

Sätt upp ditt tält i något lutande läge. Se till att du lägger en presenning under. Välj ett tält som passar dina behov.

Tips: Tälta inte med bara sovsäcken; annars kommer du att ångra dig när temperaturen sjunker. Se till att ta med liggunderlag också.

Obs: Använd inte dynor gjorda av bomull

Ät rätt måltid

Din kropp är medfödd vid reglering av temperatur eller vad den så kallade homeostasen. Men att äta rätt sorts mat hjälper din kropp att klara temperaturen. Därför packar du ett proteinrikt och hälsosamt fett mellanmål och äter varannan timme under kallare resor.

Tips:

 • Ät en kaloririk måltid innan du går och lägger dig
 • Packa jordnötssmör och snacks såsom nötter
 • Om du kan ta med soppa, värm upp den innan du äter den.
 • Kissa innan du går och lägger dig

Campare rekommenderas att kissa 20 till 30 minuter innan de går och lägger sig, och igen kissar de innan de lägger sig i sovsäcken.

Tips: Ifall du vaknade för att du verkligen behöver kissa, placera dina lägerskor nära din tältdörr och ha din lampa till hands.

Följ din vanliga läggdagsrutin

Tältning är faktiskt en spännande och hisnande aktivitet som gör att din kropp och själ blir aktiva hela natten. Det är därför som att göra dina vanliga dagliga läggdagsrutiner hjälper dig att ställa in ditt sinne och din kropp för sömn.

Du håller dig till dina normala sömnscheman eftersom oregelbundna sömntimmar kan störa din normala kroppsklocka vilket gör det svårt för dig att få lite sömn när du behövde.

Tips:

 • Du kan göra några djupa andningsövningar eftersom dessa kan hjälpa dig att lugna ditt sinne och hjälpa dig att somna snabbare
 • Förutom dina mellanmål sent på kvällen dricker du lite kamomill- eller lavendelte som kan hjälpa ditt sinne och kropp att lugna ner sig och göra din kropp redo att sova
 • Håll en flaska vatten bredvid din sovsäck ifall du skulle bli törstig på natten

Hur man håller myggor och skadedjur borta från ditt tält

Låt inte dessa irriterande små insekter förstöra din campingresa. Eftersom utomhus är där de bor, finns det inget sätt att undvika insekter, myggor och någon annan form av insekter helt när du går ut.

Men med rätt förberedelser kan du minimera incidenter med dessa små krypande varelser.

Det finns sätt att kontrollera dessa insekter och insekter eftersom de lämnar kliande bett och svärmar runt din mat. Ändå kan dessa sätt hålla dig och dina lägerkamrater säkra. Dessutom bär myggor på sjukdomar, det är därför du inte låter dessa insekter störa dig.

Håll tältet rent

Håll rent i tältet. Detta innebär att du lämnar dina skor utanför tältet, eller i en avsedd korg inuti tältet. Låt dina kläder från dagen hänga utanför tältet också. Ta inte med mat eller osäkra drycker inuti. Detta kommer inte bara att hålla tältet rent, utan det kommer också att avskräcka oönskade gäster, som björnar, tvättbjörnar och insekter.

Innan du går in i tältet för natten, upprätthåll din egen personliga hygien. Jag föredrar att campa på platser där det finns en ren vattenkälla, men jag tycker att våtservetter eller babyservetter gör underverk för snabb rengöring. Borsta tänderna, torrschamponera håret om det är din grej – bara bli så ren du kan bli. Ju renare du är, desto renare kommer all din sovutrustning och ditt tält att vara.

Relaterade Artiklar