Vad ska man ha för Byxor när man Vandrar?

Är du osäker på vilka byxor du har när du går på vandring? Vår guide hjälper dig!

Vill du lära dig vad du ska ha på dig på din nästa vandringsresa?

Framgången, eller misslyckandet, för en vandringsresa kan allt bero på de val vi gör när vi köper eller väljer vår utrustning, och i synnerhet våra kläder.

Nuförtiden har vi otaliga klädalternativ till vårt förfogande så att välja ett par vandringsbyxor kan vara överväldigande.

För att hjälpa dig att välja vandringsbyxor har vi sammanställt denna guide som hjälper dig att välja vandringskläder och vandringsbyxor för alla årstider och förhållanden.

Vandringsshorts eller byxor

Valet av vad du ska ha på dig beror enbart på vädret och dina preferenser. Det finns de som föredrar att bära shorts och de som älskar byxor för att skydda sina ben. Andra tycker fortfarande om känslan av att ha leggings stretchande mot huden.

Shorts är idealiska för vandring under sommaren och på en öppen stig.

Byxor är å andra sidan perfekta för vandring när vädret är kallt. Många vandrare föredrar cargobyxor eftersom de har många fickor där de kan stoppa undan en GPS och annat.

Du bör dock aldrig vandra i jeans. De kan vara snygga i stan men de är inget annat än problem och obekväma på vandringslederna. Saker och ting blir värre när de blir blöta och blir väldigt tunga. Med tanke på att de inte stretchar kommer de att begränsa din rörelse på leden.

De bästa vandringsbyxorna är lätta och gjorda av tyg som torkar snabbt. De ska också stretcha något.

Sist men inte minst kan du även gå på vandring i yogabyxor eller leggings. Dessa är superbekväma, speciellt under sommaren. De ger gott om ventilation precis som shorts gör och skyddar dina ben från solen. De är ett utmärkt alternativ för både män och kvinnor. Män kan bära dem under sina shorts.

Regnbyxor

Regnbyxor är designade för att vara vatten- och vindtäta. Några av de bästa märkena kommer med dragkedjor på sidan. Dessa dragkedjor ingår för att göra det lättare för vandrare att ta på sig dem utan att behöva ta av sig kängorna och för att ge gott om ventilation för temperaturreglering.

Eftersom dessa byxor bara används när det regnar, finns det stora chanser att du inte kommer att ha dem ofta. Om något, kommer du att ha dem i din ryggsäck ifall det skulle regna. Av denna anledning bör du ta hänsyn till vikten på det par du väljer.

Vad man ska ha på sig för vandring: grundprinciperna

Innan vi går in på specifika klädesplagg, låt oss snabbt ta upp några grundläggande principer som hjälper dig att hålla dig bekväm på en vandring.

Undvik bomullskläder. Undvik bomull till varje pris, speciellt om det antingen ska bli varmt eller regna. Bomull tar alltid tid att torka, så det är bättre med polyester eller något i den stilen. Detta är särskilt viktigt för delar som är i kontakt med din hud, som underkläder och strumpor. Ingen gillar att vandra i fuktiga strumpor.

Lager är din vän. Den kanske viktigaste principen av alla att komma ihåg är att lager är nyckeln. Beroende på var och när du vandrar är det troligt att temperaturen kommer att ändras, antingen när du klättrar i höjd eller när solen blir högre (eller lägre) på himlen.

Lämna jeansen hemma. Jeans är inte bara bomull, som bryter mot den första principen ovan, de är också direkt obekväma att vandra i. Du kommer att vilja ha något mer stretchigt, som vandringsbyxor, leggings eller träningsbyxor.

Var förberedd – förhållandena kan förändras snabbt. När du vandrar, särskilt på högre höjder, kan vädret förändras på bara några minuter. Det kan gå från varmt och soligt till hagel i storleken av golfbollar innan du har en chans att hitta ett träd att gömma dig under. Vi rekommenderar att du packar mer än du tror att du behöver – jag har alltid en regnjacka och ett par regnbyxor i botten av min vandringsryggsäck – och kollar vädret innan du åker.

Vandringskläder: Tygegenskaper för byxor

Vilken tygtyp du än väljer kommer etiketten eller produktbeskrivningen med största sannolikhet att ståta med en eller flera önskvärda egenskaper eller funktioner. Men vad är dessa egenskaper och när eller var behöver vi dem?

Fuktavledande

Termen ”fukttavledande” syftar i huvudsak på ett tygs förmåga att transportera fukt (dvs svett) från insidan till utsidan, och på så sätt flytta den från din hud eller inre lager till den yttre ytan.

Denna egenskap är viktig av två skäl. För det första så att du inte känner dig instängd när du svettas. För det andra, så minskar du avsevärt risken för hypotermi, frossa, död och andra sådana obekvämhetr när din svett svalnar – en verklig risk med tyger som inte suger så bra.

Isolering

För att hålla dig varm måste du skapa ett skydd mellan dig själv och den omgivande luften och elementen och fånga in en del av den varma luften som din kroppstemperatur producerar. Detta är jobbet för isoleringsskiktet, som vanligtvis har formen av en isolerad jacka.

Ett bra isoleringsskikt kan ha många former. Ersättning för ull, fleece, dun eller syntetiska dun är de vanligaste alternativen. Alla dessa gör en sak bra: nämligen att behålla värmen som din kropp producerar.

Generellt sett gäller att ju tjockare klädlagret är, desto mer isolering ger det. Var dock försiktig med att offra andningsförmåga om du väljer särskilt tunga mellanlager, särskilt de som använder syntetiska material inuti ett vind- eller vattenavvisande skaltyg.

Vattentät

Skallager kan skryta med ett antal önskvärda aspekter, funktioner och extra fördelar, men det otvivelaktiga ”måste-ha” av dessa är deras förmåga att hålla ut elementen.

Det viktigaste att notera när du köper ett yttre lager – oavsett om det är byxor eller jacka – är att nästan alla plagg kommer att falla i kategorin ”vattenresistent” eller ”vattentät”. Skillnaden är viktig.

Medan den sistnämnda är gjord för att hålla dig helt torr, är den förstnämnda utformad för att bara avge måttlig nederbörd, till exempel i ett lätt duggregn eller en kortvarig dusch.

En andra punkt att notera är att alla helt vattentäta plagg också kommer att vara vindtäta. Detta är praktiskt med tanke på att vind kan vara lika effektivt som kall omgivande luft och mättade kläder för att få bort din kroppsvärme.

Andas

Den kanske viktigaste funktionen på vår lista, ”andningsförmåga” hänvisar till ett plaggs förmåga att överföra fukt från insidan till utsidan, snarare än att fånga det i ett givet lager.

Detta är särskilt viktigt för prestanda för ditt baslager och byxor. Det låter fukten tränga igenom till utsidan av basskiktstyget för att torka snabbare och tar bort fukten från din hud.

Som sagt, om något plagg i ditt lagersystem inte andas bra, kan resten av dem inte uppfylla sin funktion. Detta kan resultera i en ansamling av fukt som fångas inuti dina lager och i värsta fall kan skapa den perfekta miljön för en betydande förlust av kroppsvärme – och potentiellt hypotermi – när du slutar röra dig eller temperaturen sjunker.

En helt vattentät byxa har länge ansetts vara friluftsklädernas heliga gral.

Det finns dock en hake: priset.

Prisvärda alternativ har vanligtvis en kompromiss om någon av dessa två ovanstående funktioner, där de mest andningsbara tygerna är mindre vattentäta och de mest vattentäta är mindre andningsbara.

I den ekonomiska änden av skalan finns belagda skal som inte andas. Dessa kan se ut som att de kommer att göra jobbet men en kort bit ner på leden kommer sannolikt att få dig att känna att du bär en rymddräkt i ett ångbad på grund av deras bristande andningsförmåga.

Stretch Och Rörlighet

När man är ute och vandrar är rörlighet en stor sak. Kläder bör vara tillräckligt löst sittande för att säkerställa att du kan röra dig fritt, undvika skav och tillåta ett visst luftflöde mellan lagren. Det bidrar också till komfortnivåer om tyget innehåller ett inslag av stretch och/eller tillsatt material på viktiga områden.

Leta efter funktioner som ett stretchigt midjeband, kil i grenen, softshell-inlägg på hårda skal eller tyg som innehåller en viss procentandel av lycra, elastan eller liknande stretchiga material. Dessa kan avsevärt öka komfortnivåerna och låta dig röra dig utan begränsningar.

Vilka byxor att bära under Vandring

Bekväma, lätta vandringsbyxor är nyckeln. Leta efter byxor som är svetttransporterande och hållbara. Tänk också på byxor och funktionalitet. Hur tänker du bära dem?

Många väljer att vandra i leggings. Vandringsleggings kan också fungera som de perfekta yogabyxorna!

Om du gillar att vandra i shorts, kolla in konvertibla byxor. Börja morgonen med byxorna och dra upp dragkedjan för shorts på eftermiddagen när det blir varmare.

Om du vandrar när det kan vara regnigt, överväg att investera i regnbyxor eller byxor som är vattentäta.

Vandringsshorts

Beroende på var du bor kanske du tycker om att bära shorts. Om du inte är orolig för att insekter eller löv ska skrapa dina ben medan du vandrar, är shorts ett bra sätt att hålla sig sval under varmare månader.

Se till att de torkar snabbt för att hålla svetten borta.

Relaterade Artiklar