Kan man Vandra i Jeans? Vad du bör Veta!

En av de fantastiska sakerna med att bära jeans när du går på vandring är att de är billiga och lätta att köpa. Du kan praktiskt taget gå in i vilken klädbutik som helst och köpa ett par jeans!

De är också riktigt hållbara.

Det är förmodligen därför de uppfanns av marinen under andra världskriget! WWII marinuniformer utvecklades för att göra sjömän bekväma när de arbetade i trånga utrymmen.

Det var också nödvändigt att skapa ett tyg som var slitstarkt och lätt att reparera och utbyta. Tyvärr betyder det inte nödvändigtvis att de är lämpliga för vandring.

Bomull tenderar att absorbera vatten när den kommer i kontakt med våta ytor, vilket gör att den förblir blöt under lång tid.

Men varför är det ett problem?

Skulle inte kkalla, blöta jeans vara en välkommen lättnad när du vandrar? Du måste verkligen utvärdera några av riskerna innan du tar det beslutet.

Utvärdera riskerna med att vandra i jeans

Kommer du ihåg när du gick upp ur poolen en varm sommardag?

Vad brukar hända dig om vinden börjar blåsa? Är du lika bekväm som du var innan när du var i poolen?
Antagligen inte!

Det är en ganska enkel förklaring. När du blir blöt är du mycket mer mottaglig för att tappa kroppsvärme.
Vatten kyler ner kroppen och vinden som blåser över en våt kropp berövar kroppen på ännu mer värme!

Föreställ dig nu att vandra och vad som händer med din kropp när du marscherar uppför en stig. Du svettas med största sannolikhet, eller hur? Tja, ungefär som att ta sig ur en pool på sommaren kommer din kropp att svalna.

Som nämnts tidigare kommer bomullen att absorbera svetten och förbli våt under hela din vandring! Ja, våta jeans är inte ideala!

Om du vandrar i varmare temperaturer kan detta vara en välkommen överraskning. Men om du vandrar i kallare temperaturer (och allt under 10 grader kan anses vara kallt!), kan du utsätta dig själv för hypotermi! Speciellt under vintern.

Innan du tar ett jeans att bära på din nästa vandring, se till att säsongen och miljön som du planerar att vandra i är säker för att bära jeans!

Vilka tyger ska du ha istället för bomullsjeans?

Tyger av nylon och polyester är de absolut bästa tygerna att använda när du ska välja ditt nästa par vandringsbyxor. Visst kan de ha några bomullsblandningar. Bara några.

De flesta vandringskläder är gjorda av dessa tyger. Yogabyxor skulle till exempel vara ett lämpligt val. Och allt av merinoull. Speciellt på vintern.

Och förmodligen det bästa alternativet skulle vara att bära ordentliga byxor för vandring med förstärkta knän.
Båda är bra eftersom de är syntetiska material som är fukttransporterande och hydrofoba.

Detta är i princip raka motsatsen till vad bomullsjeans gör! Bomullsjeans behåller fukt, vilket är dåligt. Här är en intressant diskussion om nylon och polyester som används för backpacking.

Även om båda tygerna är bra att vandra i, är polyester det bästa valet. Det är mycket mer hållbart än nylontyg och det är 100 % hydrofobiskt.

Nylontyg är mestadels hydrofobt, men det kan absorbera en liten bit vatten. Även om det inte är hemskt, är nyckeln till att vara bekväm och säker under vandring att hålla sig torr!

Polyestertyger är också väldigt lätta att hitta. Du behöver inte känna en kille, som känner en kille för att köpa en uppsättning polyesterbyxor!

Så vad händer om du gör dig redo att vandra och du bara lär dig om allt detta för första gången?

Ska du avbryta din vandring helt? Vi tycker inte att du ska göra det om du vet hur du kan minska riskerna med att bära jeans när du vandrar.

Fortsätt läsa för att lära dig vad du ska göra om du föredrar att strunta i att bära vandringskläder och gå med jeans istället.

Kan jag bära jeans när jag vandrar?

Ja men det är sällan en bra idé. Vid varmt väder är ett par jeans tungt och svettigt. De kan vara nötande att gå i och orsaka skav på huden, och de är fruktansvärda i väta. Jeans tar en evighet att torka – så när de väl är blöta förblir de blöta och gör dig kall och obekväm. Det finns en verklig risk för hypotermi om du bär jeans under kalla dagar. Bär jeans på en blöt dag med kall vind och det kommer att bli en obehaglig och potentiellt farlig upplevelse.

När är det okej att vandra i jeans?

Att vandra i naturen i ett par blå jeans kan se fantastiskt ut på dina Instagram-bilder. I verkligheten finns det få saker som är mer obekväma än att ta en vandring i styva jeans.

Undvik blöta jeans

Om du tror att du klarar det finns det några grundregler. Först måste vädret vara på din sida. Inte för varmt eller så önskar du att du bar shorts eller lätta byxor i syntetmaterial för att undvika svettdränkta skav. Och definitivt inte blött eller kall. Jeans suger bara upp allt regn och blir riktigt tunga – de kan till och med frysa i minusgrader.

Håll dig till korta dagsvandringar

Håll vandringen kort. Jeans är bra för en lugn kort vandring eller promenad på en sval dag. Se bara till att du inte hamnar för långt från spårhuvudet och önskar att du hade på dig något lite bekvämare.

Välj stretchiga jeans

Slutligen är det bäst att välja jeans med lite stretch. Dessa kommer snabbt att bli obekväma på en vandring. Istället vill du vandra i jeans med avslappnad passform och lite stretch.

Här är några huvudorsaker till varför folk vandrar i jeans:

Jeans är lagom varma vilket gör dem idealiska för kyliga morgonvandringar eller kvällspromenader i skogen.
När du vandrar i högt gräs erbjuder jeans skydd mot fästingar och andra insekter som kan gömma sig i undervegetationen.
Jämfört med tunna syntetiska vandringsbyxor erbjuder jeans lite extra stoppning mot vassa stenar och grenar.

Så folk vandrar inte bara i jeans för att se bra ut. Men låt oss vara ärliga, det finns inget snyggare än ett par slitna jeans.

När är det en hemsk idé att vandra i jeans?

Om det regnar mycket och väderprognoserna sällan är 100 % tillförlitliga. På vintern (och även sommaren) vandrar man ofta i blött väder och kalla temperaturer.

Det är därför du inte bör vandra med jeans där det tenderar att regna mycket.

Denim är gjord av bomull och bomullstyger är ett hemskt val för vandringskläder i vått klimat. Våta kläder gjorda av bomull tar lång tid att torka ut om du inte är någonstans varm.

Det är därför det finns en stor skillnad i åsikter om lämpliga vandringskläder när man jämför olika länders åsikter. I torra regioner och länder ses det som okej att vandra i jeans. Även specifika vandringsbyxor görs ofta med bomullsblandningar.

Men i länder som Sverige, där det regnar ofta, är jeans ett stort nej för vandring.

Relaterade Artiklar

  • Upplev staden med alla sinnen

  • Vandring i Årefjällen: Tips och Råd

  • Tips för Utrustning att ta med dig på din Vandring

  • Transcendental Meditation: Ett Effektivt Verktyg för Vandrare

  • Upptäck Nycklarna till Välmående och Balans i Livet

  • Hur Din iPhone Kan Hjälpa Dig Navigera När Du Vandrar