Kan man Vandra i Tights?

Under dina vandringar ställs höga krav på vandringsbyxor – den ojämna terrängen kräver absolut rörelsefrihet och generellt krävs också hög hållbarhet.

Och vi pratar inte om behovet av att skydda sig mot vädrets fallgropar och ansträngningen att uppnå lägsta möjliga vikt. Att skapa ett par högkvalitativa vandringsbyxor är en riktig konst, baserad på användningen av de bästa tillgängliga funktionsmaterialen.

Men om du lyckas hitta ett par kvalitetsbyxor får du en partner som du kan lita på i många år och där du kommer att samla en massa erfarenheter för livet.

Men hur väljer man rätt vandringsbyxor, vad ska man se upp med och vad är nyckeln med vandringsbyxor? Och kan man vandra i tights? Även kända som leggings eller yogabyxor?

De viktigaste egenskaperna i bra vandringsbyxor

Andningsförmåga

Som med alla vandringskläder är det viktigt för byxor att materialet andas och effektivt leder bort svett och fukt. Eftersom vandring som sådan är en aktiv rörelse och vår kropp genererar värme med den, skulle lufttäta byxor mycket snabbt förstöra din vandringsupplevelse.

Hållbarhet

Vandringsleder är fulla av fallgropar som lätt kan skada vandringsbyxor av dålig kvalitet eller enklare byxor för andra ändamål. Därför är till exempel löparshorts för vandring ingen bra idé, speciellt för de mer krävande.

Vattenbeständighet

Varje turist vet att vädret i bergen kan förändras på några minuter. För krävande turister som inte är rädda för att åka till bergen även i regn, eller regelbundet gå på vandringar i djup snö, är byxor med vattentätt membran det rätta valet.

För den genomsnittliga turisten, som skulle bli avskräckt av regnet från vandringen och bara vill skyddas vid en oväntad dusch, räcker det med byxor med vattenavvisande behandling.

Förmåga att torka snabbt

Bra vandringsbyxor torkar ut på några minuter, även om de blir blöta, utan att behöva ta av dem eller avbryta vandringen. Bra material på byxan suger inte upp vatten och håller det inte utan släpper kontinuerligt ut det.

Utrymme i grenen, knän, och stretchig

Ännu mer än någon annan byxa är absolut rörelsefrihet nödvändig när det gäller vandringsbyxor. Terrängen är aldrig monoton och speciellt under de branta rörelserna på klipporna, strax ovanför sluttningen, är det viktigt att inte begränsas av någonting och att kunna lita på byxorna.

Komfort

Vandringsbyxor ska vara de bekvämaste byxorna i din garderob. De ska ge gott om plats, ha ett behagligt foder eller ett behagligt material på insidan som inte kommer att irritera huden. Bra vandringsbyxor har ofta ett elastiskt midjeband eller linnebälte, så det är inga problem att passa dem exakt efter figuren.

Möjlighet att konvertera byxa till shorts

Denna funktion är inte en nödvändighet, men den är inte bara extremt populär bland många vandrare. Det är möjligt att när som helst förkorta den nedre delen av byxorna till shorts. Detta gör byxorna väldigt flexibla vad gäller förmågan att anpassa sig till yttre förhållanden.

Hur är det med tights?

Tights är synonymt med komfort och det finns inte många sporter som de inte lämpar sig för. Men hur är det med vandring med dess specifika krav? Passar tights här? Eller är de för ”bräckliga” för att röra sig mellan bergsklippor?

Vid en första anblick kan det tyckas att tights inte är lämpliga för vandring. Och ja, klassiska bomullstights från fashionabla hus uppfyller inte några av turistens behov – de absorberar snabbt svett och fukt, kyler sedan ner obehagligt och går lätt sönder när de kommer i kontakt med en gren eller sten.

Tillverkare av friluftskläder reagerade dock snabbt på (särskilt) kvinnors önskan att bära detta bekväma plagg i bergen och skapade strumpbyxor gjorda av hållbara och funktionella material som har sin plats i bergen.

Fördelen med vandringstights, till skillnad från traditionella vandringsbyxor, är att de är lättare, anpassar sig naturligt väldigt snyggt till figuren, och kan även användas som ett bottenlager under byxorna, om vädret kräver det.

Nackdelen är att de, trots den vattenavvisande behandlingen, blir mer blöta än traditionella byxor och är inte lika slitstarka, vilket kan vara ett problem i mer krävande terräng.

Det handlar om när du bär dem

Personligen älskar jag att bära mina tekniska leggings på kortare vandringar (obs: jag pratar inte om de vanligaste leggings i bomull här, bomull hör under inga omständigheter inte hemma på vandringsspåret!).

Med detta i åtanke, skulle jag alltid basera mitt val av byxor på hur länge jag tänker gå på stigarna. En kort dagsvandring eller övernattning – jag skulle välja mina tekniska leggings. Men allt över 2 dagar bör du undvika figurnära leggings och istället använda dedikerade vandringsbyxor.

Vandringsbyxorna har förändrats

Många kan inte stå ut med tanken på ”riktiga” vandringsbyxor. De är skrymmande, icke-feminina, skavande och för det mesta – inte designade för kvinnor med en liten kurva. Men tiderna har förändrats!

Nuförtiden tar varumärken sig tid att lyssna på vad konsumenterna vill ha – och jag tror att detta är särskilt talande på damklädersmarknaden, och i synnerhet när det kommer till promenadbyxor. Borta är dagarna med boxiga vandringsbyxor och istället finns det nu lätta men ändå tuffa, yogabyxinspirerade alternativ som är ett utmärkt val för dem som inte riktigt gillar idén med klassiska vandringsbyxor.

Den rätta typen av tights är mycket mer lämpade för vandring. Det beror på att de är gjorda av speciella tyger, det vanligaste är polyester och spandex. I själva verket är spandex bara ett annat namn för lycra, men sporttights består vanligtvis av en liten andel av det, den huvudsakliga textilen är polyester.

De är lätta och nära huden, vilket ger en naken känsla De är stretchiga och följer din kropps form, vilket gör att du kan röra dig fritt i alla typer av terräng. De är hållbara, De är fuktavledande, och andas.

Det är därför som dessa typer av leggings ger dig mycket frihet när du vandrar över olika terräng. Du kan fortsätta mycket länge utan att känna några skav eller obehag alls.

De många typerna av Leggings

Leggings finns inte bara i olika längder, inklusive ankel- och knälängder, de finns också i en mängd olika färger, material och mönster. Oavsett vad du tänker bära dina strumpbyxor med kommer de att se bra ut varje gång du tar på dig dem. Bara människor som aldrig har burit leggings kommer att undra varför de är så trendiga. Alla kan hitta ett par som passar deras behov och deras känsla för stil.

Leggings kan vara avslappnade eller dressade, tjocka eller tunna, enfärgade eller tryckta, och några av materialen som används för att göra leggings inkluderar: Bomull, som andas och är superbekväma (det absorberar dock fukt) Nylon, som är starkt, lätt och inte skrynklas lätt. Polyester, som vanligtvis väljs för en aktiv livsstil eftersom det är fukttransporterande och torkar snabbt. Spandex, som ger precis den mängd stretch du behöver. Ull, som är det föredragna valet för människor som bor på kalla platser och tycker om vintervandring

Varför välja Leggings för vandring?

Även om vissa människor fortfarande tror att leggings är ett udda val för vandring, när du väl överväger alla fördelar med att bära dem, kommer du att förstå varför många vandrare bär dem så ofta nu för tiden.

De är ett mycket bättre val än ett par jeans till exempel.

Till att börja med, låt oss ta en titt på några fantastiska fördelar med att bära tights när du är ute i naturen.

De behåller din kroppsvärme

Med leggings gjorda av ull, spandex, polyester och allt däremellan kan du hålla benen vid rätt temperatur oavsett var du vandrar eller vilken årstid det är.

Leggings är ett bra baslager när du klättrar på hög höjd, där temperaturen är låg.

Som tidigare nämnts är de bästa leggings för vandring vanligtvis en kombination av spandex och polyester, men du kanske upptäcker att andra typer fungerar bäst för dig. Till exempel är vinterns bästa vandringsleggings gjorda av merinoull.

De gör ett bra jobb med att hålla dina ben skyddade

Leggings skyddar dig inte bara från väder och vind, utan även från allt högt gräs eller allt annat som växer utomhus som kan orsaka hudirritation och obehag.

När du vandrar vet du aldrig vad din kropp kommer att utsättas för, speciellt dina ben, men rätt par leggings kan hjälpa dig att hålla dig mycket mer bekväm och skyddad under hela resan.

För ytterligare skydd, och om du vandrar i teknisk terräng, kan du ha ett yttre lager av byxor med förstärkta knän och sits.

De komprimerar och stödjer dina ben

Leggings ger dig lätt kompression på benen så att du får lite extra stöd för dina muskler.

De kan öka blodcirkulationen i dina ben och ger därför din utflykt en liten extra kick som också bevarar din energi under vandring.

Tights säkerställer också bra stöd utan att vara för tajta, vilket gör att du kan få en bättre träning ute i naturen. Och du kan enkelt ta med dem till en skräddare för att fålla dem om det behövs för bättre passform.

De minskar vindmotståndet

Vindmotstånd som upplevs när du vandrar kan orsaka motstånd, vilket betyder att det kommer att sakta ner dig och göra vandringen mer utmanande än den borde vara.

Rätt tights kommer att bli av med detta motstånd samtidigt som du ser till att ditt övergripande steg inte påverkas, vilket ger dig det bästa av två världar. För din säkerhet är det ingen dålig idé att lära sig hur man hanterar vindhastigheter i bergen.

De ger dig vissa hälsofördelar

Om du lider av åderbråck, muskelkramper eller liknande problem under långa vandringar, kan tights som erbjuder kompression vara till stor hjälp.

Det betyder att du inte behöver skjuta upp din nästa vandringsresa bara för att du lider av dessa typer av problem. Du kan helt enkelt vara aktiv så länge du vill.

Tights är ventilerande och mångsidiga

Du kan vandra i dem och sedan sitta vid lägerelden efteråt. De är bekväma när de blir blöta och torkar alltid snabbt.

Tights kan användas i flerdagarsvandringar, de finns i hållbara material, och de är mycket billigare än många andra ”officiella” typer av vandringsplagg. För att inte tala om att de är lätta att packa och tar inte mycket plats.

Relaterade Artiklar

  • Amanda valde den perfekta bilmodellen för heminredningsprojekt

  • Upplev staden med alla sinnen

  • Tips för Utrustning att ta med dig på din Vandring

  • Transcendental Meditation: Ett Effektivt Verktyg för Vandrare

  • Upptäck Nycklarna till Välmående och Balans i Livet

  • Hur Din iPhone Kan Hjälpa Dig Navigera När Du Vandrar