Hur Viktig är Naturen? Allt du Bör Veta!

Varför är naturen så viktig för människor?

Överraskande nog har många extremt svårt att svara på denna grundläggande fråga.

Naturen utför stora mirakel för oss varje dag – från att ge oss fantastiska vyer och hjälpa till att förhindra översvämningar till att reglera vädret och hålla oss försörjda med rent vatten, frisk luft och riklig mat.

När man sätter igång kranen eller handlar är det lätt att glömma att utan friska jordar och olika växt- och djurarter som gör sitt bästa skulle våra liv bli tuffare och fattigare.

Träd i städer kyler oss på sommaren och fångar upp luftföroreningar. Bin pollinerar våra grödor och lägger mat på vårt bord och i våra magar. Även mycket elakade getingar har användningsområden som att bekämpa bladlöss.

Hur smarta vi än har blivit som art, utan mångfaldig natur och en hälsosam fungerande naturmiljö kommer vi att vara vilse.

Den effekt som människor har på den naturliga världen är djupgående. Eftersom vi inte har kontakt med den naturliga världen ser de flesta av oss inte effekterna. – Sir David Attenborough

Naturens värde för människor

Att interagera med miljön lär oss om oss själva som människor – hur livet fungerar som helhet, var vi passar in och hur vi tar hand om oss själva i naturen.

En genomförd studie utförd av den brittiska regeringen visade på en hög korrelation mellan kontakt med naturen och livskvalitet. Detta är inte förvånande, eftersom vi människor är en organisk del av universum, som har utvecklats från naturen och är beroende av den för vår hälsa och försörjning. Vi behöver den komfort och de lärdomar som naturen har för oss, inklusive lektioner om hur man bygger produkter som kommer att göra våra liv enklare.

Psykologiska hälsofördelar från naturen

I februari 2009 rapporterade Peter Kahn, miljöpsykolog från University of Washington ett experiment som han körde för att se vilka typer av förmåner kontorsanställda kan få av exponering för tekniska versioner av jorden (via plasmaskärmar), snarare än den äkta varan. Sedan jämförde han det med den äkta varan för att se om det fanns skillnader.

På fönsterlösa kontor byggde hans team plasma-TV-skärmar inramade som fönster, genom vilka de projicerade en mängd olika naturscener i nästan fyra månader. De fann att arbetare som satt nära scenerna i parker och bergskedjor hade en ”större känsla av välbefinnande, klarare tänkande och en större känsla av anslutning till den naturliga världen.”

Kahn testade sedan skillnaden mellan teknisk syn på flora och fauna och den äkta varan. Den här gången fann han att den äkta varan gav samma fördelar men också minskad stress hos arbetare, medan plasmabilden inte gjorde det.

Slutligen testade hans team för att se om det var tillräckligt att komma utanför kontoret för att minska stressen. De fann en distinkt skillnad mellan de som gick på en livlig gata och de som gick i ett hörn av naturen. De som tog naturvandringen fick tillbaka till kontoret ett bättre, mer avslappnat fokus och en tydligare koncentration på sitt arbete. Detta matchar studier som har gjorts med barn i skolor.

Naturunderskottsstörning hos barn

Barn påverkas när de inte har någon kontakt med den naturliga världen – när de ständigt pratar i mobiltelefon, tittar på TV eller spelar spel på datorn.

Det har i studier konstaterats att människor inte har kapaciteten att leva utan naturen, som är hårdkopplad i oss, och barn som inte kommer ut regelbundet utvecklar en uppsjö av problem med uppmärksamhet, ångest, depression och fetma.

Förr i tiden fanns det inga mobiltelefoner eller datorer. Barn lekte ute, utforskade skogen, plockade vilda bär, simmade i sjöar eller klättrade i träd. Man hade massor av äventyr som lärde dem om sig själva, väckte deras nyfikenhet på livet och hjälpte dem att lära oss bättre i skolan.

Allt detta bidrog till att barnen växte upp som bättre balanserade vuxna.

Människor behöver naturen för att hålla sig i balans

Förutom att bli bättre människor behöver vi den naturliga världen för att hjälpa oss att hålla oss vid liv och vara friska. Vi behöver maten den producerar, insekterna som pollinerar och gör växter till frukt, fåglarna som håller insekterna i balans och de små mikroberna och svamparna som bryter ner kemikalier och jord till kompost, så att växterna vi skördar och äter är hälsosamma. Vi använder till och med naturen för att producera kosttillskott för vår hälsa.

Vi behöver regn och syre och solljus, och vi behöver dem för att fungera på ett balanserat sätt. Vi behöver vargar, lejon och tigrar, gamar och kondorer, hajar och valar och alla andra rovdjur för att hålla de mindre djuren i schack. Vi behöver gräs för att mata våra nötkreatur, får, grisar och kycklingar (spannmål räcker inte), och vilda djur för att korsa sig med våra egna när en art blir svag.

Vi behöver veta att vi tillhör något som är större än oss själva, något som får oss att turnera och utforska, för alltid att expandera. Vi behöver de utmaningar och lärdomar som naturen ger oss – bergsklättring, segling, simning, jakt, spelunking. Vi behöver dess säkerhet och oförutsägbarhet. Och vi behöver dess system för överlevnad för att visa oss hur vi kan påverka vår egen överlevnad på mer bekväma och hållbara sätt.

Att hantera underskott av naturen

Sju av 10 personer erkänner att de tappar kontakten med naturen. Och mer än en tredjedel av föräldrarna erkänner att de inte kunde lära sina egna barn om brittiskt djurliv.

Påfrestningarna från det dagliga livet gör att vi blir allt mer fristående från naturen även om naturen i många former finns där för oss. Ja, precis som kärlek finns naturen runtomkring – och det är gratis.

Det kostar till och med att titta på naturprogram online eller på TV – men det är fortfarande ingen ersättning för att uppleva naturen direkt. Du behöver inte åka på safari, till Amazonas regnskog eller till Grand Canyon för att njuta av naturupplevelser.

Hur fina de platserna än är, naturen finns också utanför vår tröskel året runt. Även på vintern. Lägg bara till din egen nyfikenhet, en bit av uppmärksamhet och en klick tålamod.

Att spendera tid i naturen ökar en känsla av glädje

Forskare har studerat naturens inverkan på vitalitetsnivån. Resultaten visade att tid i naturen (även om du tittar på ett foto eller visualiserar naturscener) ökar energinivåerna. Och det är inte förvånande att våra sinnen vaknar. Omgiven av blommor, dofter och ljud av allt levande i naturen, känner du bokstavligen livet omkring dig och i dig själv.

Exponering för naturen gör dig mer motståndskraftig mot stress

I en studie visades deltagarna traumatiska videor av industriolyckor. Och visade sedan bilder på natur och stadsförhållanden. De som tittade på naturens scener återhämtade sig snabbare från effekterna av stress orsakad av den tittade videon än de som tittade på urbana scener. Att vara i det fria kan vara ett naturligt botemedel för olika typer av behandling.

Träningar i naturen förbättrar humöret

Vi vet alla att träning bidrar till produktionen av endorfiner och förbättrar humöret. Så träna gärna i naturen och få en ny nivå av naturlig humörboost. En genomgång av flera studier har visat att utomhusträning förbättrar deltagarnas humör och självkänsla efter fem minuter. Närvaron av vatten i miljön är särskilt fördelaktigt för människor.

Tid i naturen hjälper till att fokusera

Studier har visat att att vistas i naturen ökar koncentrationsförmågan. Till exempel fann en studie att barn med uppmärksamhetsstörning och hyperaktivitet blev mer uppmärksamma efter en 20-minuters promenad i friska luften än från en promenad samtidigt i en urban miljö. En annan studie visade att vila i parken (eller även om man bara tittar på grönområdet) normaliserar hjärnans funktion och ökar koncentrationen. När vi tillbringar tid i friska luften känner vi oss anslutna till en bredare bild av livet, stämmer in på naturens rytmer, och som ett resultat distraheras vi mindre av dagliga påfrestningar.

Den psykiska hälsan förbättras genom att bo nära grönområden

En studie visade att deltagare som bott utanför staden i fem år fick en ökad känsla av välbefinnande. Och denna effekt varade i tre år!

Att spendera tid utomhus kan förbättra ditt immunförsvar

Forskare har funnit att att vara i naturen ökar en känsla av vördnad, till exempel att överdrivna känslor när du tittar på solnedgångens skönhet. Men inte bara darrande och vördnad ökar din tillfredsställelse med livet. Dessa förnimmelser sänker nivån av cytokiner som främjar inflammation i kroppen. Med andra ord säger vetenskapen att du blir friskare och mindre sjuk om du går till naturen oftare.

De som bor närmare naturen ökar livslängden

En femårig studie av japanska pensionärer visade att bo nära områden med gröna promenadområden ökade deras levnadsår. Detta samband hittades även efter att ha beaktat variabler som inkomst, ålder, kön, civilstånd och andra relevanta faktorer.
Även inomhusväxter har en positiv effekt på hälsan.

En studie av patienter som återhämtade sig från operation visade att personer som låg på avdelningarna med inomhusväxter återhämtade sig snabbare: smärta, oro och trötthet minskade, de behövde mindre doser av smärtstillande medel jämfört med andra patienter.

Vad är slutsatsen? En naturforskare sa: ”det bästa du kan göra är att klättra upp i bergen och hämta energi. Naturen kommer att flöda i dig när solen strömmar in i träden. Vinden kommer att ge dig sin egen friskhet, och negativ energi och omsorg kommer att försvinna av sig själv, som löv på hösten.”

Relaterade Artiklar