Vad ska man Tänka på när man Vandrar? Bästa Tips & Råd

När du precis har börjat vandra kan det kännas lite frustrerande och läskigt att gå ut i naturen. Hur kan du veta att du har allt du behöver och vilka vandringar bör du börja med? Detta kan till och med avskräcka dig från din första vandringsexpedition.

Det finns så många otroliga fördelar med att vandra, både fysiskt och mentalt. Men förberedelser är allt för en lyckad vandringstur, vilket är precis vad vi ska gå igenom i denna artikel.

1. Gör en utrustningschecklista

Hatar du inte när du kommer hem från mataffären och inser att du glömt några saker för att du inte gjort en lista? Tja, det är samma sak med vandring: även om du bara planerar att åka en kort sträcka finns det vissa väsentliga tillbehör som ingen vandrare bör vara utan – och att fastna i dåligt väder kan vara extremt farligt.

2. Akta fästingar och andra insekter

Vem visste att något så lite kunde göra så mycket skada? Fästingar är bärare av borrelia, den vanligast rapporterade vektorburna sjukdomen. Även om det är sant att inte alla fästingar orsakar sjukdomen, finns det en mängd andra otäcka infektioner som fästingar kan bära på.

3. Ha en plan vid storm

Även om du kollade och dubbelkollade väderprognosen finns det alltid en chans att en sommarstorm kan överraska dig. Några allmänna riktlinjer för att undvika att bli fångad inkluderar att planera din vandring för morgonen (de flesta åskväder äger rum på eftermiddagen) och, i händelse av en storm, flytta snabbt ner från höga, utsatta platser för att ta skydd.

4. Börja med en lätt vandring

När du först börjar är det en bra idé att börja med en lätt vandring, helst i ett område du redan är bekväm med. Det kan vara i utkanten av staden du bor i eller bara uppför kullarna från ditt hem om du bor nära naturen.

Vandringar som är 2-3 timmar långa, lätta att gå och väl markerade är perfekta vandringsleder för nybörjare. Jag skulle undvika alla tekniska vandringar och branta, svåra stigar innan du blir mer bekväm på lederna.

Du bör också överväga din konditionsnivå. Om du generellt är vältränad kan du börja med brantare backar och längre vandringar än om du inte har tränat på flera år.

5. Börja tidigt

Som nämnts ovan kan du behöva längre tid när du först börjar vandra. Nybörjare använder ofta längre tid av olika anledningar.

Om du inte är vältränad kommer du förmodligen att ta många pauser och kanske till och med gå långsammare innan du tränar upp benmusklerna och utfallskapaciteten. De goda nyheterna är dock att du kommer att märka en enorm skillnad efter några vandringar.

Som nybörjare på vandring kan du också lägga mer tid på att navigera på leden samtidigt som du vänjer dig vid att gå i olika terränger. Detta är också något du kommer att ta upp snabbare än du tror.

Så se till att börja tidigt på morgonen så att du inte behöver rusa tillbaka innan det blir mörkt. Du vill inte använda din pannlampa på väg tillbaka på dina första vandringar. Innan du kommer till det vill du bli mer bekväm i naturen. Med det sagt bör du alltid ta med en pannlampa i din utrustning för säkerhets skull.

6. Kolla väderprognosen

Detta är inte bara ett superviktigt tips för nybörjarvandrare utan för alla vandrare. Det är inte bara viktigt att tänka på vädret dit du ska. Var medveten om att du ofta inte kan kontrollera vädret på den faktiska toppen du ska till men i en närliggande by eller stad. Det gör att vädret kan skilja sig från det du ser i prognosen.

Om det står varmt, sol och ingen vind finns det en stor chans att din vandring kommer att se ut så. Men det finns också en risk att det blir vind på vissa delar av vandringen, särskilt på högre höjder eller öppna landskap. Kanske till och med sjunkande temperatur.

Så se till att du alltid har backuplager, speciellt en vindjacka. Jag tycker ofta att det är användbart att ta med mig vantar, halsvärmare och vandringsbyxor trots att jag ger mig iväg i shorts. För det mesta behöver du dem inte, men de få gånger du behöver det kommer du att vara så tacksam!

7. Vandra med vänner

Att vandra med vänner eller familj som är van vid vandring är ett bra tips för nybörjare. Det känns alltid mer bekvämt när du ger dig ut med någon som har gjort det tidigare och som till och med kanske känner till rutten du gör.

8. Ta med lager av kläder

Som nämnts tidigare är det superviktigt att ta med tillräckligt med kläder. Att bära kläder i lager är ett bra tips eftersom det gör det lätt att ta av och på kläderna när du går.

Om du börjar tidigt på morgonen kan det vara kallt, men när du börjar gå, särskilt uppför, kommer du snart att börja svettas och behöva ta av dig lager. Då kanske du kommer till ett öppet område med vind, eller så är toppen högre upp och temperaturen sjunker och du behöver ta på dig mer kläder.

Det händer på de flesta vandringar så det är bäst att vara förberedd så att du kan njuta av det. Det är inget värre än att vara för varm eller iskall på en vandring, det kan verkligen förstöra din dag.

9. Ta med en bra vandringsryggsäck

En bra vandringsryggsäck kan göra stor skillnad. Du kanske redan har en hemma som du kan använda. Men det är att föredra att ha en med midjebälte och bröstrem. Detta hjälper till att överföra en del av vikten från dina axlar till dina höfter och för att undvika att ryggsäcken glider av dina axlar.

En ryggsäck med remmar är också lättare att förflytta sig med eftersom den sitter fastare i kroppen. Detta kan göra stor skillnad i hur du upplever din vandring.

En annan bra funktion i en ryggsäck är att ha olika fickor så att du kan förvara de små sakerna du behöver praktiskt i mindre fickor och inte behöver leta i det stora facket.

Meshfickor för vattenflaskor på sidorna och fästen för vandringsstavar kommer också väl till pass, men inget måste om du kan undvika att köpa en ny ryggsäck precis.

10. Tips för att välja en vandringsled för nybörjare

Undersök säsongsmässiga begränsningar innan du väljer en vandring. Är parken öppen på vintern? Får området snö eller översvämning? Se till att din stig är öppen och i gott skick innan du planerar vandringen.
Kolla vädret innan du åker. Nybörjarvandringar är roligast i soliga, varma förhållanden. Försök att undvika att vandra i regn, snö eller kraftiga vindar.

Se till att du har gott om tid att genomföra vandringen. Du vill inte skynda på din vandring. Att spendera tid utomhus ska väl vara avkopplande? Ge dig själv tid för pauser längs vägen. Undvik att göra planer eller åtaganden direkt efter din vandring.

11. Väsentliga tillbehör

Säkerhetsutrustningen som varje vandrare utgör grunden i säker och lyckad vandring. Dessa är kompakta, men livräddande föremål som du bör ha i ryggsäcken i nödfall.

Navigering. För nybörjare rekommenderar jag att du laddar ner en anpassad offline Google Map. Jag rekommenderar också att du tar ett foto av spårkartan på din telefon och packar en grundläggande kompass.

Ficklampa. Viktigt för vandring efter mörkrets inbrott, alla utrustade vandrare bör bära en pannlampa med fräscha batterier.

Solskydd. Detta finns i många former, men som nybörjare, ta med en solhatt och solskyddsmedel.

Första hjälpen. För korta vandringar är en liten 1-2 personers, färdig första hjälpen-kit allt du behöver. Var noga med att inventera och fylla på ditt kit innan du ger dig ut på leden.

Kniv. I nödfall bör du packa en liten fickkniv. Det är också en bra idé att ha en liten rulle tejp i väskan för akut ryggsäck eller reparation av redskap.

Brand. Andra nödartiklar inkluderar eldtändningsutrustning, om du skulle behöva tillbringa en natt i skogen. Förvara vindtäta tändstickor och i väskan.

Skydd. Även om det är otroligt ovanligt kan vandrare fastna på leden över natten. Var beredd att sova utomhus genom att bära en ultrakompakt sovsäck/skydd.

Extra mat. Ta med mer än bara en granolabar i ryggsäcken. Packa tillräckligt med snacks för att hålla dig mätt på leden och lite extra om du skulle bli strandsatt över natten.

Extra vatten. Ta med mer vatten än du tror att du behöver. Packa minst 0,5 L vatten per 1 timmes vandring. Om du vandrar på en särskilt svår eller varm stig, dubbla mängden vatten du tar med.

Extra kläder. Vädret kan vara oförutsägbart. Du vet aldrig när det kommer regn eller kyla. Håll dig bekväm genom att ha en regnjacka eller poncho i ryggsäcken samt ett lager av merinoull eller fleece för värme

12. Bekanta dig med leden

När du har valt en led, skaffa en karta över området och granska rapporter och data. Det finns några utmärkta onlineresurser tillgängliga. Ta reda på om leden är en slinga eller om du måste backa eller upptäcka en andra bil. Notera eventuella korsande stigar där du potentiellt kan svänga fel.

13. Bär rätt skor och strumpor

Värkande fötter kan förstöra en vandring. Investera i kvalitets vandringsskor och strumpor. Detta betyder inte tunga läderstövlar, det finns många lätta vandringsskor tillgängliga som inte kräver att du behöver ”gå in dem” jämfört med de gamla vandringskängorna. Snåla inte heller med strumpor och ingen bomull! Ull eller syntetiska strumpor är vägen att gå. Packa även skavsårsplåster för säkerhets skull.

Relaterade Artiklar

  • Upplev staden med alla sinnen

  • Vandring i Årefjällen: Tips och Råd

  • Transcendental Meditation: Ett Effektivt Verktyg för Vandrare

  • Upptäck Nycklarna till Välmående och Balans i Livet

  • Utforska Världen På Vatten: En Guide Till Att Åka Båt För Nybörjare

  • Vad är Fördelarna med CBD Olja vid Vandring?