Hur mycket Vatten ska man ha med sig på Vandring?

Detta är förmodligen den viktigaste frågan som många av oss vandrare ställer oss själva. Det kan tyckas självklart eller att det finns en vetenskap bakom det. När dt kommer till vatten och vandring finns det ingen direkt vetenskap, snarare personlig preferens och vad du kan hantera. Däremot finns det generella parametrar som många följer.

Det sägs att en person inte kan överleva utan vatten i mer än 3 dagar. Naturligtvis bör du inte testa denna gräns, särskilt om du vandrar. Fråga vilken erfaren vandrare som helst och du kommer att höra att hydrering bör vara din första prioritet.

Så hur mycket vatten ska du dricka när du vandrar? Även om en person bör dricka 2 liter om dagen, rekommenderas starkt att du dricker mycket mer under vandringsaktiviteten. Konsumera cirka 1 liter varannan timme. Drick även om du inte är törstig just nu. Smutta ständigt för att bli ordentligt hydrerad.

Hur mycket vatten bör en vandrare dricka?

Jag nämnde tidigare att du bör dricka ungefär en halv liter i timmen. Denna mängd beror naturligtvis på vandringens förutsättningar. Till exempel tvingar en tuffare terräng dig att anstränga dig mer, så du kan förmodligen dricka mer vatten för att kompensera. Höga temperaturer är en annan faktor som måste beaktas.

Du kan fortfarande dricka 1 liter per 2 timmar vid måttliga temperaturer – men inte mindre än så. Å andra sidan gör ett varmt väder att du svettas mer och förlorar mer vätska, så du kommer att behöva fylla på den snabbare.

Tänk på att du kommer att svettas och förlora vätska även under de kallaste vädret. Du kanske inte känner dig varm och lurar dig själv att tro att du inte behöver dricka. Låt dig inte invaggas i denna missuppfattning, fortsätt att dricka även under höstens och vinterns vandringar. Överväg att dricka något varmt, du kommer att känna dig varmare och fylla på det förlorade vattnet. Och kom alltid ihåg att vatten är den bästa vätskedrycken för vandring, så experimentera inte med några andra ersättningar.

Detsamma gäller vandring på höga höjder. Känslan av törst känns mindre vid högre vandringar, och du måste motverka den med mer drickande.

En annan aspekt är hur du dricker. Drick inte bara vatten när du är törstig. Smutta istället på vatten jämnt under hela vandringen. Detta är det bästa sättet att absorbera det och hålla sig hydrerad konstant.

Planera alltid din vandring med vatten i tankarna. Du kommer att behöva beräkna den tillräckliga mängden att ta med dig, du måste ha rätt utrustning och filter (om det behövs) och du kommer alltid att behöva leta efter tecken på uttorkning.

Hur mycket vatten ska man ha med sig när man vandrar?

Använd en karta och uppskatta längden på din planerade vandring. Dividera avståndet med en genomsnittlig gånghastighet på 5 km/h. Så här många timmar kommer du att vandra den här dagen. Multiplicera nu timmarna med den rekommenderade mängden vatten per timme, och du har ditt svar.

Om du inte är helt säker på mängden, ta bara med mer. Det är bättre att bära med sig extra vatten än att bli strandsatt på din vandring utan vatten. Faktum är att på din allra första vandring, ta med dubbelt så mycket som du har beräknat med metoden jag just har beskrivit. Detta kommer att ge dig en bra uppskattning för framtida vandringar.

Kan jag fylla på vatten på vandringen?

Att fylla på vatten när du är på språng kan avsevärt förlänga din vandring, så planera den efter de vattenmassor du kan stöta på längs vägen. Men om du är ute och vandrar i vildmarken kan du inte fylla på vatten i en kran. Det enda sättet att dricka vatten är att först filtrera det först. Annars finns risk att du dricker smutsigt vatten som gör dig sjuk.

När det gäller filtreringsmetoder är det förståeligt att inte alla passar en kort vandring. Såvida din resa inte varar i flera dagar, förväntar sig ingen att du använder så tidskrävande metoder som UV-vattenrening, omvänd osmos, destillation, avsaltning och så vidare. Kokning kan ta kortare tid, men det kräver att göra en lägereld, vilket överstiger syftet med en enkel 3-4 timmar lång vandring.

Så om det finns pålitliga vattenkällor på din rutt, överväg alternativen som inte lägger till så mycket vikt för din packning. Kemisk behandling genom att rena tabletter går snabbt, de väger ingenting och tar inte plats i din ryggsäck. När du har fyllt flaskan från vattenkällan, släpp ner tabletten och njut av renat vatten.

Vad händer om jag inte dricker tillräckligt?

När du svettas ut vätskorna utan att fylla på dem tillräckligt, kommer du att torka ut. Faktum är att uttorkning börjar redan i det första ögonblicket du känner dig törstig.

Om du inte dricker omedelbart för att fylla på de förlorade vätskorna kommer du att börja känna en stark törst, muntorrhet och din energinivå kommer att börja bli lägre och lägre. Om du inte lyssnar på tecknen kommer uttorkningssymtomen att bli ännu allvarligare: splittrad huvudvärk, känsla av illamående, kramper överallt och total förlust av energi tills du knappt kommer att kunna gå vidare.

Du kan bota allt detta genom att dricka. Kontrollera noga hur mycket vatten du smuttar på, se till att du inte slutar dricka en halv liter eller mer varje timme.

Tänk också på att dricka energi eller sportdrycker utöver det vanliga vattnet. De hjälper dig att få tillbaka de förlorade elektrolyterna och kolhydraterna. De lämnar vår kropp när du tränar och svettas. De inkluderar kalium, natrium, magnesium, kalcium – alla de element som är viktiga för din kropp och din prestation. Byt ut elektrolyterna mot en sportdryck. En sådan dryck kan göras genom att köpa nödvändiga tabletter eller pulver och blanda dem med vatten.

Är det möjligt att dricka för mycket vatten?

Nej, eftersom din kropp kan släppa ut oanvänt vatten genom att utlösa urineringsmekanismen. Du kommer att kissa mycket när du vandrar, det är vanligt och inget att oroa sig eller skämmas över. Lägg märke till färgen på ditt urin, det är ett bra tips om den aktuella hydreringsnivån. Helst ska dit kiss vara klart, som vattnet. Ett gutl eller brunt urin och en mindre urinvolym är säkra tecken på att du måste dricka omedelbart.

Naturligtvis ska du aldrig tänja på dessa gränser heller. I vissa tillfällen kan överdrivet vattendrickande leda till att njurarna överbelastas.

Som ett resultat kan en person lida av hyponatremi – ett extremt farligt tillstånd av natriumutspädning i blod. Symtomen liknar uttorkning. Lösningen är helt enkelt att inte dricka för mycket, utan precis lagom mängd. Du kan också förhindra överhydrering genom att tillsätta salt. Du kan göra detta genom att dricka elektrolytrik sportdryck, konsumera ett salt mellanmål eller använda en salttablett.

Relaterade Artiklar