Hur Håller man Värmen i ett Tält? Håll Tältet Varmt

Oavsett om du är på vintercamping eller upplever kyla på din campingresa, att veta hur man håller sig varm i ett tält kan vara skillnaden mellan en eländig och en lugn nattsömn. Kolla in våra bästa tips för att hålla dig varm i ett tält. Samtidigt kan ett allt för varmt tält också vara jobbigt.

Letar du efter tips om hur man håller ett tält varmt när man campar på vintern?

Du är på rätt plats! I den här guiden kommer vi att gå ignom de bästa tipsen för att hålla värmen i ett tält.

Med rätt utrustning och lite kunskap är det lättare att hålla sig varm i ett tält.

Ta med rätt campingutrustning

Att ta med tältutrustning är avgörande för att hålla dig varm när du campar. Och med ”rätt” menar vi lämpligt för de förhållanden under vilka du kommer att campa.

Här är några exempel:

  • Ett tält klassat för säsongen du campar i
  • Bra sovsäck med en komforttemperaturklassificering minst fem grader under de lägsta temperaturerna du förväntar dig att stöta på på din campingresa
  • Liggunderlag med tillräckligt R-värde för att ge ett lager av isolering mellan din kropp och det kalla golvet
  • Markduk för att begränsa den kalla luften som stiger upp genom tältgolvet

Klä dig väl

En kall natt, innan du lägger dig i sovsäcken är det absolut nödvändigt att hålla kroppens kärntemperatur uppe. Att hålla sig varm är mycket lättare än att höja kroppstemperaturen igen när du har låtit den sjunka, och att gå och lägga sig kall kommer säkerligen att resultera i att du fryser resten av natten.

När du anländer till din camping på eftermiddagen eller kvällen, byt ut dina vandringskläder så fort som möjligt. Detta hjälper dig att undvika att förlora kroppsvärme genom fukten (svetten) i tyget, som börjar svalna så fort du slutar röra dig.

Efter att ha tagit bort eventuella svettiga baslager, lägg på ett extra lager ovanpå och se till att byta till ett par torra, varma strumpor.

Slå upp ditt tält klokt

När du ställer upp ditt tält finns det några steg du kan ta för att maximera dina chanser att slå brrr på natten. Dessa inkluderar:

  • Placera din bort från vinden för att undvika drag
  • Tälta på en plats skyddad av naturliga egenskaper som träd, stenblock, buskar, kullar eller åsar
  • Uppställning där tältet kommer att utsättas för både kvälls- och morgonsol

Förbättra ditt tälts termiska effektivitet

Istället för att förvara din väska och utrustning utanför ditt tält, ta med så mycket du kan av det inuti för att minska den kubik som din kroppsvärme måste värma upp. Detta kanske bara ökar temperaturen inuti ditt tält med en grad eller så, men i ett nafs hjälper varje liten…

Köp en tältvärmare

Om du inte har en tillräckligt varm sovsäck eller om tempen är särskilt kyliga, är ett enkelt sätt att värma upp ett tält till en acceptabel temperatur en tältvärmare. En bärbar elektrisk värmare kan vara guld värd när förhållandena är kyliga och kommer inte att dra tillbaka en arm och ett ben. Kom bara ihåg att stänga av den innan du somnar!

Håll ditt tält ventilerat

När man campar i låga temperaturer antar många campare att det bästa sättet att hålla sig varm på natten är att stänga alla dörrar och ventiler för att fånga upp varm luft inuti tältet.

Dåligt ventilerade tält kommer dock att utveckla kondens.

Kondens bildas när temperaturen inne i ditt tält är mycket högre än utomhustemperaturen, vilket ofta är fallet när du campar på vintern. Denna skillnad gör att vattenmolekyler (från din andedräkt, kropp och våta kläder) ändras från ånga till flytande form, och rätt som det är är ditt tält blött.

Medan torra tält inte nödvändigtvis är varma tält, är ett vått tält nästan alltid ett kallt tält. Dessutom kommer fuktiga förhållanden allvarligt att hämma din sovsäcks förmåga att isolera, speciellt om den använder dunisolering, en notoriskt dålig prestation i våta förhållanden.

Ta med en filt (eller två)

Tunga filtar kanske inte är idealiska för tält-och vandringsresor men om du tältar nära din bil är de ett enkelt sätt att få lite extra värme.

En filt kan användas på olika sätt: för att förstärka isoleringen av ditt liggunderlag, att slänga över din sovsäck eller som en matta för att hålla dina fötter varma när du rör dig i ditt skydd.

Dina sängkläder är ditt bästa verktyg för att hålla dig varm i ett tält.

En sovsäck designad för kyla kan ge dig en stor fördel för att hålla dig varm under långa kalla nätter på camping. Välj en sovsäck designad för kallare väder än du förväntar dig för maximal effekt.

Alla utrymmen som inte fylls i sovsäcken fylls med luft. Luft svalnar snabbt mellan din kroppsvärme och sidorna av sovsäcken. Men det finns ett sätt att lösa det problemet.

Lämna lika lite utrymme i sovsäcken som du kan- filtar inuti sovsäcken med dig är mycket bättre än filtar staplade ovanpå när det gäller att hålla sig varm. Vilken filt som helst duger, men att välja filtar av ull, fleece eller dun kommer att vara det varmaste alternativet.

Du kan också använda en varmvattenflaska för att hålla värmen i din sovsäck.

Även om din sovsäck är det viktigaste verktyget för att hålla dig varm på natten, bör du sova i lager för att skydda din kropp från kylan. Ett par bra långkalsonger under pyjamasen är en bra idé.

Du kan till och med bära handskar. Detta kan hålla dig varm om du trycker ut armen ur sovsäcken om du måste gå upp och gå på toaletten på natten.

Lägg också till lager i botten av tältet.

Lägg lager mellan dig och marken under ditt tält. Halm är en av de mest populära isolatorerna för undertält. När du lämnar den kan den lämnas på din campingplats för att bryta ner och mata jorden. Halm är ett miljövänligt val.

Om du vill ha ett återanvändbart alternativ, är skummadrasser bra att sova på och kommer att lägga ett lager av isolering mellan dig och marken som hjälper till att hålla dig varm.

Tänk på att sova på en luftmadrass under kallt väder gör det mycket svårare att hålla sig varm på natten.

Luften inuti luftmadrassen kyls ner snabbare än fast mark, vilket kan göra att du känner dig mycket kallare på natten. Välj en mer kompakt säng som en skumdyna eller en ägglåda om möjligt.

Om du väljer att sova på en luftmadrass, se till att lägga några lager (som täcken eller en annan skumdyna) ovanpå luftmadrassen för att isolera dig från den kalla luften.

Använd ett isolerat liggunderlag eller dyna

Du kanske tror att du klarar en natt eller två med att sova bara i en sovsäck, speciellt om marken under dig inte är för hård eller stenig, men det här är förvånansvärt obehagligt och faktiskt väldigt kallt.

Liggunderlag, speciellt de som är isolerade, ger ett varmare lager mellan dig och marken. När du campar under varma sommarförhållanden behöver du kanske inte en isolerad dyna för att hålla dig varm, men de är att föredra framför oisolerade vid någon annan tid på året. (Och, naturligtvis, sommarnätter är inte enhetligt varma, beroende på höjd, latitud och flera andra väder och atmosfäriska förhållanden.)

Gå inte och lägg dig kall

Om du går och lägger dig kall kan det vara riktigt svårt att värma upp, speciellt om din sovsäck inte gör sitt jobb särskilt bra. Matlagning och berättande runt lägerelden är campingritualer som tjänar den extra fördelen att värma upp dig på kvällen. Du kommer att känna temperaturskillnaden så fort du går bort från elden, men att krypa ner i sovsäcken när kroppen är varm hjälper dig att göra dig redo för en god natts sömn.

Isolera ditt tält med mattor eller mattor

Detta är bara vettigt om du reser med en bil som du kan ladda upp med utrustning, men att isolera ditt tält med en matta eller annan isolerande matta är ett bra sätt att hålla ditt tält varmt. Detta är en särskilt bra idé om du inte har världens bästa sovsäck. Dessa kan läggas på golvet, under ditt liggunderlag och under tältsängar om du har den typen som är upphöjda från marken.

Relaterade Artiklar