När är det bäst att Vandra i Fjällen?

Vilken är den bästa säsongen att vandra?

Den bästa säsongen för vandring är våren, speciellt om du planerar att vandra en hel dag eller längre. Det är då väderförhållandena är idealiska för en långvarig fysisk ansträngning. Dessutom är detta den bästa tiden att observera naturen under vandringen.

Det säger sig självt (men jag säger det ändå): varje årstid kan vara utmärkt för vandring. Vi har alla våra personliga preferenser; vi reagerar alla olika på värmen och kylan; det finns olika saker att se i naturen under hela året. Men låt oss snabbt se vad varje säsong har att erbjuda och varför jag föredrar våren.

Vår

För de av oss som bor på norra halvklotet har våren vanligtvis den bästa temperaturen för vandring. Inte för kallt, inte för varmt, den svala luften hjälper din kropp att fungera med sin fulla kapacitet.

Vårförhållandena gör att du kan gå längst distans under dagtid. Om du planerar en lång vandring kan detta vara den perfekta säsongen för dig.

Detta är en bra tid att observera naturen, eftersom den vaknar efter vintersömnen. Snön tinar, träden är gröna igen, de första blommorna sträcker sig upp. Vattnet rinner igen, fiskar simmar, trollsländor svävar. Djuren avslutar sin dvala. Utan att bli för poetisk är våren en riktig fest för ögon och öron.

Sommar

Den första nackdelen är den mest uppenbara. Värmen. Du kommer att svettas mycket mer och kommer att behöva bära ännu mer vatten. Här är förresten ett inlägg som berättar exakt hur mycket vatten du behöver dricka när du vandrar.

Du kommer att behöva söka skugga oftare, eftersom sommarsolen inte erbjuder så bekväma förhållanden för en lång vandring.
Beroende på var du vill vandra, är vissa lokala faktorer också allvarligare under sommaren, bland dem är damm i luften och uttorkade vattenkällor.

Din kropp kanske inte tolererar värmen och du kommer att behöva vila ofta.

Överflödet av buggar kan vara en verklig olägenhet.

Med allt detta i åtanke kan rätt utrustning och utrustning förbättra din sommarvandring avsevärt.

Höst och vinter

Sommarens obehagliga tillstånd är omvändt. Nu blir det för kallt. Även om varma kläder kan skydda dig från den bitande frosten, är din kropp inte på topp under de kalla årstiderna. Risken att bli sjuk är högre och skogen förser inte alltid med medicin mot förkylning.

Även om vintervyerna kan vara hisnande, finns det mindre att se när det gäller djurlivet. Träden är täckta av snö och verkar alltid döda. Djuren finns för det mesta ingenstans att se.

Det hårda vädret gör det svårare att bygga och underhålla ett läger.

Vilken är den bästa tiden att vandra?

De bästa timmarna för vandring är på morgonen mellan 6:00 och 9:00 och på eftermiddagen mellan 15:00 och 19:00.

Vetenskapliga studier har visat att din kropp under dessa timmar är på toppprestanda och full av energi.

Att vandra är i grunden att vandra i naturen, oavsett om du vandrar ensam eller med dina nära och kära. Naturen är alltid vacker, varje timme på dygnet finns det alltid något unikt att se. Den verkliga frågan är inte med utsikten. Det största hindret för din vandring kommer inte att vara en backe som du behöver bestiga eller djurspår som du bör undvika. Den största utmaningen är din kropp och när den är som mest redo för en vandring.

Jag kan tala utifrån min egen erfarenhet, och experterna som forskat i detta ämne håller med mig. Morgon och eftermiddag är de enklaste timmarna, särskilt om du gör detta mest för skojs skull. Naturligtvis kan andra perioder också vara bra. Här är några snabba sammanfattningar för varje tid på dygnet.

Morgon (06:00 till 10:00)

Temperaturerna brukar vara som lägst, man svettas inte så mycket.

 • Det är början på en dag, den dagliga brunsten har inte lagt sig ännu. Ditt sinne är friast för denna aktivitet, och därför är din kropp den mest energifyllda.
 • Dessutom tjänar energin du får från en morgonvandring dig under resten av dagen.
 • Det är förmodligen den enda riktigt lediga tiden som en arbetande person har.
 • En morgonvandring är faktiskt din morgonträning. Flera studier visade att morgonträning är det mest effektiva för att bränna kalorier och förbättra ditt hjärta och lungor.

Proffstips: se till att du sträcker på dig innan någon vandring, men särskilt innan du vandrar på morgonen. Dina muskler är fortfarande något stela efter en natts sömn.

Middag (cirka 10:00 till 15:00)

Återigen, om du är en arbetande person kan detta vara din middagspaus från rutinen.

 • En middagsvandring eller promenad kan ge dig energi under andra halvan av dagen.
 • Till skillnad från på morgonen är din kropp redan uppvärmd. Då kan du behöva ytterligare en stretch efter att ha suttit i timmar.
  Du kan vara begränsad av tiden om du bara är på en lunchrast.
 • Det finns ingen tid för en vandring, kanske bara för en promenad i grannskapet (om du skippar lunch, vilket vanligtvis inte rekommenderas).

Dina lungor är inte på topp vid dessa timmar, som forskning upptäckt. Som du kan se är middagstid inte den perfekta tiden för denna hobby.

Eftermiddag (15.00 till 19.00)

Vetenskapliga studier pekar på eftermiddagen som den period då din kropp presterar på topp. Fråga vilken tränare som helst, det här är de bästa timmarna för någon fysisk aktivitet.

 • Detta är den tid då dina muskler är som mest smidiga.
 • Dina lungor fungerar också som bäst.
 • Du kan bränna bort kalorierna, speciellt om du hade en stor lunch.
 • Det här är en bra period för att släppa stressen från arbetet innan du kopplar av på kvällen.

Proffstips: se om du kan åta dig att göra detta till en daglig vana, en bra vandring för att skriva av din dag.

Kväll

Temperaturerna är svalare när dagen slutar och solen går ner.

 • Men vid denna timme kan många av oss vara utmattade. En vandring kan bli ett jobbigt och inte ett njutbart tidsfördriv.
 • Du kan behöva ett par timmar för att koppla av efteråt, annars kommer du inte att somna så lätt. Det innebär att lägga till mer till din kvällsrutin.
 • Generellt sett kan det vara bra att träna på kvällen och många föredrar dessa timmar. Men att vandra under de mörkare timmarna ger en mycket begränsad upplevelse. Din omgivning är inte så bra upplyst. Du kommer att ha svårt att njuta av utsikten, samt att se hinder och potentiellt farliga djur.

Därför kan kvällen inte heller vara så passande för vandring.

När är vandringssäsongen?

Vandringssäsongen varierar såklart beroende på var du befinner dig, men det avser generellt de månader som har de mildaste temperaturerna, minst regn och torraste stigar.

I grund och botten betyder detta vanligtvis sen vår, sommar och tidig höst, även om det naturligtvis finns områden där stigarna fortfarande är snötäckta fram till juni eller där det aldrig riktigt slutar regna, och sedan finns det andra delar där värmen är så våldsam att juli är av bordet, så egentligen beror det på.

Relaterade Artiklar

 • Vandring i Årefjällen: Tips och Råd

 • Vad ska man Tänka på när man Vandrar? Bästa Tips & Råd

 • Kan man Vandra i Jeans? Vad du bör Veta!

 • Vad är ett Fjäll? Förklarat!