Är det Farligt att Sova i Skogen?

Är det säkert att sova ute utan tält i skogen?

Ja, men du kommer förmodligen att behöva ta någon annan form av utrustning istället för ett tält.

Du kommer att behöva något för att lyfta dig från marken. Detta är normalt någon form av matta eller i vissa fall om omgivningen tillåter en hängmatta. Detta kommer att hjälpa dig att hålla dig lite varmare och torrare eftersom du slipper den fuktiga kalla marken.

Det är inte farligt att sova i skogen med rätt förberedelser och planering. Det är viktigt att du känner till omgivningen och har rätt utrustning med dig för att göra det behagligt och säkert.

Du behöver en bra sovsäck som har en lämplig temperaturklassning som passar för den temperaturen som du förväntar dig att möta. Du kan också överväga en sovsäcksfoder för att lägga till lite extra värme och komfort.

De största problemen med att sova i skogen utan tält är:

  • Det är svårare att hålla sig varm på grund av att man är mer i väder och vind än om man vore i ett tält.
  • Svårare att hålla sig torr då du inte är helt täckt.
  • Risk för att djur kommer till dig mitt i natten eller att insekter landar på dig.
  • Om du ska sova i det fria, se till att du binder ner alla lösa föremål för att undvika att djur tar dem mitt i natten.
  • Skaka alla dina saker på morgonen, särskilt dina skor. Du kan till och med överväga att dra strumpor över öppningen på dina skor för att förhindra att något kommer in i dem mitt i natten.

Att sova ute i skogen i är säkert i de flesta områden och kan minska stress och främja avslappning. Du vill dock helst undvika att sova utan skydd i kallt väder eller regn eftersom detta kan farligt sänka din kroppstemperatur.

Även om det kan vara väldigt romantiskt att sova ute, se till att du är bekant med din omgivning. Att sova ute i ett tält kan lägga till ett lager av säkerhet mot väder och vind och vilda djur.

Är det säkert att sova i skogen utan tält?

Att sova utomhus utan tält är säkert så länge natttemperaturen är mellan 32 grader och -1 grader. I avlägsna områden se till att du förvarar din mat borta från din sovplats för att avskräcka från besök av vilda djur.

Bedöm säkerheten i situationen genom att överväga:

Väder

Se till att undersöka vädret innan du planerar att tillbringa natten under stjärnorna. Kontrollera inte bara dagtemperaturen, utan även nattens temperatur.

Regn, snöslask och snö bör undvikas om du ska sova utomhus utan tält.

Om du hamnar i blött väder, hitta ett skydd för att hålla dig så torr som möjligt. Även i bra temperaturer kan du snabbt utveckla hypotermi i våta förhållanden.

Bekanta dig med symptomen på hypotermi.

Vilda djur och växter

Även i mycket tätbefolkade områden delar vi vår miljö med olika djur.

I stadsområden ser vi mest ekorrar, insekter och ibland ormar. Dessa djur kommer sannolikt inte att närma sig dig medan du sover, men du bör förvara din mat borta från där du sover för att avskräcka nattliga besökare.

Om du vandrar och campar i ett nytt område, sök expertråd om säker sömn.

En parkvakt, guider, eller liknande kan ge dig en uppdaterad hotnivå från vilda djur och rekommendera säkra sovmetoder i sin park.

Utrustning

Kvaliteten på din campingutrustning, sovsäck, liggunderlag, skydd och matförvaring kan göra det lättare eller svårare att sova ute.

En sovsäck som är klassad för omgivningstemperaturen och ett högkvalitativt liggunderlag kan isolera dig bra från marken.

En billig sovsäck utan liggunderlag gör det mycket farligare att sova ute utan tält.

Hur kan jag sova i skogen?

Det bästa sättet att planera en resa till en ny plats är att konsultera en lokal guide. Om du planerar en resa och planerar att sova ute, prata med en guide i det området för specifika tips och säkerhetsåtgärder som är viktiga på den platsen.

Sovmatta

En liggunderlag kommer att göra din natt mer bekväm.

Liggunderlag finns i många stilar och de kan betygsättas för olika klimat, ytor och temperaturer. Se till att välja en matta som enkelt kan förvaras och bäras och som isolerar dig från marktemperaturerna.

Förvara mat

Djurmöten är ofta resultatet av att djuret letar efter mat.

Skydda din mat och dig själv genom att skaffa en matförvaringsbehållare som kan hålla all din mat och skydda den från djur.

Håll dig torr

Regn och snö kan blötlägga din utrustning och dina kläder mycket snabbt. Att vara blöt innebär att du är mottaglig för hypotermi mycket snabbt.

Även om du planerar att tillbringa natten ute under himlen, ha en utgångsstrategi om du inte kan hålla dig torr.

Vid vilken temperatur är det säkert att sova i skogen?

Som en allmän regel när temperaturen är under 0 grader eller över 32 grader är det osäkert för de flesta att sova i skogen eller utomhus. Sovsäckar klassade för lägre temperaturer kan göra det möjligt att campa i lägre temperaturer. Att campa i varmt väder kräver regelbunden hydrering för att undvika kramper och värmeutmattning.

Kontrollera alltid vädret, inklusive natttemperaturerna när du planerar att vara ute.

Dessa temperaturer kan vara behagliga under dagen när du rör dig, äter och dricker, men din kropp kan reagera annorlunda på natttemperaturer när du sover.

Se till att använda ett liggunderlag för att isolera din kropp från marken. Detta kan drastiskt förbättra din komfort och låta dig hålla dig varmare.

Tänk på vilken utrustning du har och om det verkar som om det kan vara för kallt, gör andra sovarrangemang. Att ha ett tält möjliggör bättre isolering från kylan, men kan förstärka värmen.

Relaterade Artiklar