Varför Kramar man Träd?

Träd kan ge många fördelar för människor, inklusive att rengöra luften och förse oss med syre, skugga, mat, mediciner och skönhet. De kan hjälpa oss att slappna av och stressa ner, sänka vår hjärtfrekvens och blodtryck och förbättra vårt humör. Men träd erbjuder också något annat som vi alla behöver: koppling till naturen och med varandra.

Att krama träd kan hjälpa dig att slappna av

Det finns många fördelar med att krama ett träd. För det första hjälper det dig att slappna av. Studier visar att efter att människor kramat träd rapporterar de att de känner sig lugnare och mer avslappnade än de som inte gör det.

Att krama träd hjälper till att minska stress

Förutom att hjälpa dig att känna dig mer avslappnad kan det faktiskt förbättra din hälsa genom att krama ett träd genom att minska stress. Forskning visar att om man kramar omträd minskar nivåerna av kortisol som kan mätas i saliv (en markör för stress) och minskar blodtrycket och hjärtfrekvensen. Att krama träd hjälper till att minska stressnivåerna genom att minska kortisolnivåerna i kroppen. Det betyder att att krama ett träd kan minska dina chanser att få en hjärtattack.

Resultaten tyder på att exponering för naturen kan minska kardiovaskulär reaktivitet genom att sänka blodtrycket och hjärtfrekvensen. Denna effekt observerades även efter kontroll av andra kända influenser på blodtrycket som ålder, kön, kroppsmassaindex (BMI), rökstatus, alkoholkonsumtion och träningsnivåer.

Och kan höja ditt humör

Kortisol, hormonet som frigörs när vi känner oss stressade kan också göra att vi blir oroliga, arga eller deprimerade. Forskare har visat att om man kramar om ett träd kan det hjälpa mot ångest och depression. Det hjälper dig också att känna dig närmare naturen.

Vårt mänskliga jag förstärks av träd på så många andra sätt. Den förbättrade luftkvaliteten är fördelaktig för att ge näring till lungorna och syresätta hjärnan och musklerna.

Att vara runt ett enda träd är fantastiskt, men att vara i en skog – det är lysande.

Den gröna färgen är känd för att sänka det systoliska blodtrycket och lugna det centrala nervsystemet – så avslappningsresponsen slås på även om du är nervös inför kramen eller tar en joggingtur genom skogen.

Terapeutisk förnyelse

Träd avger också naturligt fytoncider eller aerosolmolekyler som vi kan absorbera genom vår hud eller andas in i vårt blodomlopp – ofta samma terpener som är den fördelaktiga terapin i aromaterapi. Vissa kan utlösa endorfinfrisättning, vissa kan aktivera enzymer och kroppssystem för att stimulera eller återbalansera hälsouppfattning och fysiskt välbefinnande.

Vissa av dessa fytoncider (oftare barrträd) har visat sig öka NK-aktiviteten – det är ”naturliga mördarceller” – de sanna krigarna i vårt immunsystem. Och sedan kan vissa igen till och med höja nivåerna av intracellulära anti-cancerproteiner

Det finns fortfarande studier som behöver göras om den exakta kemin som spelar in, men delvis är båda dessa händelser en bieffekt av den minskade produktionen av stresshormoner som uppstår när vi människor är nära träd.

Shinrin-yoku är en term som myntades 1982 av det japanska ministeriet för jordbruk, skogsbruk och fiske. Det översätts ofta till förkortningen av ”skogsbad” och det betyder mer exakt att ”ta in eller fördjupa sig i skogsatmosfären”.

Så det handlar om att besöka en skogs- eller skogsmiljö och bokstavligen insupa platsens sevärdheter, ljud och dofter. Det är inte bara en tillfällig semester från trädgårdssysslor och en chans att koppla av i en annan naturmiljö, utan som jag just har betonat kan en skog eller skog vara en riktig välsignelse för den fysiologiska och psykologiska hälsan samt erbjuda dig sensoriska upplevelser.

Du kommer att må bättre

Det har gjorts många studier som visar hur att vara i en skog eller i naturen har otroliga läkande egenskaper. En studie fann till och med att att spendera tid i skogen och runt träd inkluderar fyra viktiga fördelar:

  • minskad stress,
  • förbättrad immunitet,
  • lägre blodtryck
  • snabbare återhämtning från sjukdom eller trauma.

Allt är energi

När vi börjar förstå att allt är energi får vi en bättre förståelse för vår plats i världen.

Du är ett levande energifält. Din kropp är sammansatt av energiproducerande partiklar, som var och en är i konstant rörelse. Så, som allt och alla andra i universum, vibrerar du och skapar energi.

Bokstavligen betyder detta att energin som flödar genom oss, flödar genom alla levande varelser inklusive alla växter & träd. Så där har du det när du kramar ett träd du ansluter till det genom dess energiska vibration. Samma vibration som går igenom dig.

Energi är allt – när du kramar ett träd ansluter du till det genom dess energiska vibrationer.

Skogsbad

Shinrin Yoku översatt är ”skogsbad” – det är handlingen att bada oss själva i naturen för terapeutiska fördelar. Skogsbadning är en japansk metod som började på 1980-talet och som nu används över hela världen.

Den japanska utövandet av Shinrin Yoku, eller skogsbad, är bra för både fysiskt och mentalt välbefinnande. Det har visat sig minska produktionen av stresshormon, förbättra lyckokänslan & frigöra kreativitet, samt sänka puls & blodtryck, stärka immunförsvaret & påskynda återhämtningen från sjukdom.

Det japanska bruket av skogsbad är bra för både fysiskt och mentalt välbefinnande – The Wilder Route. Bilden visar att Kelly stod bland träd i en skog.

Det japanska bruket av skogsbad är bra för både fysiskt och mentalt välbefinnande.

Skogar är komplexa nätverk som vi bara har börjat förstå. Även om det är bra att känna fördelarna med metoder som att krama ett träd eller skogsbad är det också superviktigt att förstå magin som dessa vackra varelser har.

Relaterade Artiklar