Är det Farligt att gå i Skogen? Säkerhetstips i Naturen

Att promenera i skogen är vanligtvis en underbar upplevelse, men det har en potentiell nackdel – det är potentiellt farligt. Dessa tips hjälper dig att hålla dig säker.

Att vara i skogen brukar vara en underbar upplevelse. Det är bra träning och du kan njuta av frisk luft och fantastisk natur.

Det finns andra fantastiska saker med att vara i skogen också. För det första är det billigt eller till och med gratis. Och vandring förbinder dig med andra. Om du vandrar en avlägsen stig och råkar möta en annan vandrare skulle det inte vara ovanligt att du inte stannar och pratar.

Jag kan bara tänka på en potentiell nackdel med att vara i skogen – det är potentiellt farligt. Farorna sträcker sig från nästan osynliga insekter till björnar till ”det farligaste djuret av alla”. Du måste också se upp för dåligt väder och uttorkning. Sedan finns det den ständigt närvarande möjligheten att gå vilse.

Allt detta är inte för att avskräcka dig från att gå runt i skogen, oavsett om det är för vandring, jakt eller bara för en promenad. Tvärtom, att vara i skogen är en stor glädje; Jag rekommenderar upplevelsen för alla. Men du vill vara säker.

Undvik vandringsolyckor

Att vandra i skogen innebär ofta att titta på vacker natur, särskilt om du är i bergen. Du kan titta runt på de vackra vyerna och njuta av utsikten. Samtidigt är det lätt att ignorera farorna med att vara på en vandringsled. Dessa faror inkluderar stenar, hjulspår, rötter, ormar och andra djur.

Här är några tips för att undvika olyckor i skogen.

Titta långt fram

Du kanske har hört det här rådet när du lärde dig att köra bil, och det är ett bra råd. Fokusera inte dina ögon i närheten; se långt fram. Du kommer att upptäcka potentiella faror i tid för att undvika dem och njuta av utsikten mer också.

Håll ögonen sysselsatta

Även om ditt fokus normalt bör vara långt borta, fortsätt att byta vy från långt till nära och tillbaka igen. Håll ögonen i rörelse hela tiden och låt ditt fokus ständigt förändras. Du kommer att upptäcka potentiella faror oavsett om de är i närheten eller långt borta.

Ha inte bråttom, särskilt när du är trött. En tendens när man är ute och går i skogen, särskilt när du närmar dig slutet av din vandring för dagen, är att skynda dig. Det är då det händer olyckor. Brådska och trötthet är en dålig kombination. Istället, när dagen närmar sig sitt slut, försök att sakta ner. Ta kortare steg och oftare pauser. Dessa metoder strider mot vår naturliga tendens, men kan rädda dig från en potentiell olycka.

Använd en vandringsstav

Om du aldrig har använt en vandringsstav, går du miste om en mycket värdefull säkerhetsutrustning. En vandringsstav kan potentiellt rädda dig från många fall.

Förutom att hålla dig säker har en stolpe andra fördelar. När du klättrar på kullar kommer staven att minska den ansträngning som behövs. När du går nerför backar kommer det att minska slitaget på dina knän. Och staven är ett bra potentiellt vapen om en ovänlig hund kommer nära.

Frågan är bara om man ska använda en gåstav eller två. Vissa föredrar bara en, men många vandrare gillar två. Jag skulle rekommendera att prova båda sätten och se vad du föredrar.

Se upp för vilda djur

I allmänhet är det gamla talesättet sant – djur är mer rädda för dig än du är för dem. Det finns ett par undantag, som jag kommer att diskutera nedan, men var medveten om att det i de flesta fall inte spelar någon roll om ett djur är rädd för dig eller inte; många kan fortfarande skada dig. Så här är tips för att hantera fyra typer av vilda djur som du kan hitta i skogen.

Björnar

Fråga folk vilka faror som finns i skogen, och många skulle först säga ”björnar”. Men i verkligheten är det liten risk att bli attackerad av en björn. De flesta björnar vill inte träffa dig mer än du vill träffa dem.

Om en björn agerar assertivt mot dig, prata med djuret och backa långsamt. Enligt National Park Conservation Association bör du slå tillbaka om en svartbjörn attackerar. Men om du blir attackerad av en grizzly, spela död.

Ormar

Många är rädda för ormar. Ändå är en oundviklig del av vandring eller cykling att se ormar.

Om du vandrar i Sverige finns det bara en typ av giftorm att titta efter: huggorm. Det bästa sättet att undvika ormbett är att lämna dem ifred.

Hundar

Även om de inte är vilda, kan tama hundar vara farliga för vandrare också. Nästan varje vandrare har blivit kontaktad av hundar på leden. En fråga när en hund närmar sig är denna: Är djuret en vän eller en fiende? Ibland kan du inte säga det förrän du har blivit biten. Jag föreslår att du använder en vandringspinne som skydd. Att svinga en vandringspinne mot en hund avskräcker antagligen den.

Det farligaste djuret är dock smart, aggressivt, kan slå till när som helst och behöver inte ens ett motiv för att skada eller döda.

Det är mänskligheten.

Faktumet är dock att vandrare förmodligen har större problem att oroa sig för än attacker från människor. Ändå finns det fall där vandrare dödats meningslöst.

Som alltid är ditt bästa försvar sunt förnuft. Om du inte gillar utseendet på någon du möter på en stig, undvik dem. Om du känner dig hotad, ring polisen. Om ett potentiellt hot vet att du har larmat myndigheterna kommer han ofta att lämna dig ifred.

Om du är vilse, gå nedför

Om du har gått vilse, gå nedför. Detta är ett bra råd av två anledningar. En, människa som går vilse i skogen tenderar att gå i cirklar. Även om vi tror att vi går i en rak linje, tenderar vi faktiskt att cirkla. Men att gå nedför hjälper dig att hålla en mer eller mindre rak linje, eftersom du vet om du plötsligt går på en sidobacke eller uppför kanske du cirklar.

Undantaget från ”du måste cirkulera”-påståendet är att du nått en dalgång och nu går uppför ett annat berg. Men det vill du inte göra; du vill se åt vilket håll dalen sluttar och gå mot den lägsta sidan. Det leder mig till den andra anledningen till att du vill fortsätta gå nedför – om du gör det kommer du så småningom att springa över en liten bäck, eftersom vatten, naturligtvis, alltid söker den lägsta höjden. När du når en bäck, följ den nedströms och den kommer vanligtvis att smälta samman med en annan bäck. Den bäcken kommer i sin tur att smälta samman med en annan, större bäck, som smälter samman med en annan, etc. Fortsätt följa bäckarna nedför och så småningom kommer en av dem att korsa en väg, och du är ute ur skogen!

Visst, du måste fortfarande ta dig tillbaka till din bil eller hem, men att vara på en väg är mycket bättre än att gå vilse i skogen. Du har åtminstone en chans att träffa någon som kan ta dig, eller åtminstone leda dig, i säkerhet.

Ta med din mobiltelefon

Mobilen kan rädda ditt liv.

Låt oss använda ett exempel. Säg att du och en medvandrare är två timmar djupt i skogen när ni halkar, ramlar och bryter ett ben. Ingen av er har en telefon, så ditt enda val är att din kompis ska vandra ut ur skogen (två timmar), hitta hjälp (vem vet hur lång tid det kommer att ta) och sedan leda dina räddare tillbaka till dig (ytterligare två timmar). Alternativt, om du har en telefon kan din kompis ringa 112 för att få hjälp och dina räddare kan åka omedelbart och nå dig om två timmar. Tidsskillnaden är minst två timmar.

Dessutom, om din kompis måste vandra ut för att få hjälp kommer du att vara där själv under dessa fyra plus timmar. Föredrar du det framför att ha din vän med dig, tröstar dig och tillgodoser dina behov?

Hydrering

Det är varmt. Eller inte. Hur som helst så svettas du. Ta med vatten.

Uttorkning uppstår när din kropp förlorar mer vätska än den tar in. Detta kan lätt inträffa även om du är i skuggan i skogen, speciellt om vädret är varmt och fuktigt och du arbetar hårt.

Symtom på uttorkning inkluderar muntorrhet, överdriven törst och yrsel eller yrsel. Även om mild uttorkning vanligtvis inte är allvarlig, är det uppenbarligen ett problem för vandrare att bli yr på grund av risken för fall. Allvarlig uttorkning kan få allvarliga medicinska konsekvenser.

Det bästa botemedlet mot uttorkning är förebyggande: se till att du tar med dig mycket vatten och andra alkoholfria vätskor. Om du börjar uppleva mild uttorkning, ta i dig mer vätska.

Tips: Bär inte vattnet i händerna av två anledningar. Ett, du kan inte bära tillräckligt för hand, och två, du måste hålla händerna fria av säkerhetsskäl. Köp istället en ryggsäck och bär din sportdryck eller vatten dit.

Undvik hypotermi

Det behöver inte vara särskilt kallt för att du ska uppleva hypotermi.

Hypotermi uppstår när din kropp tappar värme och kroppstemperaturen sjunker under 35 grader. I motsats till vad många tror, ​​uppstår hypotermi inte bara i temperaturer som är minusgrader eller lägre. Det kan hända i relativt måttliga temperaturer, särskilt om vandraren blir blöt. Om den inte behandlas kan hypotermi leda till döden.

Symtom på hypotermi inkluderar frossa, bristande koordination, sluddrigt tal, förvirring, låg energi och apati. En fara med hypotermi är att de som lider kan fatta dåliga beslut, som att gå på en promenad medan de inte är tillräckligt varmt klädda. Det orsakar en ytterligare sänkning av kroppstemperaturen, och den onda cirkeln börjar.

Om du tror att du börjar lida av hypotermi, flytta till en varm, torr plats. Byt ut kalla, våta kläder mot varma, torra kläder. Drick varma drycker och täck dig med en varm filt.

Förhindra värmeutmattning

Följ dessa tips för att undvika värmeutmattning.

  • Undvik långa vandringar i hög värme och luftfuktighet
  • Drick mycket vätska. Vänta inte tills du är törstig, drick vatten eller andra hälsosamma vätskor tidigt och ofta
  • Ta pauser för att svalka dig och vila
  • Om du tror att du börjar lida av värmeutmattning, stoppa din vandring om möjligt
  • Om symtomen utvecklas, sök medicinsk hjälp. Låt inte ditt tillstånd utvecklas till värmeslag.

Håll dig säker i åskväder

De kan vara vackra, men kan också vara dödliga.

Den konventionella visdomen när åskväder närmar sig är att ta sig in i en byggnad. Uppenbarligen är det ofta inte möjligt när du vandrar eftersom du kan vara långt från vilken byggnad som helst. Så, hur kan du skydda dig själv?

Hitta en låg plats, borta från höga träd, helst en fördjupning eller dike.

Om blixten slår ner i närheten, huka dig ner (lägg dig inte ner). Luta huvudet framåt och håll händerna från marken.

Om du vandrar med andra, håll dig minst 7 meter från varandra.

Dessutom bör du undvika ställen där det är mest sannolikt att blixten träffar. Platser att undvika inkluderar:

  • De högsta träden
  • Kullar
  • Vatten
  • Öppna utrymmen

Faran från blixt är vanligtvis inte över förrän ingen åska eller blixt har observerats på 30 minuter.

Relaterade Artiklar