Varför blir man Lugn i Naturen? Allt du Bör Veta

De flesta av oss är medvetna om den effekt som naturen har på vårt välbefinnande. Det kan vara otroligt lugnande att vara i naturen. När vi är i naturen avlägsnas vi från distraktioner och kan reflektera över våra liv. Det för med sig en medvetenhet om att vi är en del av något större än oss själva.

Naturens musik kan återställa oss genom att hjälpa oss att slappna av, och nu vet vi varför. Forskare har upptäckt att naturljud förändrar kopplingarna i våra hjärnor och tar ner kroppens ”kamp-eller-flykt”-svar, på engelskan ”fight or flight”. Fight or flight händer när vi är under extrem stress. Nervsystemet förbereder sig för att bekämpa eller fly från en hotfull situation genom att frisätta hormonerna kortisol, adrenalin och noradrenalin. Dessa stresshormoner gör en god natts sömn mycket svår.

Forskare vid Brighton och Sussex Medical School i England har fastställt att naturens ljud, i motsats till artificiellt buller, bygger upp ”rest-digest”-responsen istället. Detta motsatta svar på ”fight-or-flight” hjälper kroppen att slappna av och somna.

Denna forskningsstudie, publicerad i Scientific Reports, är anmärkningsvärd för användningen av pulsmätare, funktionell magnetisk resonanstomografi (fMRI) och sociala experiment för att avgöra varför kroppen reagerar så positivt på naturliga miljöer.

Sjutton studiedeltagare lyssnade på omväxlande ljud från naturliga och konstgjorda miljöer när de utförde uppgifter. Under denna tid fick de hjärnskanningar och deras hjärtfrekvenser övervakades för förändringar i deras nervsystem.

Att lyssna på naturliga ljudlandskap har visat sig minska smärta och ångest och till och med förbättra återhämtningstiderna efter operationen.

När du är stressad aktiverar din kropp sitt sympatiska nervsystem (SNS). Att leva i detta tillstånd under längre perioder orsakar biverkningar som de flesta av oss är alltför bekanta med: låg energi, huvudvärk, sömnlöshet och minskad libido.

Förutom att minska kroppens sympatiska reaktion, hade deltagarna i studien också lägre hjärtfrekvenser när de lyssnade på naturliga ljud.

Hjärnskanningar visade att lyssna på konstgjorda ljud främjade internt fokus. Detta är betydelsefullt eftersom internt fokus ofta är kopplat till oro och ältande. Människor ältar ofta negativa händelser och minnen i våra liv. Dessa tankemönster har kopplats till ångest, stress, depression och PTSD.

Natur och vetenskap

Forskare har sysslat med frågan om hur naturen påverkar oss människors psyke i decennier. Svaret är alltid detsamma: naturen är bra för oss. Flera studier har mätt hur till exempel stresshormonet kortisol, blodtryck och puls sjunker när vi vistas en viss tid i naturen. I vissa fall räcker 20-30 minuter för att minska stress, förbättra koncentrationen och lyfta humöret. Enligt resultaten av de två kända psykologerna Rachel och Stephen Kaplan från University of Michigan, spelar ”vardagsavstånd” en grundläggande roll för avkoppling. Vi kan bara koppla av på riktigt när vi har ett visst avstånd från vår vardag. Denna flyktplats behöver inte nödvändigtvis vara långt borta; det kan också vara parken framför huset eller skogen i närheten.

Naturens och skogens betydelse

Skogsbad, även kallat Shinrin Yoku på japanska, blir allt mer populärt även i västvärlden. Skogen har en positiv inverkan på våra nerv-, immun- och hormonsystem. Du kommer medvetet in i skogens lugna atmosfär, du känner den milda doften av frisk grönska och du maler dig märkbart. Du känner den mjuka skogsbotten under dina fötter, lutar dig mot ett starkt träd fullt av lugn och absorberar all kraft och energi i naturen.

Sambandet med naturen märks omedelbart och kropp och själ kan helt släppa taget och slappna av. Läs mer om skogsbad i Travitude-artikeln ”Shinrin Yoku – Skogen som en oas av välbefinnande”.

Naturen och dess ljud

Lugnande havsljud, avkopplande fågelsång eller prasslet från ett lummigt träd – dessa ljud väcker inte bara minnen, utan i vissa fall kan du tillbringa timmar med att bara sitta, lyssna och blicka ut i fjärran. Studier visar att, till skillnad från artificiella ljud, sänker dessa naturliga ljud stressnivåerna och förbättrar uppmärksamheten.

Enligt neurobiologen Henning Beck påverkar detta det grundläggande attitydnätverket i hjärnan, som aktiveras när vi slappnar av och låter tankarna springa. Behagliga naturljud har alltså 3 positiva effekter på en gång: Avslappning förbättrade uppmärksamheten och låter tankarna springa.

Kemi

Naturens avslappnande effekt kan förklaras med kemi. Fytoncider är mikroämnen som utsöndras av växter och träd för att skydda sig mot till exempel insekter. Dessa ämnen sänker vår stress, eftersom koncentrationen av stresshormoner i vårt blod minskar på grund av fytonciderna. De aktiverar också vårt immunförsvar. Naturliga mördarceller, antikropparna som skapar vita blodkroppar, ökar när vi utsätts för koncentrationer av fytoncider som liknar de som finns i skogarna.

Naturen är också hem för jordbakterien Mycobacterium vaccae. Detta är en bakterie som vi människor brukade utvecklas med förr i tiden. Denna bakterie aktiverar nervceller som är relaterade till ditt immunsystem och gör att serotonin frigörs i din hjärna. Serotonin är ett hormon som får dig att känna dig avslappnad och glad.

Sinnen

Naturens lugnande effekt orsakas också av flera inkommande sensoriska signaler. En vacker natur, milda ljud och en skön doft bidrar till avkoppling. Forskning har funnit att bara synen av blommor redan kan ha en avslappnande effekt. Dessutom kan doften av rosor få dig att känna dig mer avslappnad. Nuförtiden kan du hitta timmar av videor på internet som använder ljud från naturen. Tänk på ljudet av regn, visslande fåglar eller havet. Den återkommande karaktären av dessa ljud har en lugnande effekt och människor tenderar att lyssna på det för att sova mer avslappnat till exempel.

Förbättrar humöret

Att utforska naturen kan förbättra ditt humör och minska negativa känslor, såsom depression, ilska, frustration, rädsla och oro. Att spendera tid utomhus kan också främja positivitet, inklusive lycka, optimism och tillfredsställelse. En studie jämförde två grupper av patienter som återhämtade sig från en gallblåsoperation. Gruppen som fick titta på utsikt över träd tolererade smärta bättre, upplevde färre biverkningar och åkte hem från sjukhuset tidigare än patienter som återhämtade sig från samma ingrepp som hade utsikt mot en vägg.

Minskar stress

Att spendera tid utomhus är bra för dig eftersom det kan bidra till att minska stressnivåerna. Enligt viss forskning tar det så lite som 10 minuter i naturen för studenter att känna sig lyckligare och minska effekterna av stress på deras kroppar och sinnen.

Naturens positiva fördelar träder i kraft nästan omedelbart. Att spendera 10 till 50 minuter i grönområden kan effektivt minska stress, förbättra fokus och sänka blodtrycksnivåer och hjärtfrekvens.

Ger motion

Traditionellt ser många att spendera tid utomhus som ett bra sätt att träna och leva en fysiskt hälsosam livsstil. Träning kan förbättra olika aspekter av mental hälsa och minska ångestnivåerna. Människor som tränar regelbundet har bättre känslomässigt välbefinnande och mental hälsa.

Fysisk träning kan öka humöret, förbättra koncentrationen och främja en hälsosammare livsstil, fysiskt och mentalt. Experter rekommenderar 30 minuters träning fem dagar i veckan för att förbättra ditt allmänna välbefinnande. Fysisk aktivitet behöver inte alltid vara ansträngande. En lugn promenad runt kvarteret eller ett yogapass utomhus kan fortfarande vara givande.

Förbättrar koncentrationen

Att spendera tid ute i naturen kan förbättra fokus och koncentration. Forskare har funnit att barn med ADHD verkar fokusera bättre efter att ha vistats utomhus. I genomsnitt fick barn med ADHD också bättre poäng på ett test som involverade koncentration efter att ha gått genom en park eller ett naturområde. Regelbunden träning och att spendera tid i grönområden kan förbättra koncentrationen och förmågan att fokusera effektivt.

Ökar D-vitaminnivåerna

D-vitamin är ett viktigt vitamin för din hälsa, och det bästa sättet att få i sig mer är att vara i solskenet. Forskning har visat att höjning av D-vitaminnivåerna kan förbättra depression. Ytterligare studier har också upptäckt att överviktiga personer med D-vitaminbrist var mer benägna att uppleva depressionssymptom.

Att vara i naturen gynnar mental hälsa

Människor har en instinktiv koppling till naturen. I den moderna teknikens tidsålder kan vi vara benägna att glömma att spendera tid utomhus och dess hälsofördelar. Att vara utomhus kan stimulera våra sinnen och hjälpa oss att fokusera och centrera våra känslor. Att spendera tid i naturen ökar den mentala hälsan, minskar frekvensen och svårighetsgraden av negativa känslor och främjar ett sunt tänkesätt.

  • Depression: Om du känner dig ledsen eller hopplös, låt naturen hjälpa dig att läka genom att förbättra olika symtom på depression. Även om det är idealiskt att tillbringa tid utomhus, kan till och med en naturlig landskapsvy hjälpa dig att piggna upp.
  • Ångest: Naturen kan lindra ångestsymtom. Regelbunden träning kan förbättra mental hälsa och minska ångest. Att träna utomhus i naturen kan ytterligare förbättra ditt humör och reglera oroliga känslor.
  • Stress: Att spendera tid i naturen kan minska känslor av stress. I genomsnitt är en 20-minuters naturpaus allt som krävs för att lindra stress och höja ditt humör. Kortisol är din kropps primära stresshormon. Vanligtvis har de som regelbundet tillbringar 20 till 30 minuter utomhus och njuter av naturen lägre kortisolnivåer än de som sällan går utomhus.
  • Trötthet: Att vistas inomhus, stirrandes på TV och datorskärmar kan orsaka trötthet och bristande motivation. Många människor kan känna sig överväldigade och trötta av sina många ansvarsområden. Att spendera tid utomhus kan förbättra korttidsminnet och andra mentala förmågor.
  • Isolering: Att spendera så mycket tid inomhus kan få människor att känna sig bortkopplade från samhället. Ångest och depression kan förvärra ensamheten och driva en kil mellan dig och andra. Att utforska naturen och besöka gemensamma naturområden, som en park eller populär vandringsled, kan främja nya vänskaper och relationer. Att upprätthålla relationer kan förbättra ditt humör och öka en känsla av anknytning.

Relaterade Artiklar