Vad är Trekking? Allt du bör Veta!

Om du är förvirrad över skillnaden mellan trekking och vandring är du inte ensam. Folk tänker ofta på trekking och vandring som synonymer. Även om de är lika har de vissa skillnader som delar upp dem i två olika sporter. Så de är lika, men inte samma? Är du också förvirrad? Låt oss reda ut skillnaderna.

Trekking vs vandring: definition

När det gäller att definiera termerna är Oxford Dictionary en expert på ämnet. Vi känner alla till det och använder det. Enligt Oxford Dictionary:

– Trekking innebär att göra en lång eller svår resa, särskilt till fots.

– Vandring är aktiviteten att gå långa promenader på landet för nöjes skull.

När du tittar på dessa definitioner kan du se att det inte finns mycket att skilja mellan de två aktiviteterna. De båda betyder i huvudsak långa promenader.

Men med trekking behöver du mer tid och bättre organisation. Det är den huvudsakliga skillnaden mellan trekking och vandring. Vandring beskrivs också som en ”vandring”, medan trekking är en ”resa”, vilket indikerar att vandring är mer än bara en enkel promenad.

Trekking VS Vandring: Skillnader

1. Varaktighet

Varaktighet är en av de mest framträdande skillnaderna mellan dessa två aktiviteter. Trekking varar vanligtvis minst två dagar, men ofta ännu längre än så. Människor som går på trekking har oftare än inte en destination i åtanke. De strävar efter att nå denna destination och kan gå tusentals kilometer per vandringstur.

Å andra sidan är vandringar kortare i längd jämfört med trekking. När någon går på vandring, det vill säga i de flesta fall, går de några timmars lång promenad eller till och med en hel dags vandring. Vandring kan också vara en upplevelse över natten, men det tar inte flera dagar som vanligt att trekka.

2. Terräng

En annan skillnad mellan trekking och vandring är den typ av terräng som faller under dessa kategorier. Vandrare använder ofta vandringsleder markerade och går genom berg, skogar, kullar eller andra naturliga miljöer som människor vill utforska. I jämförelse är trekkingsresor inte alltid på markerade leder och går ofta genom outforskad natur som berg, vägar, stränder, skogar och mycket mer. I denna aspekt har trekking mer frihet eftersom vandrare inte följer stigar och markeringar. På så sätt ser de orörd natur.

3. Boende

Som tidigare nämnt kan vandring också vara en övernattningsupplevelse. Även i så fall är basen oftast ett ställe. Till exempel bor människor i en fjällstuga och vandrar varje dag till en annan topp, och återvänder alltid till fjällstugan som sin bas. Människor som utövar trekking återvänder aldrig till den plats de har varit på tidigare. Deras resa fokuserar på en specifik destination. Varje gång trekkare stannar stannar de på ett annat boende. Oavsett om det är ett hotell, lodge, fjälltält eller annan typ av boende beroende på vandringsleden och väderförhållandena.

4. Utrustning

Utrustningen som krävs för vandring och trekking kan inte vara densamma logiskt. Du behöver bara grunderna på en vandring – bra skor eller stövlar. Den senare måste vara lämplig för fjällterräng. Glöm inte lämpliga kläder som klarar plötsliga väder- eller temperaturväxlingar och en ryggsäck där du förvarar vatten, mat och andra förnödenheter. Med vandring behövs inga kompasser eller kartor.

Oftare än inte är vandringsleder markerade och det finns skyltar som anger vart du ska gå och hur långt det är från din nuvarande plats. Saken är annorlunda när det gäller trekking. Du skulle behöva lite mer utrustning för trekking. Börja med en karta eller en kompass, sovsäckar, liggunderlag, vattentäta jackor, gångstavar, universalkläder som andas och snabbtorkar, etc.

5. Svårighet

Vid det här laget vet du att trekking kräver en annan nivå av ansträngning. Det är inte för alla. Det krävs fysisk beredskap och träning för att vandra i flera dagar utan att stanna. Det är en aktivitet som tar mycket tid, går genom olika terräng och kräver mental och fysisk beredskap.

Å andra sidan är vandring en fritidssysselsättning. Det kan många göra även om de inte har vandrat tidigare. Med vandring är det också lättare att välja rätt spår för dina fysiska förmågor. Vanligtvis kommer vägarna med en svårighetsgrad, eller så anger de hur långa de är, så man kan mer eller mindre vara medveten om hur svårt det kommer att bli. Du kan välja en led lätt i svårighetsgrad eller måttlig om du inte vandrar ofta.

Vad är Trekking?

Trekking kom från ordet trek. Termen ”trekking” betyder att gå på en lång, mödosam resa, vanligtvis till fots. Så, ordet syftar på att gå in i vildmarksdelen av naturen utan att använda några moderna transportmedel.

Vandring är helt annorlunda än andra alternativ eftersom det tar dig mot naturparadiset och långt från det moderna eller konstgjorda livet. Det är den enda aktiviteten som tenderar att interagera med bara naturens skönhet och renhet.

Förutom det moderna livets vandring är den enda bästa aktiviteten som definitivt kommer att hjälpa dig att bli av från vardagen. Huvudsyftet med trekking är inte bara att nå destinationen utan också att utforska naturen och naturresurser.

Trekking är mer utmanande än att vandra eftersom det testar ens förmåga, uthållighet och deras mentala såväl som psykologiska kapacitet. Det finns många olika sätt att göra en trek och trekkingkulturen varierar ofta från land till land. Det sker vanligtvis på stigar i områden med relativt orörd vildmark.

Trekking kan ses från två olika punkter: som en intensiv övning eller en fantastisk och unik inlärningsupplevelse. I trekking måste vi möta olika svårigheter och osäkerheter, genom att övervinna dem tillåter vi oss att förbättra vår kunskap, erfarenhet och förståelse av världen.

Genom att delta i trekking kan du inse att hur vacker naturen är och du kommer att vara tacksam över att bo på en plats som jorden. Man kan se saker annorlunda. Några av de största vikterna av vandring är följande:

  • Överlag förbättra konditionen
  • Minska stress
  • Sociala fördelar
  • Kompetensutveckling
  • Kulturell förståelse
  • Möten med vilda djur
  • Spänning och adrenalin
  • Naturförståelse
  • Utvecklar dina interagerande färdigheter
  • Tillfredsställelse för ditt sinne, kropp och själ

Relaterade Artiklar