Vad är Backpacking? Allt du bör Veta!

Om du älskar att campa och vandra vill du förmodligen lära dig mer om att backpacka.

Backpacking kan betyda olika saker så dt är viktigt att reda ut skillnadrna och definitionerna. Och det är exakt vad vi ska göra i denna artikel. I sverige är backpacking framförallt associerat med att resa runt på en billig peng och utforska nya städer och länder. Men det kan också innebära vandring ute i naturen.

Vad är backpacking?

Människors omättliga behov av äventyr banade spår för backpackingtraditionen på 1950- till 1960-talen när européer tog ”hippiestigen” till Asien och passerade genom de farliga bergen i Turkiet, Iran, Afghanistan och Pakistan tills de nådde Indien , Nepal och Thailand. Detta stoppades 1979 när krigförande länder i dessa områden stängde vägen.

Som namnet antyder är det en rekreationsaktivitet som innebär att resa och vandra samtidigt som man bär allt man behöver i vildmarken i en ryggsäck.

Som en form av rekreation har backpacking utvecklats till många typer genom åren. Här är några av dem:

  • Långdistansvandring: en långdistansled som går genom landsbygden och ibland längdskidåkning med en minsta ungefärlig längd på 30 miles.
  • Distansbackpacking: att slutföra en långdistansled från ände till ände som slutförs på flera månader.
  • Sektionsvandring: att genomföra delar av en genomgående vandring på en möjlig tidsram.
    Vandring över natten: en vandring som de flesta nybörjare väljer när de försöker testa om backpacking är något för dem.
  • Bergsklätting backpacking: en kombination av många aktiviteter som vandring, camping, skidåkning och klättring när man försöker bestiga ett berg.
  • Backpack resor: fördjupa dig i nya kulturer och resa till många länder på en resa för att bryta från verkligheten eller söka efter andlig eller känslomässig tillväxt.

Om du är ny på backpacking men vill börja med det måste du veta några grundläggande saker för att börja framgångsrikt.

Backpacking, vandring eller backcountry camping — är i huvudsak kombinationen av vandring och camping i backcountryn. En backpacker bär campingutrustning: ett tält, en sovsäck, köksredskap, mat och kläder, i en ryggsäck och vandrar till en backcountry-campingdestination.

Backpackingrsor sträcker sig från korta ennattsresor till flerdagarsresor. Vissa turer börjar vid en led och slutar vid en annan. Och vissa backpackers ger sig till och med ut på månader långa vandringar från början till slut som kallas thru-hikes.

Men för att börja backpacka behöver du inte gå tusentals mil. Det finns många korta och måttliga resmål som är natursköna och vackra.

Nu när du är intresserad av att åka ryggsäck, låt oss förbereda oss för ditt äventyr.

Komma i form för backpacking

Om du är en backpacker för första gången eller ger dig ut för första gången på säsongen, se till att komma i form innan du ger dig ut på leden. Backpacking är svårare än vandring eftersom du bär den extra vikten av din campingutrustning.

För att komma i form för backpacking, börja vandra med låg körsträcka och bära en lätt packning. Bygg upp din körsträcka och lägg till vikt på din ryggsäck när din resa närmar sig. Ju mer vältränad du är för din backpackingtur, desto bättre kommer du att må när du är på leden.

Har du inte tid att träna? Det är förståeligt om din backpackingtur är precis runt hörnet och du inte har tränat så mycket, men se till att lätta på bördan. Ta bara viktiga och lätta redskap och överväg att välja en destination som ligger bara några mil från spårhuvudet.

Så du är i form inför din resa, men vad ska du packa i ryggsäcken?

Backpacking Utrustning

Målet för de flesta backpackers är att hålla sin packning lätt, men ändå ha med sig all campingutrustning de behöver för att göra resan bekväm.

I slutändan behöver du bara mat och tak över huvudet för en lyckad backpackerresa. Det finns några viktiga backpacking-föremål som varje backpacker kommer att vilja bära och några föremål som en grupp backpackers kan dela upp för att dela vikten.

Innan du packar för att åka, använd en checklista för backpacking för att se till att du inte har glömt något och försök lämna det som inte är nödvändigt hemma. Varje kilo du minskar från din packning kommer att göra din vandring enklare och bekvämare.

Backpacking görs vanligtvis i grupper om två eller större, även om vissa backpackers kommer att göra soloexpeditioner. Beroende på den fysiska stressen på resan kan personer med de flesta konditionsnivåer ägna sig åt backpacking. Vissa backpackers litar helt på proviant och förnödenheter i sina förpackningar, medan andra drar nytta av stigar med backpacking stugor för att rymma vandrare över natten.

Vissa individer använder backpacking som en metod att resa, särskilt i Europa. Europa har ett omfattande nätverk av kollektivtrafik som komplement till vandring, och backpacking är ett billigt och roligt sätt att se stora delar av Europa. Resande backpackers uppskattar bärbarheten och förminskad estetik av backpacking för resor. Det är också ett sätt att nätverka med en mängd olika individer som möts under resan.

Låt oss ta en närma titt på de främsta fördelarna med att backpacka.

1. Utforska nya områden

Missförstå oss inte – det är fantastiskt att gå på vandringslederna i din bakgård. Men med en nästan obegränsad portfölj av stigar och naturområden i Sverige finns det så mycket mer att njuta av. Backpacking låter dig nå platser som inte många resenärer har tillgång till, och du kommer att få uppleva områdets unika naturliga flora och fauna. Det finns inget som att uppleva en natt under stjärnorna eller en soluppgång på morgonen utan en annan person i närheten.

2. Hitta din gräns

Som vi nämnde tidigare kan en backpackingresa vara så ansträngande eller mjuk som du vill. Oavsett om du är i ditt livs bästa form eller om du hittar din väg till fitness, är en backpackerresa ett bra sätt att testa dig själv. Sätt upp mål varje dag, klättra på nya kullar och låt dig bli smutsig. Bli bekväm med att vara obekväm – du kommer att bli förvånad över vad du kan när du inte kan ge upp.

3. Spara pengar

Relativt sett är en ryggsäcksresa ett billigt semesteralternativ. Utan några premier för flyg eller hotellrum kan du enkelt hålla dig inom budgeten och få en upplevelse för livet. Till priset av en semester i resortstil kan du klämma in flera backpackingresor (och ha mycket roligare).

4. Kom i form

Att bära en 40-kilos ryggsäck på ryggen i några dagar kommer garanterat att få dig i form. Inte bara kommer du att bli starkare, utan backpacking testar också ditt kardiovaskulära system. Även om du är en regeulbunden vandrare kan det vara svårare att försöka vandra (och sova) i höjdled med ökad vikt än du förväntar dig. Om detta låter skrämmande, planera färre mil mellan campingplatser när du vandrar i tomma luften.

5. Upplev ditt livs äventyr

Om du kommer på dig själv med att dagdrömma om långt borta äventyr, är backpacking din perfekta aktivitet. Det finns inget mer spännande än att se en välplanerad resa bli verklighet. Kombinationen av oändliga natursköna vyer, att uppleva främmande områden och pressa dig själv för att åstadkomma något extraordinärt skapar minnen som kommer att lämna intryck på hela din syn på livet.

6. Träffa nya människor

Efter att ha vandrat ensam (eller med ett litet sällskap) flera kilometer i sträck är det trevligt att stöta på andra vandrare då och då. Inte nog med att de redan har liknande intressen som du, men de kommer sannolikt att känna till lokala spårförhållanden om de är på väg åt motsatt håll. Sätt dig ner, ta av dig och dela din smörgås eller beef jerky – du kanske bara blir en backpackerkompis för livet.

7. Öka självförtroendet

Backpacking belönar de som är ihärdiga och fyndiga, inte bara de som är äventyrliga och i form. Även om du aldrig har gjort en flerdagarstur genom okänd terräng betyder det inte att du inte ska försöka. Gör din research, planera noggrant och verkställ. Att uppleva framgång i backcountry kan översätta till mer förtroende för andra aspekter av ditt liv.

8. Koppla bort

Inte överraskande kommer du förmodligen att förlora mobiltäckning ju längre du kommer bort från spåren. Med ljusa skärmar och konstant brus som genomsyrar alla aspekter av det civiliserade livet, är det skönt att stänga av allt och verkligen uppleva naturen utan din smartphone eller bärbara dator. Detta kan ta lite tid att vänja sig vid, men oroa dig inte, dina jobbmail och Instagram-flöde kommer att finnas kvar när du kommer tillbaka från din episka resa.

9. Bli självförsörjande

Den här är enkel: Om du inte har det i ryggsäcken har du den inte på resan. Det finns ingen livsmedelsbutik långt ute i naturen. Att planera i förväg är av yttersta vikt innan du ger dig ut, och om du saknar ett nyckelobjekt finns det ingen att skylla på förutom dig själv. Du bör aldrig hamna i en situation på liv eller död, men det kommer att uppstå obekväma stunder om du inte är noggrann när du packar. Att vara helt självförsörjande är något alla borde uppleva minst en gång, och du kanske upptäcker att fördelarna översätts till vardagen.

10. Hitta dig själv

Helheten i en ryggsäcksupplevelse är en som inte kan överbetonas. Utan distraktioner och gott om utrymme att tänka, kan du bara få ett ögonblick av klarhet när du vandrar ensam eller kopplar av i din sovsäck. Utan vardagens krav kommer du att ha tid att internalisera och bearbeta saker som har skjutits i bakhuvudet. Från fixerbara svagheter till oväntade styrkor, du kan bli förvånad över vad du lär dig om dig själv!

Relaterade Artiklar