Vad ska man Tänka på när man går Vilse i Naturen?

Skulle du veta vad du ska göra om du går vilse i skogen, bergen eller vildmarken? Se till att planera för det bästa, men förbered dig på det värsta med vår praktiska överlevnadsguide.

Här är några mycket grundläggande tips om hur du inte går vilse i skogen:

 • Gå på enkla och korta stigar om du är nybörjare (det är bra/säkrare praxis).
 • Förstå hur du följer spårmarkörer och går tillbaka vid behov.
 • Vet hur du håller dig lugn när du känner att du är vilse i skogen.
 • Se till att packa därefter när du går på vandring (för säkerhets skull).
 • Använd saker som Google maps, en kompass och ta bilder av spårkartor innan du ger dig ut på dem.

Vi tror alla att vi inte kommer att vara en av dem som går vilse i skogen … men ingen av oss kan någonsin vara 100 procent säker. Även om ingenting i livet är säkert, kan vi garantera att du minskar dina chanser att gå vilse i skogen om du följer vår guide nedan.

I den här artikeln kommer vi att utforska de bästa strategierna för att hjälpa dig att veta vad du ska göra om du känner att du har gått vilse i naturen.

Nedan går vi igenom de överlevnadsstrategier du behöver känna till. Vi kommer också att berätta hur du undviker att hamna i denna prekära situation i första hand. Men innan du ger dig in, här är några saker och ting som varje vandrare eller backpacker bör tänka på.

Vad du ska göra om du går vilse i skogen

Använd STOP-metoden

När du inser att du är vilse är de första sakerna du behöver göra att stanna upp, slappna av och fundera noga över din situation. Överdriven ångest kommer bara att grumla ditt omdöme och tömma din energi. Du vill inte slösa någon tid eller energi på projekt som inte har ett tydligt mål.

Lyckligtvis för dig utvecklade säkerhetsexperter STOP-metoden för att hjälpa dig komma ihåg vad du ska göra när du inser att du är vilse. Detta står för: ”håll dig lugn”, ”tänk”, ”observera” och ”planera”.

Som du kan se är dessa steg ganska självförklarande. För bästa chans att överleva är det absolut nödvändigt att du lugnar ditt sinne så att du objektivt kan tänka på din situation.

Några frågor du bör ta upp är: Hur kom jag hit? Hur länge räcker maten och vattnet till mig? Var är den närmaste floden eller bäcken? Var ska jag sätta upp skydd? Hur är vädret? Hur lång tid tills det blir mörkt? Hur mår min hälsa?

Vi kommer att gå igenom STOP-protokollstrategier mer i detalj i avsnittet ”Hur man överlever medan du väntar på räddning”. För nu är det viktigt att komma ihåg att att upprätthålla en positiv syn är ditt mest kraftfulla överlevnadsverktyg. Att ge upp i förtvivlan och panik kommer avsevärt att minska dina chanser att ta dig levande ur skogen.

Hitta din plats

När ditt sinne är lugnt, observera din omgivning och försök få en uppfattning om var du befinner dig. Försök att gå tillbaka i dina steg mentalt.

Om det är säkert att göra det, klättra till högsta möjliga höjd för att bättre bedöma din plats. Om en sådan satsning kommer att ta avsevärd tid eller energi, eller om du inte känner dig säker på att göra det, så försök INTE med det. STÅ helt enkelt på plats.
Från denna högre utsiktspunkt kan du se om du kan urskilja några tecken på civilisation – saker som en väg eller byggnader, gläntor, rök, pyloner eller avverkningsområden. Du bör också hålla utkik efter stenar, vattenkällor, öppna fält och potentiellt skydd.

Gå nedför

Överlevnadsexperter rekommenderar att människor som går vilse i berg eller skogar åker utför. I de flesta vilda områden bör det inte ta dig mer än 20 timmars promenad i nedförsbacke för att nå en stad eller stad, eller åtminstone en väg eller etablerad stig.

Eftersom de flesta städer tidigare byggdes nära vattendrag, är det troligt att du kommer att stöta på andra människor när du når strömmens källa genom att gå i en nedförsbacke mot en dal.

Det är inte bara mer sannolikt att du stöter på civilisationen genom att gå nedför, det är också lättare för din kropp och kommer att spara energi.

Precis som med att klättra till en utsiktsplats bör detta endast försökas om du är mycket säker på att du kommer att stöta på någon form av civilisation snabbt och att det ligger inom dina möjligheter. Om du är osäker, trött eller osäker är det bästa du kan göra att STÅ SIG.

Titta (och lyssna) efter tecken på andra människor

Håll ögonen (och öronen) öppna för alla spår av människor. Oavsett om det är skräp som lämnats efter någon, en stig eller en led, campingplatser eller ljudet av människor som pratar.

De största riskerna för dig om du går vilse

Om du inte kan bestämma din plats eller navigera dig tillbaka till civilisationen, är det bäst att du står still och inväntar räddning. Medan du väntar på att hjälp ska komma bör du vara medveten om de största riskerna som du sannolikt kommer att möta och hur du effektivt hanterar dem.

Uttorkning

Du kan bara överleva tre dagar utan vatten. Denna tidsram kan dock vara ännu kortare om du vandrar i fuktiga miljöer.

På de flesta resor har du sannolikt tagit med dig vatten men att packa en vattenrenare som t.ex. ett sugrör kan hjälpa dig att rädda ditt liv genom att låta dig dricka säkert från vilda vattenkällor. Alternativt, om du har tagit med en spis eller är skicklig på att göra upp eld, så kommer kokning av vatten från en bäck också att göra det säkert att dricka.

För att spara tid och energi, om möjligt, sätt upp ditt skydd vid en bäck eller flod. Även om du kanske känner mer hungersmärtor än symtom på uttorkning, bör du alltid prioritera vätskeintag framför hunger.

Hypotermi

Tyvärr underskattar många vandrare hur lätt det är att dö av hypotermi. Uppkomsten av hypotermi är vanligtvis gradvis, så du måste se dig själv noga innan de försvagande symtomen tar tag i dig.

Officiellt definierad som en minskning av kroppstemperaturen under 35 ger hypotermi symtom som extrem frossa, försvagad puls, delirium och dålig balans. Det är mycket lättare för dig att få hypotermi på natten, särskilt om du är i ett område som är fuktigt.

Om du känner att temperaturen sjunker, ta av alla våta kläder du har på dig eftersom dessa bara ökar risken för att utveckla hypotermi. Använd din nödfilt och tänd en eld i närheten för att ge extern värme. Du kan också värma dig internt genom att koka vatten och dricka det långsamt.

Värmeslag

För människor som går vilse i varma miljöer kommer ett av de största problemen att vara värmerelaterade problem som värmeslag. Detta problem går naturligtvis hand i hand med uttorkning.

Återigen måste du vara i samklang med din kropp och märka om du börjar uppleva några plötsliga muskelkramper. Kramper är ett tidigt varningstecken på att du är uttorkad. När dessa symtom uppträder, försök att hitta ett skuggigt område och dricka renat vatten.

När du börjar uppleva symtom som illamående, klibbiga händer, av en snabb puls, måste du lägga dig i skuggan, smutta långsamt på en drink och strö kallt vatten över hela ansiktet och kroppen.

Slutligen, för att undvika solbränna och ögonskador, är en behållare med solskyddsmedel av hög kvalitet och ett par solglasögon ett måste om du vandrar i höga temperaturer eller områden där du kommer att utsättas för solen.

Hunger

Även om det inte är lika avgörande som vatten är maten viktig för att ge dig den energi du behöver för att skapa och underhålla ditt skydd, eller för att vandra ut i säkerhet. Gör en inventering av maten du har tagit med dig och fundera hur du kan få ditt förråd att räcka så länge som möjligt.

Det bästa sättet att minska ditt behov av mat är att reservera din energi endast för nödvändiga uppgifter. Med mer energi i reserv kommer du naturligtvis att behöva mindre mat för att överleva.

Som du säkert redan vet kan ett fall av snacks allvarligt försämra ditt tänkande. När hungerbegäret överväldigar ditt sinne, sakta bara ner, slappna av och kom ihåg att människor kan överleva tre veckor utan mat. Efter några timmar bör ditt sinne bli betydligt mindre stressat.

Hur man överlever medan du väntar på räddning

Nu när du känner till de största riskerna för din säkerhet är det dags att lära dig hur du håller dig igång medan du väntar på hjälp när du är ute i naturen. I det här avsnittet kommer vi att utforska några av de bästa säkerhetsutrustningarna och några tips om hur du förblir lugn, sparar energi och ringer efter hjälp.

Ta alltid med de 10 väsentliga sakerna

Att överleva när du går vilse innebär lite förberedelser. Se alltid till att du har de 10 mest väsentliga sakerna med dig när du går ut och vandrar eller backpackar:

 • Vattenrenare
 • Extra mat och vatten på flaska
 • Eldstartare (tändstickor/tändare)
 • Första hjälpen låda
 • Nödskydd (t.ex. en presenning)
 • Extra isolering (nödfilt eller extra kläder)
 • Ficklampa
 • Navigeringsverktyg (t.ex. kompass, personlig platsfyr, kartor)
 • Solskydd
 • Reparationssats och verktyg (tejp och multiverktyg är en bra kombination)

Hålla sig lugn

Insikten att du är vilsen kan komma som en stor chock för ditt psyke. Det är därför STOP-protokollet ger dig möjlighet att förbli lugn. Att ge dig själv en hjärtattack i det vilda hjälper absolut inte dina chanser att överleva!

Du behöver behålla lugnet nu mer än någonsin. Om du aldrig har utövat meditation förut, är det nu en lika bra tid som någon annan att börja. Sätt dig ner och lägg märke till din inandning och utandning i 15 till 30 minuter. Det tar ungefär 30 minuter innan adrenalinet bryts ner i kroppen. Genom att tillåta dig själv den här tiden att lugna ner dig kommer du att kunna tänka mycket tydligare igen.

När ditt sinne är lugnt kan du bedöma din situation med mer objektivitet. Du kommer också att märka att din fantasi inte springer iväg till ”värsta scenarier”.

Hitta vatten

Om du har fattat beslutet att vänta ut och bli räddad är första prioritet att hitta en pålitlig vattenkälla i närheten utan att vandra för långt bort.

Om du inte kan hitta en bäck eller sjö, överväg att hänga ut en presenning för att samla upp regnvatten. Även om det är ganska intensivt, kan du också använda ett klädesplagg för att samla upp morgondagg från växter och träd och vrida ut H2O i en lämplig behållare.

Gör ett skydd

För att effektivt avvärja hypotermi måste du skapa en pålitlig eldkälla och hitta ett bra skydd. Förutom en grotta (obebodd förstås) är det bästa skyddet för en kall natt i skogen ett tält. Om du inte har ett tält och inte kan hitta en säker grotta, försök då att slå läger nära nedfallna träd eller vid klipphällar.

Den som inte har ett nödtält med sig kan bygga ett provisoriskt tält av andra material som en presenning eller en poncho. Du måste knyta ett rep eller placera en gren mellan två närliggande träd innan du drar över din presenning. För extra stöd, placera tunga stenar på marken på tarpens hörn.

Alternativt, med vissa naturresurser som nedfallna stockar, grenar och ormbunkar kan du också bygga din egen bivack för att hålla dig torr och varm.

Energibesparing

Även om det är viktigt att hitta och bygga ett skydd, inser många vandrare inte att det är lika viktigt att vila. Alldeles för många människor instängda i naturen bränner sig i onödan.

Gå inte planlöst omkring i timmar i sträck. Tänk alltid igenom din strategi innan du slösar bort din energi. Du måste verkligen se hur mycket energi du lägger ut om du inte har en enorm matförsörjning.

När du behöver en paus, luta dig tillbaka, drick lite vatten, ät något, lägg dig i din sovsäck och vila. Vissa vandrare tycker att det är bättre att ta kattlurar hela dagen istället för att sova hela natten. Detta är särskilt fallet om du har svårt att somna i skogen efter skymningen.

Signalering till räddare

Detta kan vara det uppenbara, men se till att du är redo att signalera potentiella räddare. Detta kan ta många former, som att blåsa i en visselpipa (vilket jag hoppas att du har i packningen), att blinka med en spegel (eller ett glänsande metallföremål) eller till och med skriva ”hjälp” på marken i ett öppet område.

Om du tappar bort dig i bergen bör du använda lämpliga signaler för att larma räddningstjänsten/fjällräddningen.

Hur man INTE går vilse i skogen

Även om det är bra att veta vad man ska göra när man går vilse i skogen, är det mycket effektivare att veta hur man undviker att gå vilse än att ta sig ur en svår situation. Låt oss utforska de bästa strategierna varje vandrare behöver införa innan de går på expedition.

Låt någon hemma veta vart du är på väg

Det viktigaste innan du går på en vandring är att låta vänner och familj veta vart du ska och hur länge. Lämna dem en karta över din planerade rutt och all annan relevant information om din resa, till exempel färdriktning, parkeringsplats. På så sätt, om du inte återvänder inom den tidsram som du har angett, kan dina nära och kära varna myndigheterna.

Tyvärr är vissa vandrare inte ödmjuka nog att träna detta avgörande steg. Fastna inte i myten om ”den erfarna utforskaren”. Att låta andra veta var du befinner dig är ett tecken på mognad och det är avgörande för din säkerhet.

Res i öppna områden eller populära turistmål

Det här är ett bra tips om du är nybörjare. Det är en ännu bättre idé att bo nära ditt hem på ditt första vandringsäventyr. Även om det kanske inte är lika spännande som att bege sig djupt ut i vildmarken, är det här ett bra sätt att lära sig grundläggande navigeringsfärdigheter i en säker miljö.

Res Med En Guide

Om du inte är alltför erfaren med vandring eller backpacking, är det ingen skam att boka en rundtur med en guide, vilket också är ett bra sätt att lära sig repen innan du ger dig ut på din ensamma.

Även om detta tips är valfritt för enklare vandringsturer, är det ett krav för alla andra tider. Det finns gott om webbplatser där du kan boka guidade vandringsturer runt om i världen, så det finns ingen ursäkt för att gå ensam i områden utanför din komfortzon.

Lär dig grundläggande navigering med karta och kompass

Vi förstår. Du vill komma ut och vandra direkt. Det är förståeligt. Det är dock till din fördel att göra lite förarbete om grundläggande navigeringsfärdigheter innan du ger dig ut på vandringsexpeditioner. Särskilt lära sig hur man använder en kompass med en karta och hur man läser spårskyltar.

Det är svårt att sätta en siffra på hur många vandrare som går vilse varje år på grund av ofullständiga navigeringsförmåga eftersom de flesta skulle vara för generade för att erkänna det, men vi skulle uppskatta den totala summan till omkring 99 %.

Vilka färdigheter är viktiga för att behärska? Tja, du borde veta hur man läser skalor på en karta. Den vanligaste kartan är 1:25 000, vilket betyder att en centimeter på kartan översätts till 250 meter på marken. Du bör också kunna identifiera funktioner på kartan och förstå konturer, som båda kan hjälpa dig att navigera i terräng på ett säkert sätt.

Dessutom, även om vi alla har kompasser på våra mobiltelefoner nuförtiden, bör du seriöst komma på hur du använder en riktig kompass. Investera i en högkvalitativ kompass som du känner dig bekväm med och lär dig hur du använder den innan din vandring.

Att använda en GPS-app eller GPS-enhet är bra för ändamålsenlighetens skull, men du bör alltid ha med dig en karta och kompass i ryggsäcken som backup. Och eftersom det är mycket lättare att navigera i bra väder än att göra det i det fula slaget, är det alltid klokt att kolla väderprognosen innan du ger dig av.

Sammanfattad:

Stanna

Så snart du inser att du är vilse, sluta röra på dig. Håll dig lugn och få inte panik.

Minne

Följ dina steg i ditt sinne. Vilka landmärken såg du? Har du några bilder som hjälper dig hitta tillbaka? Rör dig absolut inte förrän du har lugnat ner dig och hunnit tänka över din situation på ett tydligt sätt.

Observera

Om du är på en stig, håll dig på leden, eftersom du helt klart använde den vägen för att komma dit du är. Om du har en kompass, ta fram den och använd det verktyget för att bättre förstå din plats. Som en sista utväg, följ en bäck eller å nedströms. Detta kan vara farligt, så ta inte detta beslut lättsamt, men en bäck eller nedförsbacke leder vanligtvis till en väg eller stig.

Plan

Baserat på de föregående stegen, kom med en plan. Om du inte är säker på den här planen, stanna kvar tills du har en stabil väg i åtanke. Om det är efter mörkrets inbrott och/eller du är väldigt trött, är det troligen bäst att stanna kvar till morgonen. Solupgången lämpar sig alltid för tydligare tänkande och rationella beslut.

Relaterade Artiklar