Vad du bör Tänka på när du ska ut och Vandra – Tips & Råd

Många är helt nya till vandring eller har ännu inte börjat och bygger sakta upp självförtroendet och kunskapen för att ge sig ut på egen hand. Den här artikeln riktar sig helt och hållet till denna grupp av nybörjare till vandring.

Som med alla aktiviteter finns det en viss grad av grundläggande kunskap, skicklighet och utrustning du behöver men i början kan det kännas väldigt förvirrande och överväldigande att det är svårt att veta var man ska börja.

Vad är viktigt att ha med avseende på utrustning eller färdigheter i motsats till vad som är trevligt att ha? När och var bör du vandra?

Här är bara några saker som vi tycker att du måste tänka på när du börjar på din första vandring.

Varför är det så bra att vandra?

Det finns hundratals fördelar med att vandra men dessa är bara några av de viktigaste…

 • Det är den perfekta träningen – från lätta vandringsleder runt en sjö till intensiva flerdagarsvandringar över bergskedjor. Det är en fantastisk konditionsträning som använder alla muskler i din kropp utan att vara alltför ansträngande och med liten risk för skador.
 • Det hjälper dig att uppskatta naturen – Fantastiska äventyr är svaret på en massa problem och vandring hjälper dig särskilt att värdera naturen.
 • Vandring är gratis för alla och lättillgänglig – du behöver inte hitta ett lag, köpa ett medlemskap, gå vid en viss tidpunkt eller köpa massor av dyr utrustning. Allt du behöver är en naturlig miljö och viljan att spendera tid utomhus. Vem som helst kan vandra och det är helt gratis!
 • En tid att koppla av – Lägg undan dina telefoner, glöm sociala medier och lämna mejlen hemma. Vandring är en tid att koppla av.
 • Att vandra är vetenskapligt bevisat att vara bra för mental hälsa –Alla former av tid som spenderas i naturen ökar ditt allmänna välbefinnande och förbättrar ditt positiva engagemang med den större människan gemenskap. Det används också som ett verktyg för att behandla depression och andra psykiska sjukdomar.

Lämna det du hittar

Jag vet att det kan vara lockande att plocka en blomma eller att ta med en sten eller annat när du vandrar, men lämna dessa saker där de hör hemma! Djur använder ofta saker vi hittar i naturen, och om alla tar något från stigen kommer det inte att bli lika vackert. Se till att det alltid finns blommor att lukta på och stenar att beundra genom att lämna kvar dem i naturen.

Var försiktig med lägereldar

Den här gäller mer för camping eller backpacking, men när som helst du gör upp en lägereld, se till att kontrollera om det finns ett eldningsförbud, rigga det säkert och släck det när du är klar!

Respektera vilda djur

Gå aldrig fram till eller mata djur. Ibland kan du se fåglar eller ekorrar som är väldigt närgångna och springer fram till människor och håller sig nära – och även om det är supergulligt är det här riktigt dåligt. Detta händer för att de har matats av människor – och de kommer till dig i väntan på mat.

Några saker händer när vilda djur börjar bli beroende av människor för mat:

De förlorar förmågan att hitta sin egen mat, och när det inte finns folk i närheten (till exempel när vintern kommer) kommer de att svälta.

Det förändrar deras beteende. Djur kan bli aggressiva mot varandra eftersom de tävlar om mat från människor, vilket förändrar den naturliga dynamiken i vilda djur. De kan till och med bli aggressiva mot människor – ibland kan det betyda beteenden som att bita eller klia sig, men det kan också innebära att de blir aggressiva i sitt sökande efter mat – tuggar genom tält och ryggsäckar eller närmar sig människor

Det är inte hälsosamt – människor har en mycket mer varierad kost än andra djur. I det vilda har djuren vanligtvis en specialiserad kost. Att ge dem mänsklig mat kan vara dåligt för dem, vilket kan leda till hälsoproblem. Vår mat har saker i sig som inte finns i naturen, och det kan göra dem sjuka.

Tillsammans med att inte mata dem (och inte lämna kvar matrester som de kanske äter), se till att hålla avstånd från djuren – närma dig inte dem, eftersom det kan vara farligt för dig och för djuret. Kom ihåg – du är i deras hem!

Om du vandrar med en hund, håll den i koppel – Detta håller din hund, vilda djur och andra vandrare säkra. Kontrollera att hundar är tillåtna innan du tar med din hund – vissa stigar förbjuder det, och det är inte ”bara för att.” Förekomsten av en hund kan påverka djurlivet, och de platser där hundar inte är tillåtna är vanligtvis naturskyddsområden.

Välj en lämplig vandring

Det finns några saker som gör en vandring till en ”bra” vandring – och allt beror helt på dig! När du är ny på vandring, var realistisk med vilken typ av stigar du vill gå. En 5-mil lång vandring är inte ett bra val för din första vandring, men svårighetsgraden på vandringen du bör välja kommer att variera från person till person. En annan sak att tänka på är hur välskött leden är. Det finns några riktigt långt borta stigar som är svåra att navigera – men de flesta vandringsleder är inte så svåra att följa om du har en karta.

Om du inte tränar ofta är vandring ett riktigt bra sätt att lägga till roliga rörelser i ditt liv – men självklart kanske du vill gå på en enklare vandring än någon som inte vandrar så mycket men är en löpare. Oavsett, tänk på dina förmågor och din erfarenhet och börja med något som inte är alltför svårt när du börjar vandra. Det finns många vackra vandringar som inte är alltför svåra!

Det finns två huvudfaktorer som avgör hur svår en vandring är – avstånd och höjdökning.

När du tittar på potentiella leder, se till att notera om avståndet är enkel resa eller tur och retur. Jag skulle rekommendera att stanna under 8 eller 9km om du är en nybörjarvandrare.

Höjdökning gör en enorm skillnad i hur svårt en led är – en kortare stig som är riktigt brant kommer sannolikt att kännas mycket svårare än en som är längre men helt platt. Om du inte har så mycket vandringserfarenhet kan det vara svårt att bedöma hur siffran du ser i höjdökning motsvarar det verkliga livet.

Om du precis har börjat föreslår vi att du funderar på din ideala vandring. För att hitta den perfekta rutten finns det några saker du behöver tänka på:

 • Plats
 • Vandringsavstånd
 • Höjdökning (hur mycket höjd du kommer att bestiga)
 • Svårighet
 • Tid som behövs
 • Välj rätt vandring för dig och den tid du har.

För det första, välj något nära hemmet som lätt ligger inom din konditionsnivå och inte är för tekniskt.

Var särskilt uppmärksam på höjdökning! Även om en vandringsled är kort kan den göras mycket svårare om den är helt uppförsbacke eller i svår terräng.

Kontrollera vädret

När du har bestämt dig för vandringsled, kolla nu förhållandena med lokala väderprognoser.

Lita inte på stora nationella prognoser, försök hitta mindre regionala som är mer exakta. Om du vandrar på ett populärt berg eller en populär region kanske du kan hitta prognoser specifikt för leden.

Lokala väderappar kan också vara användbara för din planering.

Välj en dag som kommer att ha goda förutsättningar – det är ingen idé att åka på din första vandring i storm eller ösregn. När du väl har valt en dag kan du bestämma vilka saker du behöver ta med dig på vandring.

Relaterade Artiklar