Kan man Dricka Snö om man Kokar det?

Nysmält snö anses generellt vara ofarligt att dricka utan ytterligare behandling. Låt oss ta en närmare titt på vad du bör veta.

Kan man dricka snö om man kokar det?

Svar: Dricksvatten tillverkat av ren vit snösmältning anses allmänt vara säkert eftersom patogener vanligtvis inte överlever i det.

Att hålla sig hydrerad under vintercamping är viktigt. Men att hitta rinnande vatten på vintern är ingen lätt bedrift.

I avsaknad av rinnande vatten undrar många campare: kan man smälta snö och dricka den istället?

Är det säkert att äta snö eller is?

Ja, det är i allmänhet säkert att äta snö eller is – med vissa förbehåll.

Snöflingor och is är bara frysta versioner av vatten. På egen hand är det inget farligt med att äta snö eller is. Men de kan vara förorenade med olika ämnen som vägsalt, bakterier och alger som kan göra dem giftiga att konsumera.

Det är också värt att nämna att även om du kan äta dem, är att konsumera dessa frysta ämnen inte en bra metod för att hålla sig hydrerad.

Din kropp måste förbränna mycket energi för att värma upp snöflingor och is till den punkt där den är i ett användbart flytande tillstånd. Detta kan faktiskt uttorka dig i det långa loppet. I nödsituationer är det inte hemskt att konsumera en liten mängd snöflingor, men det är bäst att smälta det först för att få flytande vatten.

Även om snön är vit kan den innehålla smuts, bakterier, damm, pollen eller till och med rökpartiklar. Detta betyder att även vit snö inte är ”ren snö” i sig. Det betyder också att kokning eller användning av en reningsbehandling är det enda sättet att säkerställa att du får riktigt säkert dricksvatten.

För de flesta människor som dricker snö som har smält är det osannolikt att det har några negativa effekter, men om du har en känslig mage rekommenderar vi starkt att du följer metod 1 och kokar vattnet för att döda alla elaka.

Smält med spis

Den säkraste metoden att smälta din snö är med en spis, detta bör döda alla bakterier eller virus som kan lura.

Den enklaste metoden för att skapa drickbart vatten från de fluffiga vita grejerna är spismetoden. För att använda den här metoden, gör följande:

  • Hitta ren och vit snö. Undvik gul eller missfärgad snö som inte är vit. Om det inte är mänskligt kiss som är gult så är det antingen djurkiss eller trädsaft, som båda är dåliga smaker.
  • Häll lite vatten i en kastrull eller värmetålig panna över en propangas, flytande bränsle eller kanisterspis.
  • Tillsätt nysnö gradvis i grytan på din campingspis. Släng inte in allt på en gång.
  • Koka upp och låt puttra i minst 3 till 5 minuter.
  • Låt ditt kokande vatten svalna innan du lägger det i din vattenflaska eller njut av en varm kaffe eller liknande..

Så, kan du smälta snö och dricka den?

Ja, du kan smälta snö och dricka det smälta vattnet om du är ute och campar under de kallare månaderna på året. Genom att använda någon av ovanstående metoder kommer du att kunna få dig vatten oavsett vart dina vintervandringar tar dig.

Relaterade Artiklar