Vad Händer om Skogen Försvinner?

Temperatur och nederbörd är de två viktigaste sakerna för skog. Och om skogar försvinner kommer mängden koldioxid att öka i luften vilket resulterar i en ökning av jordens temperatur. Vid avsaknad av träd och växter kommer djuren inte att få mat och skydd.

Avskogning (skogens försvinnande) är när människor tar bort eller röjer stora områden av skogsmark och relaterade ekosystem. Dessa inkluderar röjning för jordbruksändamål och stadsbruk. I dessa fall återplanteras aldrig träd, även om avverkning av skog innebär at man planterar nya träd.

Vad händer med jorden om skogarna försvinner?

Om skog försvinner kommer mängden koldioxid i luften att öka, vilket resulterar i att jordens temperatur stiger. I avsaknad av träd och växter kommer djuren inte att få mat och skydd. I frånvaro av träd kommer jorden inte att hålla vatten, vilket kommer att orsaka översvämningar.

Vad händer om alla träd i världen tas bort?

Med alla dessa kyltjänster förlorade, skulle de flesta platser där träd tidigare stod omedelbart bli varmare. I en studie fann man att fullständigt avlägsnande av en 25 kvadratkilometer stor skog fick de lokala årliga temperaturerna att öka med minst 2C i tropiska områden och 1C i tempererade områden.

Vad händer om Amazonas regnskog minskar?

Rasande bränder, avskogning och global uppvärmning sliter isär den mäktiga regnskogen varje dag. ”Jordens lungor” står inför en potentiell utplåning från jordens yta, men om Amazonas faktiskt försvann helt, skulle konsekvenserna bli upprörande.

Skogarna är vår världs livlina. Utan dem förlorar vi extraordinära och väsentliga funktioner för livet på jorden.

Träds tjänster till denna planet sträcker sig från kollagring och markvård till reglering av vattenkretslopp. De stödjer naturliga och mänskliga matsystem och ger hem åt otaliga arter – inklusive oss, genom byggmaterial.

Ändå behandlar vi ofta träd som engångsprodukter: som något som ska skördas för ekonomisk vinning eller som en olägenhet i vägen för mänsklig utveckling. Sedan vår art började utöva jordbruk för omkring 12 000 år sedan har vi rensat nästan hälften av världens uppskattade 5,8 biljoner träd, enligt en studie från 2015.

Mycket av avskogningen har skett de senaste åren. Sedan den industriella eran började har skogarna minskat med 32 %. Särskilt i tropikerna faller många av världens återstående tre biljoner träd snabbt, med cirka 15 miljarder avverkningar varje år, enligt Nature-studien.

På många håll accelererar trädförlusten. En studie i National Institute for Space Research visade en 84% ökning av bränderna i den brasilianska Amazonas regnskog jämfört med samma period 2018.

Med undantag för en ofattbar katastrof, men det finns inget scenario där vi skulle fälla alla träd på planeten. Men att föreställa oss en dystopisk värld där alla träd på jorden plötsligt dog kan hjälpa oss att förstå hur vilsna vi skulle vara utan dem.
Det skulle bli massiva utrotningar av alla grupper av organismer, både lokalt och globalt.

Låt mig poängtera hur hemsk en värld utan träd skulle vara – de är oersättliga. Om vi ​​gör oss av med alla träd kommer vi att leva på en planet som kanske inte kan försörja oss längre.

Om träd försvann över en natt, skulle mycket av planetens biologiska mångfald också göra det. Förlust av livsmiljöer är redan den främsta drivkraften för utrotning över hela världen, så förstörelsen av alla kvarvarande skogar skulle vara ”katastrofala” för växter, djur, svampar och mer. Det skulle bli massiva utrotningar av alla grupper av organismer, både lokalt och globalt.

Vågen av utrotningar skulle sträcka sig bortom skogarna och utarma vilda djur som också är beroende av enstaka träd och små trädbestånd. 2018 fann Prevedello och hans kollegor till exempel att den totala artrikedomen var 50 till 100 % högre i områden med spridda träd än i öppna områden.

Till och med ett enskilt, isolerat träd i ett öppet område kan fungera som en ”magnet” för biologisk mångfald, som attraherar och tillhandahåller resurser för många djur och växter. Att förlora även enskilda träd kan därför allvarligt påverka den biologiska mångfalden lokalt.

Dag för dag rapporteras sorgliga incidenter med skogsförstörelse och det verkar som om de skyldiga inte menar allvar med värdet av skogarna, som är mycket mer än en samling träd.
I många delar av landet har röjning av skog för jordbruk, inklusive den urgamla chena-odlingen, varit en kontinuerlig process. Bortsett från det förstörs skogar för att skaffa timmer för bränsle, konstruktion, tillverkning, brytning av ädelstenar och andra värdefulla resurser och jakt på vilda djur efter att ha antänt eld.
En annan skadeorsak är utvecklingsverksamhet som genomförs av olika myndigheter som leder till att skog i betydande omfattning röjs. På grund av alla dessa handlingar minskar vårt skogstäcke snabbt och avskogningen har blivit en allvarlig miljöfråga.
När familjestorleken för dem som ägnar sig åt chena-odling som sin enda inkomstkälla ökar, och om efterträdarna inte har möjlighet att engagera sig i en annan försörjning, behöver även de jord att odla. När valmöjligheterna är begränsade kan efterträdare inte ha något annat val än att inkräkta på de intilliggande skogsområdena. Denna typ av skogsförstörelse fortplantar sig parallellt med den växande befolkningen som ägnar sig åt regnmatat jordbruk.
Ändå sker den andra typen, som är organiserad brottslighet, mestadels i känsliga skogsområden och orsakar massiva skador på skogen, ofta med politiskt beskydd eller stöd av korrupta tjänstemän, som rapporterats. Därför är det inte rättvist att betrakta ovanstående scenarier lika eftersom de faller under olika sammanhang och vädjar till olika insatser för att förebygga.
Vi lever i en tid där klimatförändringarna har blivit en stor utmaning. Ständigt ökande mängder koldioxid som släpps ut till atmosfären, främst genom bränsleförbränning, har fått världen att värmas upp, vilket ger otaliga bittra konsekvenser.
Under tiden har avskogning identifierats som den andra stora drivkraften bakom klimatförändringarna. Det är skogen som kan hjälpa oss att minska den överdrivna mängden koldioxid i atmosfären som spelar en ledande roll i kampen mot den globala uppvärmningen. Skogen fungerar som en kolsänka och förmodligen den enda enhet som kan reglera kol. I genomsnitt är mängden syre som produceras årligen av ett tunnland träd cirka 2 500 kg medan den årliga syreförbrukningen för en person är 750 kg.
Träd lindrar människor från stress, gör dem avslappnade och bekväma och förbättrar positivt välbefinnande. Utan träd hade världen inte varit så vacker och tilltalande. Jorden kan ha miljontals olika trädsorter. Många träd förblir inte desamma under hela året.
När vi planterar ett träd är vi känslomässigt fästa vid det och angelägna om att observera dess tillväxt dag för dag. Ibland planterar vi ett träd för att markera en speciell händelse i vårt liv och det kan vara vår födelsedag, vigseldagen eller en nära släktings bortgång.
Även vår turistnäring, som är en av de viktigaste sektorerna, beror i hög grad på den naturliga skönheten i vårt land. Om vi ​​misslyckas med att upprätthålla den unika naturliga skönheten kommer landet inte längre att vara en attraktionsplats för utländska turister samtidigt som det äventyrar branschen.
Trädens bidrag till ekosystemet är enormt. Träd förbättrar luftkvaliteten genom att fånga in fasta partiklar, fördröja nederbördsavrinning och därigenom mildra översvämningar, öka grundvattentillförseln och bevara marken genom att förhindra erosion. Inte bara skogar utan även grönområden som buskar och torv inne i skogar bidrar också oerhört mycket till ekosystemet. Även om de får mindre uppmärksamhet, kan de filtrera luft genom att ta bort damm och absorbera många föroreningar som kolmonoxid, svaveldioxid och kvävedioxid.
Skogar är livsmiljöer för vilda djur och många av dem lever antingen på träd eller i skydd av träd. De flesta vilda djur är beroende av den mat som skogen tillhandahåller. Därför, utan skogar, kommer inget djurliv att existera på jorden. Detsamma gäller för människor och vi måste bevara skogarna för att säkerställa mänsklighetens existens.

Enligt World Food and Agriculture Organization (FAO) uppgick den uppskattade skogsarealen i världen år 2015 till 31 % av jordens yta. Nästan hälften av den skogen fanns i tropiska områden som Afrika, Sydamerika och Indonesien. Däremot har vi bara 17 % av skogstäcket kvar nu enligt experterna, trots att Sri Lanka också är ett tropiskt land med högre årlig nederbörd.

Vertikal utveckling är konceptet som följs av många andra länder idag. Höghus inklusive bostadslägenheter byggs för att spara markyta. Modern teknik används inom jordbruket tillsammans med hög vattenanvändningseffektivitet för att öka produktiviteten snarare än att utöka jordbruksmarkytan oansvarigt, vilket leder till att skog röjs ytterligare.

Om avskogningen fortsätter som det sker idag, kommer vi alla att behöva möta bittra konsekvenser inom kort.

Varje år försvinner miljarder hektar skog över hela världen. Det är obestridligt att mänsklig aktivitet spelar den viktigaste rollen i förstörelsen av miljön, särskilt avskogningen.

På grund av jordbruk, djurhållning eller exploatering av råvaror förstör människan ett stort skogsområde varje år. Lägg till detta de olika naturkatastroferna som bränder eller översvämningar som inte skonar dyrbara skogar, vi ställer frågan: om alla skogar försvinner från jordens yta, vad skulle hända?

Skogen spelar avgörande roller för jorden, skogar och träd som växer på den framstår också som viktiga element för att upprätthålla liv på planeten. Träd tjänar framför allt till att rena luften och bidrar därmed till att minska miljöföroreningarna men är också tillflyktsort för många djur-, växt- och mineralarter, särskilt för större skogar där ett viktigt ekosystem finns.

Träd och skogar bidrar också till att minska naturkatastrofer som jordskred, vindbyar och jorderosion.

Om skogar helt skulle försvinna, skulle jorden snabbt bli obebolig och även om mänsklig teknologi på något sätt kunde bromsa konsekvenserna av detta, skulle det bara vara under en mycket kort varaktighet, för utan träd skulle livet på planeten vara omöjligt – potentiellt leda till till försvinnandet av alla landlevande djurarter.

Skogen är ett ekosystem. Det består mestadels av träd men är inte begränsat till dem, vilket gör det till ett komplext system. Förutom träd finns det många andra växter i skogen, och varje växt spelar sin roll för att upprätthålla balansen. Dessutom finns det ett betydande antal andra levande varelser i skogen som djur, svampar, bakterier, etc. Alla dessa varelser är beroende av varandra.

Vilken roll spelar träden i skogens ekosystem? För det första rensar de luften. Syre frigörs som en biprodukt under processen som kallas fotosyntes. För att förstå hur mycket syre som produceras av ett enda träd är det nödvändigt att komma ihåg den allmänna kunskapen om kemi.

I processen för fotosyntes finns det sex molekyler CO2 som används för att producera en glukosmolekyl. Följaktligen får trädet sex atomer av kol och sex syremolekyler. Genom att växa 5 procent varje år producerar ett genomsnittligt träd cirka 100 kg ved, varav 38 kg är kol. Med tanke på skillnaden i massa mellan kol och syre, verkar det som att ett genomsnittligt träd producerar cirka 80 kg syre varje år.

Det här handlar inte om syret som vi andas. Syret som produceras av träd används för att upprätthålla dynamiken i ekosystemet. Här talar vi om skogsinvånare, som andas syret. För dem är syret mycket viktigt (som för alla aeroba levande varelser, inklusive träd), eftersom det stöder metaboliska processer i organismen. Dessutom används detta syre i förruttnelseprocessen. Således spelar det en viktig roll i energicykeln. Men det viktigaste är att det hjälper till att undvika växthuseffekten. Med förstörelsen av grönområden accelereras den biologiska cykeln av flera kemiska element, inklusive kol, som kommer in i atmosfären i form av koldioxid.

Enorm klimatförändring

Om skogen skulle försvinna skulle det ske en enorm klimatförändring.

Cirka 70 % av alla arter av levande organismer lever i skogar, så skogarna stödjer biologisk mångfald. Enligt konventionen om biologisk mångfald, som antogs 1992, betyder den biologiska mångfalden variationen mellan levande organismer från alla källor inklusive, bland annat, terrestra, marina och andra akvatiska ekosystem och de ekologiska komplex som de är en del av: detta omfattar mångfald inom arter, mellan arter och av ekosystem”.

Varför ska vi bevara den biologiska mångfalden?

Ur vetenskaplig synvinkel finns det en hel del organismer som inte är tillräckligt undersökta eller inte undersöks alls. Rent pragmatiskt kan de ha användbara egenskaper för människor (ett stort antal läkemedel erhölls från växter), för att inte tala om det faktum att varje organism är unik och värdefull. Dessutom kan varje art spela en betydande roll i den evolutionära processen.

Vidare kommer det ske en enorm utrotning av arterna av levande organismer om skogen skulle försvinna.

Skogen spelar en viktig roll i regleringen av temperaturen. Det har en inverkan på fördelningen av nederbörden. På sommaren ligger en del av nederbörden kvar på löven, därigenom samlas fukten och skogens ekosystem skyddas från torkan. På vintern, särskilt i snöiga områden, skyddar träden snön från att smälta och bibehåller därigenom nivån på grundvatten.

Om vi ​​förlorar träden kommer nederbörden att fördelas ojämnt i jorden, vilket kan leda till överdriven torrperiod eller vice versa – till överdriven luftfuktighet. Därmed kommer jorden att förlora sina användbara egenskaper, balansen av mineraler i jorden kommer att rubbas och de flesta växter kommer att gå förlorade.

Låga skördar

Om vi förlorar våra träd kommer det att leda till alltför låga skördar.

Dessa är bara de mest uppenbara problemen som kommer att dyka upp efter att träden har dött ut. Skogen är en naturlig barriär — den håller luften och vattnet rent genom att absorbera de kemiska och atmosfäriska föroreningarna, den skyddar dess invånare från kyla och värme genom att upprätthålla temperaturbalansen, den håller planeten i balans.

Men skogarna dör. Från början av planetens historia har den allmänna skogsarealen minskat med hälften, mest på grund av mänsklig aktivitet. Om vi vill bevara våra skogar bör vi följa några enkla regler.

  • Plantera skogarna i territorierna, där avskogningen är mycket intensiv.
  • Träden kan huggas ned, men med bevarandet av den naturliga kapaciteten för vitalisering.
  • Det viktigaste är att skogsförvaltningen ska vara hållbar.
  • Genom att bevara skogarna bevarar vi vår planet.

Relaterade Artiklar