Vad är en Ändlig Naturresurs? Icke-Förnybar Naturresurs Förklarat!

En miljöfråga som har varit en framträdande oro under 1900-talet har varit tillväxten i den mänskliga befolkningen.
Det finns många typer av resurser som går till att producera mat och producera foder. Generellt sett har dessa resurser grupperats i två typer: förnybara resurser och icke förnybara resurser. Förnybara resurser kan definieras som resurser som har potential att över tid ersättas av naturliga processer.

Icke förnybara resurser är resurser som har ett begränsat utbud. Dessa resurser kan inte ersättas med naturliga medel i en takt som motsvarar dess förbrukning. Många fossila bränslen, som olja, är icke-förnybara resurser. Med andra ord, om folk fortsätter att använda dem kommer de så småningom att ta slut. Lär dig mer om dessa resurser genom exempel på icke-förnybara resurser.

Förnyelseprocessen kan vara relativt snabb, som med solsken som kommer på daglig basis. Eller så kan förnyelseprocessen vara mycket långsam, som vid bildandet av jord som kan ta hundratals år. Icke förnybara resurser kan definieras som resurser vars lager eller reserver är begränsade eller fasta. Det tillgängliga utbudet av icke-förnybara resurser kan fyllas på genom återvinning (t.ex. återvinning av aluminiumburkar), men den totala tillgången förblir relativt konstant. Tabellen nedan ger flera exempel på varje typ av resurs.

Icke förnybar energi

Fossilt bränsle

Fossila bränslen erhålls av döda rester av växter och djur. Exempel: naturgas, kol, olja, etc.

Kärnbränsle

Uran är ett vanligt exempel på kärnbränsle. Kärnkraften står för 6 procent av den totala energin och 13-14 procent av världens elektricitet.

Fördelar med icke-förnybara resurser
1. Icke-förnybara resurser är överkomliga, till exempel diesel och olja.
2. Lätttillgänglig och kompatibel.
3. Det är lätt att förvara.

Kärnbränsle

Uran är ett vanligt exempel på kärnbränsle. Kärnkraften står för 6 procent av den totala energin och 13-14 procent av världens elektricitet.

Nackdelar med icke-förnybara resurser

1. När energikällan är förbrukad kan den inte bytas ut.
2. Det ökar växthusgaserna.

Skillnaden mellan förnybara och icke-förnybara resurser

1. Förnybara resurser kan inte förändras över tid medan icke-förnybara resurser töms med tiden.
2. Förnybara resurser inkluderar vatten och solljus medan icke-förnybara resurser inkluderar fossila bränslen som petroleum och kol.
3. Förnybara resurser har låga koldioxidutsläpp medan icke-förnybara resurser har höga koldioxidutsläppsvärden.
4. Kostnaden för förnybara resurser är hög medan kostnaden för icke-förnybara resurser är låg.
5. Infrastruktur för förnybar energi är dyr och inte lätt att bilda i de flesta länder, medan infrastruktur för icke-förnybar energi är kostnadseffektiv.
6. Förnybara resurser kräver en stor yta medan icke-förnybara resurser upptar en mindre yta.
När naturgas, kol och olja förbränns för att bilda energi, avger de gaser som koldioxid. Det är tydligt att inte all energi som produceras från förnybara källor är hållbar. Många förnybara energikällor har en låg negativ inverkan på människors hälsa och miljön.

Förstå icke-förnybara resurser

De viktigaste icke-förnybara resurserna inkluderar olja, naturgas, kol och kärnkraft. I många exempel på icke-förnybara resurser kommer tillgången från jorden själv. Men eftersom det vanligtvis tar miljontals år för dessa att utvecklas är resurserna ändliga. Ta en närmare titt på de två typerna av icke-förnybar energi.

Icke förnybara resurser Exempel: Fossila bränslen

Den mest kända icke-förnybara resursen är fossila bränslen. Dessa härrör från organiskt material som fångats mellan lager av sediment på jorden i miljontals år. Organiskt material, vanligtvis växter, har sönderfallit och komprimerats med tiden och lämnat så kallade fossila bränslefyndigheter.

Dessa avlagringar och de material som produceras av dem tenderar att vara mycket brännbara, vilket gör dem till potenta energikällor. De är svåra att få tag på eftersom de vanligtvis hämtas genom borrning eller gruvdrift.

Råolja/petroleum

Råolja är en icke-förnybar resurs som byggs upp i flytande form mellan lagren av jordskorpan. Den hämtas genom att man borrar i marken och havsbotten och pumpar ut vätskan. Vätskan raffineras sedan och används för att skapa många olika produkter.

Råolja är ett mångsidigt bränsle som används för att producera saker som plast, konstgjorda mataromer, eldningsolja, bensin, diesel, flygbränsle och propan.

De tre främsta oljeproducerande länderna är USA, Saudiarabien och Ryssland.

Petroleumavlagringar som börjar bildas under jord kallas oljesand, bitumen eller bituminös sand. Bitumen är för tjockt för att pumpas under naturliga förhållanden. Forskare hänvisar till det som kall melass. Med speciella maskiner bryts mycket av detta i Alberta, Kanada, och fungerar som en viktig energikälla för kanadensare och människor över hela världen.

Naturgas

Naturgas samlas under jordskorpan och måste, liksom råolja, borras efter och pumpas ut. Metan och etan är de vanligaste typerna av gaser som erhålls genom denna process.

Dessa gaser används oftast i hemuppvärmning samt gasugnar, spisar och grillar.
Ryssland, Iran och Qatar är de länder som har de största registrerade naturgasreserverna.

Kol

Kol är det sista av de stora fossila bränslena. Skapat av komprimerat organiskt material är det fast som en sten och erhålls via gruvdrift.

Kol används oftast vid uppvärmning av hem och drift av kraftverk.

Av alla länder producerar Kina överlägset mest kol. Det har faktiskt varit den största producenten av kol under de senaste tre decennierna, och producerade cirka 3,7 miljarder ton kol 2019.

Exempel på icke förnybara resurser: Kärnbränslen

Den andra formen av icke-förnybara resurser som används för att producera energi, kärnbränsle, erhålls främst genom brytning och raffinering av uranmalm.

Uranmalm

Uran är ett naturligt förekommande grundämne som finns i jordens kärna. De flesta uranfyndigheter förekommer i små mängder, som gruvarbetare samlar in, förfinar och renar. När det väl har samlats samlas uranet och blandas till stavar. Stavarna sänks sedan ned i tankar med vatten.

När det når kritisk massa börjar uran att brytas ned och frigöra energi, som värmer vattnet det är nedsänkt i. Nedbrytningen kallas fission. Det uppvärmda vattnet skapar sedan tryck. Detta tryck driver turbinerna som genererar elektricitet i kärnkraftverk.

Icke-förnybara naturresurser – sammanfattning

Fossila bränslen bildas av organiskt kolmaterial som har värmts upp och komprimerats under miljontals år. För att uttrycka det på ett annat sätt – våra mest använda energikällor som olja och kol är gjorda av begravda rester av växter och djur från miljoner år sedan.

Jordmineraler och metallmalmer som guld, silver och järn anses ibland också vara icke-förnybara resurser eftersom de på liknande sätt bildas från geologiska processer som sträcker sig över miljontals år. Å andra sidan inkluderar förnybara resurser solenergi, vindkraft och hållbart avverkat virke. De är förnybara eftersom de rimligen kan skördas eller skapas inom meningsfulla tidsramar för att matcha efterfrågan.

I grund och botten är en icke förnybar resurs något som inte kan ersättas naturligt för att hålla jämna steg med mänsklig konsumtion. Eftersom vi inte lätt kan göra mer olja eller kol att använda nu, kan icke-förnybara resurser också ses som ändliga resurser

Just nu är dessa ändliga resurser världens primära kraftkälla. Tack vare deras höga energiinnehåll, relativa överkomliga priser och de nuvarande systemen på plats, drivs vår värld fortfarande till stor del av icke-förnybara energikällor.

Men detta kan inte förbli sant för alltid. Fossila bränslen har negativa miljöeffekter som klimatförändringar – och de är av begränsad mängd. När fossila bränslen blir mer knapphändiga, kommer de att bli dyrare och mindre tillgängliga.

Relaterade Artiklar