Kan Blixten Slå ner i Tält?

Om du någonsin har åkt och tältat under en storm har du förmodligen varit lite nyfiken på de potentiella farorna. Blixtar attraheras av metall och höga föremål. Eftersom du tältar nära träd för det mesta kan det verka som ett recept på katastrof.

Kort sagt, nej, ett tält drar inte till sig blixtar. Däremot kan blixten absolut slå ner i tält, även om sannolikheten är låg. Det är platsen för ditt tält som ökar chansen att bli träffad av blixten. Slå till exempel inte läger på höga åsar eller nära höga träd. Att tälta nära dessa saker ökar bara din sannolikhet att bli träffad av blixten.

Ett tält kan bli träffat av blixten om du är nära höga träd, om ditt tält har metall i sig eller om du tältar nära vatten. Många tält använder metallstolpar och pålar, som båda kan locka till sig blixtar. För att hålla dig säker, slå aldrig läger utanför när det åskväder.

Tyvärr kan blixten definitivt slå ner i ditt tält. Det är inte särskilt vanligt, men det finns flera sätt som kan öka dina risker att få ett allvarligt problem. Nedan kan du ta reda på vad som orsakar sådana problem.

Här är fem olika orsaker som kan öka ditt tälts risk att bli träffad av blixten under en storm:

Att tälta på hög höjd. Blixten tenderar att söka upp föremål som är närmare den. Genom att sätta upp ditt tält på toppen av ett berg ber du nästan om problem!

Vatten är ett annat stort problem när det blir blixtar i området. Blixten söker vatten, vilket betyder att den slår ner i ditt tält om det är blött eller sitter vid en flod, sjö eller hav. Om det faller regn bör du packa ihop din utrustning och gå därifrån (om det är ett alternativ).

Höga träd kan vara ledstjärnor för fara. Blixten slår ner i höga träd snabbt och ofta, särskilt om de är isolerade. Det gamla talesättet att blixten aldrig slår ner två gånger är helt falskt. Även om du ser ett bränt, trasigt träd kan det fortfarande locka till sig ytterligare ett slag.

Om du har metall i ditt tält blir det ganska problematiskt. Många tältpålar och stolpar är gjorda av aluminium eller stål, som båda kan dra blixtar till sig. Även om de är längre ner på marken än träden, kan pålar chocka ditt tält på ett ögonblick.

När det finns många tält samlade kan det öka chanserna för ett blixtnedslag. Mer metall och varierande höjder i ett område är precis vad blixten behöver för att slå ner i ditt tält. Du bör vara cirka 6 meter från andra tält.

Det bästa sättet att undvika att ditt tält träffas av blixten är att följa förebyggande åtgärder. Det finns inget du kan göra när du är mitt i ingenstans efter en lång ryggsäckstur, om du inte förbereder dig för alla möjliga situationer.

Hur du skyddar ditt tält under åskväder

Det finns alla möjliga faror förknippade med att tälta under åskväder.

Ditt tält kan till exempel bli träffat av blixten, regn kan droppa igenom och göra att du blir genomblöt, vinden kan blåsa ner grenar och lerskred är inte heller alltför ovanliga.

Om du är inställd på att tälta oavsett väder ute, kanske du fortfarande kan minska på riskerna.

En av de viktigaste sakerna att komma ihåg är att du bör försöka slå upp ditt tält i ett område med jämn höjd. Vad det betyder är att ditt tält ska ha samma höjd som allt runt omkring.

Att sätta upp den i en grupp med buskar är mycket säkrare än att sätta ut den i det fria eller nära ett högt träd.

Att slå upp tältet i en låg svacka, till exempel ett dike, är också ett bra förslag. Det kommer att sänka höjden på ditt tält, vilket gör det mycket mindre sannolikt att bli ett mål för blixtnedslag.

Var uppmärksam på när och var blixten faller. Om det är långt borta är du inte nödvändigtvis ute i skogen. När blixtnedslag kan dock vara en uppmaning till seriös gömning och täckning.

Om det blir blixtnedslag i och runt ditt tält bör du fly till din bil eller någon annanstans säker. Håll dig låg, kryp om det behövs.

Om du märker att molnen är på väg, börja planera för ett värsta scenario. Gå till låg mark, packa ihop och lämna och håll dig lågt.

Tält med metallföremål lockar till blixten

Metallföremålen på ett tält, som tältstänger, är små jämfört med ett enormt åskväder att de inte nödvändigtvis drar till sig ett blixtnedslag. Men om ett blixtnedslag ändå skulle slå ner inom några meter från ditt tält, är det möjligt att blixten hoppar till metallbitarna eftersom metall leder elektricitet.

Sannolikheten för att en metalldel av campingutrustning, till exempel en kastrull i ditt tält drar till sig ett blixtnedslag är lika liten som sannolikheten för att ett litet metallföremål på ditt tält drar till sig blixtnedslag. Och även om det inte borde utgöra någon större fara att ha campingutrustning av metall inuti ditt tält under ett åskväder, är det fortfarande bättre att spela det säkert och ta bort dessa föremål från ditt tält än att ångra dig senare.

Kommer ett tält att rädda ditt liv om det träffas av blixten?

Om du någonsin har hört rådet om att söka skydd under ett åskväder, inkluderar detta inte ditt tält. Även om ett tält inte utgör någon stor risk för att dra till sig blixtar under ett åskväder, erbjuder det definitivt inte så mycket skydd heller. Om du campar i ett tält och din bil är i närheten är det alltid en bra idé att lämna ditt tält omedelbart och söka skydd i din bil. Om din bil inte är tillgänglig kommer ditt tält att ge dig skydd mot regn och flygande skräp som orsakas av ett åskväder, men inte från ett potentiellt blixtnedslag

1.) Det första är om du campar nära eller under många träd, se till att det inte finns några döda grenar som hänger i träden ovanför ditt tält. Om du befinner dig i ditt tält och fångas av ett åskväder och blixten slår ner i en död gren ovanför dig, kan det få den döda grenen att falla ner på dig och ditt tält och skada dig allvarligt eller till och med döda dig.

2.) Det andra är att se till att du aldrig slår upp ditt tält i mitten av ett öppet, plant område – som ett stort fält. Även om blixten inte alltid träffar det högsta föremålet runt omkring, löper ett högt föremål en högre risk att bli träffad. Och om du campar mitt på fältet kommer du och ditt tält att vara det högsta föremålet runt omkring, vilket kan öka din sannolikhet att bli träffad av blixten.

3.) Den tredje saken är om du hamnar mitt i ett åskväder, lämna inte ditt tält (om det inte är på en farlig plats) för att söka skydd i en liten grotta eller under ett stort stenblock. Detta kan tyckas vara det säkraste att göra, men det kan faktiskt öka din risk att bli träffad av blixten! Å andra sidan, om du råkar ha tillgång till en stor grotta, utan några metallföremål i närheten, kan det vara ett bra ställe att hitta skydd från ett åskväder, bara inte en liten grotta där du är nära ingången.

Är det säkert att tälta i åskväder?

Det finns en debatt om huruvida det är säkert att campa i ett tält under ett åskväder. Den ena sidan säger att du alltid ska söka skydd i en bil eller byggnad och den andra säger att det mesta av risken kan minimeras genom att välja rätt campingplats. Ibland kommer du inte att kunna undvika dåligt väder.

Även om jag inte skulle rekommendera att tälta i dåligt väder, kan du någon gång behöva ta itu med ett åskväder. Att tälta i dåligt väder handlar om att förstå och minimera risker. Det är mer riskabelt att slå läger i ett åskväder än en klar natt, men det betyder inte att du bör avbryta din resa vid första tecken på regn.

Risken att bli träffad av blixten på en campingtur är extremt låg. Du är mycket mer benägen att vinna på lotteriet än att bli träffad av blixten när du sover i ett tält. Självklart är det säkrare att söka skydd inuti under en storm, men risken är låg.

Finns det blixtsäkra tält?

Ett vanligt tält ger inget skydd mot blixtnedslag och skulle med största sannolikhet fatta eld under ett direkt nedslag. Så du skulle ha 2 problem att ta itu med. Lyckligtvis när tekniken fortskrider kommer vi sannolikt att se blixtsäkra tält inom en snar framtid.

Det finns ett fåtal företag som försöker designa blixtsäkra tält, men i dag har inget av dem tagits i produktion. De arbetar genom att använda specialiserade vinklar för att rikta blixten runt tältet och ner i marken. Aluminiumstolparna är designade för att klara både direkta stötar och markkontaktslag.

Vem vet hur mycket dessa tält kommer att kosta, men jag är säker på att de kommer att vara dyra. Det måste finnas en anledning till att de inte har gått i produktion under de senaste 5-10 åren. Det finns uppenbarligen en efterfrågan, så den enda andra anledningen måste vara kostnaden.

Är tält säkra i åskväder?

Tyvärr är ditt tält inte säkert från blixtnedslag under en storm. Eftersom tält inte är blixtsäkra, kommer de inte att kunna skydda dig från elektricitet. Det bästa är att hitta skydd eller vänta tills blixten närmar sig och komma in i blixtens position.

Några platser att undvika under ett åskväder

Öppna ytor: Slå aldrig läger på ett öppet fält under en storm. Ditt tält skulle sannolikt vara det högsta föremålet på fältet och öppnar dig för ett direkt blixtnedslag.

Ensamma träd och höga föremål: Blixten kommer vanligtvis att träffa det högsta föremålet i närheten eftersom det är den enklaste vägen till marken. Det kommer vanligtvis att vara ett träd, torn, elstolpe, etc i ett stort öppet fält. Du kan lätt bli träffad av blixten om du ställer in i närheten av de höga föremålen.

Öppna byggnader: Jag syftar mest på byggnader som inte har någon typ av jordning från elektriska ledningar och VVS. Sök inte skydd under stora öppna sidopaviljonger och lador.

Höga höjder över träd: Gör allt du kan för att komma under trädgränsen om du vandrar/campar i terräng på hög höjd. Släng din utrustning om du måste. Försök bara komma under trädgränsen så att du inte utsätts för dödliga direkta slag. Stanna i en hukande position, nära marken om blixten närmar sig och det inte finns något sätt att söka skydd. Du vill ha minsta möjliga kontakt med marken så lägg dig inte ner i en storm.

Vatten: Detta är en annan som förmodligen verkar uppenbar. Vatten lockar blixtar så håll dig borta om det finns risk för stormar.

Relaterade Artiklar